«Καμπανάκι» Θεοδωρίδου: «Δεν αποκλείεται η εμφάνιση ενός επιδημικού κύματος»

Θα χρειαστεί τρίτη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson;

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα αλλά και τον εμβολιασμών μίλησε στη καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας , η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού,  Μαρία Θεοδωρίδου, , και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Επικρατεί μια διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι διανύουμε μια νέα φάση covid μετά την χαλάρωση σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση», τόνισε η κα Θεοδωρίδου στην αρχή της ενημέρωσης.

«Η σκέψη των ανεμβολίαστων ότι το πρόβλημα βαίνει στο τέλος του είναι εσφαλμένη. Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος μέσω μιας νέας μετάλλαξης» τόνισε.

Εμβόλια Novavax και Johnson & Johnson

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Novavax που προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ σημείωσε πως άλλα εμβόλια της ίδιας τεχνολογίας θα χρησιμοποιηθούν για την αναμνηστική δόση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστεί τρίτη δόση με m- RNA σε όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οι δύο δόσεις παρέχουν επαρκή προστασία. Όπως διευκρίνισε το Johnson & Johnson υστερεί μετά την πρώτη δόση, ενώ προσφέρει ικανοποιητική ανοσία μετά τις δύο δόσεις.

Αναφορικά με την τέταρτη δόση, η επιτροπή εμβολιασμών έχει αποφασίσει για τη χορήγηση της σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα

Όπως είπε, στα παιδιά και εφήβους στις κατηγορίες ανοσοκατεσταλμένων έχει εγκριθεί η τρίτη δόση. Η επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις και θα προβεί στη σύσταση τέταρτης δόσης.

Πώς επιτυγχάνεται η ανοσία

«Οι γνώσεις για τη φυσική ανοσία και την ανοσία από εμβόλια εμπλουτίζονται με μελέτες και διατυπώνονται αναθεωρήσεις» τόνισε στη συνέχεια και επανέλαβε ότι τα φυσικά αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου τόσο από φυσική νόσο όσο και από τα εμβόλια. Η υβριδική ανοσία είναι η πλέον αποτελεσματική .

Εάν ένα άτομο κάνει τις δύο βασικές δόσεις εμβολίου και στη συνέχεια νοσήσει θα χρειαστεί μία αναμνηστική δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που δείχνει ότι η διστακτικότητα για τα εμβόλια του κορωνοϊού έχει επιδράσει συνολικά στη μείωση του εμβολιασμού των παιδιών.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό πώς ξεπεράσαμε τα 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

«Το 71,3 του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί», ανέφερε και συνέχισε:

«Συγκεκριμένα, 7.837.000 έχουν κάνει τη μία δόση που αντιστοιχεί στο 74,6% του γενικού πληθυσμού, 7.500.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 71,3% του γενικού πληθυσμού και 5.260.000 έχουν κάνει την αναμνηστική δόση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί στους άνω των 60 ετών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς γίνονται περίπου 1.000 την ημέρα. Σε περίπου 300.000 άτομα θα επιβληθεί το πρόστιμο.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ημέρα παράδοσης του εμβολίου της Novavax και γι΄αυτό το λόγο δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα