«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για την κακοκαιρία «Ιανός» – Που θα χτυπήσει

Ο υφυπ. Πολιτικής Προστασίας έδωσε αναλυτικές οδηγίες στους πολίτες για το τι πρέπει να προσέξουν. Έρχονται καταστροφές και πλημμύρες

Με την κακοκαιρία «Ιανός» να είναι σχεδόν στο «κατώφλι» της Ελλάδας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για το πότε και που θα χτυπήσει τις επόμενες ημέρες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επέστησε την προσοχή ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που θα «χτυπήσουν» τη χώρα μας από αύριο, ξεκινώντας από τη Δυτική Ελλάδα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Από αύριο, 17/9, ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα, που είναι, όπως είπε, θύελλα και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες, αλλά είναι πιο ασθενής. Όπως είπε, το σχετικά σπάνιο φαινόμενο, το οποίο συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, δείχνει τάση να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Ιανός»

Από αύριο, Πέμπτη, αργά το απόγευμα, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αναμένεται ο μεσογειακός κυκλώνας να πλήξει τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, όπως τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, αλλά και την Ηλεία.

Στη συνέχεια η κακοκαιρία «Ιανός» θα χτυπήσει πιο ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες. Το Σάββατο, δε, είναι πιθανό να παρατηρηθούν έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την ένταση του μεσογειακού κυκλώνα παρεμφερή και πιθανώς ισχυρότερη από αυτή της έντονης κακοκαιρίας. Ως εκ τούτου, αναμένονται αιφνίδιες πλημμύρες, όπως είπε, τόσο σε αστικές όσο και σε παράκτιες περιοχές. Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρηθούν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στην ύδρευση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ πιθανές είναι, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, πτώσεις δέντρων και στύλων ΔΕΗ λόγω των θυελλωδών ανέμων που θα πνέουν. Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνέστησε ψυχραιμία.

Οι οδηγίες του Νίκου Χαρδαλιά προς τους Πολίτες

Ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες, κυρίως των περιοχών που θα πληγούν πρώτες, να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις τρεις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

  • Πρώτον, όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και συνέστησε σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.
  • Δεύτερον, «αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμυρών.
  • Τρίτον, μη διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα».

Ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε, τέλος, στους πολίτες να παρακολουθούν τις πληροφορίες στα ΜΜΕ και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, η Εθνική Μετωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Το έκτακτο δελτίο έχει ως εξής:

Κακοκαιρία θα επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

– Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

– Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

– Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου (βλ. δορυφορική εικόνα) αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά.
Επισημαίνεται ότι:

Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο Ιανός θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η ομάδα πρόγνωσης του ΕΑΑ/ meteo.gr θα μελετά με προσοχή τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και θα σας ενημερώνει για την επερχόμενη καιρική μεταβολή με νεότερες ανακοινώσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα