Καμπάνες για το «πάρτι» του Ξηρού στις φυλακές

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις δραστηριότητες του Χριστόδουλου Ξηρού μέσα στη φυλακή έρχονται στο φως από την σχετική πειθαρχική δικογραφία που σχηματίσθηκε. Βάση των στοιχείων αυτών ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμος Αθανασίου θέτει, σύμφωνα με πληρηφορίες, σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων δυο υπαλλήλους των φυλακών και παράλληλα παραπέμπει στο πειθαρχικό συμβούλιο 10 σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά και επτά αρχιφύλακες που ενεπλάκησαν στην μετακίνηση του κρατούμενου Χρ. Ξηρού μέσα στη φυλακή.

Από τη σχετική δικογραφία έρχονται στο φως και στοιχεία που «μαρτυρούν» πως ο Χριστόδουλος Ξηρός – γνωστός ως «Μανώλης» της 17Ν – κυριολεκτικά αλώνιζε μέσα στη φυλακή, καθώς όπως προέκυψε, επί μήνες μετακινούνταν χωρίς καμία δυσκολία από την Ε΄ πτέρυγα όπου κρατούνταν στην Α’ πτέρυγα των φυλακών όπου κρατούνται οι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και μάλιστα κάποιες ημέρες δυο και τρεις φορές την ήμερα!

Πλέον, βάση των στοιχείων αυτών ο κ. Αθανασίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει με απόφασή του σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων τον αρχιφύλακα- προϊστάμενο της φύλαξης του Κορυδαλλού, τέσσερις υπαλλήλους οι οποίοι σε διάστημα δυο ετών είχαν ασκήσει καθήκοντα αρχιφύλακα καθώς και τον υπαρχιφύλακα που είχε την ευθύνη φύλαξης το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τις ίδιες πληρηφορίες, παραπέμπει στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο και τους 10 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ενεπλάκησαν στην μετακίνηση του Χ. Ξηρού από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013 έως τα ξημερώματα της 1η Ιανουαρίου 2014 καθώς και τους 7 αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες.

Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα, που βρίσκεται πλέον στα χέρια του κ. Αθανασίου, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν την ευθύνη για την παράνομη μετακίνηση του Χ. Ξηρού από 5/2/2011 έως 31/12/2013 από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα. Επίσης, ευθύνη διαπιστώθηκε σε ακόμη δυο αρχιφύλακες οι οποίοι ωστόσο έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τύχουν πειθαρχικού ελέγχου.

Επιπλέον, από την μελέτη των στοιχείων της πειθαρχικής δικογραφίας προέκυψε πως καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από 5/2/2011 έως 31/12/2013 δεν υπήρξε έστω και ένας μήνας κατά τον οποίο ο Χρ. Ξηρός να μην έχει μεταβεί στην Α’ πτέρυγα, σε κάποιες δε ημερομηνίες οι είσοδοι είναι δυο και τρεις φορές την ίδια ημέρα πρωινές και απογευματινές ώρες. Στην πλειοψηφία τους οι επισκέψεις Ξηρού στην Α πτέρυγα των φυλακών και στους κρατούμενος για συμμετοχή στην οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» πραγματοποιούνταν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Και όλα αυτά, ενώ υπήρχε σαφής εντολή με απόφαση του συμβουλίου της φυλακής να τοποθετηθεί ο Xρ. Ξηρός στην Ε’ πτέρυγα χωρίς δυνατότητα μετάβασης σε άλλες πτέρυγες και παρότι ρητά είχε οριστεί ο αρχιφύλακας του Κορυδαλλού ως υπεύθυνος για την εκτέλεση της ανωτέρω απόφασης. Εντούτοις αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες, φέρονται να παρέβησαν την εντολή αυτή επιτρέποντας την μετακίνησή του Χρ. Ξηρού νστην Α’ πτέρυγα.

Τέλος, από το πόρισμα προέκυψε ότι παρά τους συγκεκριμένους όρους διαβίωσης που είχαν τεθεί στο συγκεκριμένο κρατούμενος καθ’ όλο το υπό διερεύνηση χρονικό διάστημα και ιδίως από 5/11/2011 έως 31/12/2013, του είχε επιτραπεί να εισέρχεται στην Α’ πτέρυγα, να επικοινωνεί και να συγχρωτίζεται με τους κρατούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο ο Χρ. Ξηρός -που έχει καταδικασθεί για συμμετοχή στη 17Νοέμβρη -παραβιασε την άδεια που του είχε χορηγηθεί και δεν επέστρεψε ποτέ στη φυλακή. Από τότε οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του χωρίς όμως να εντοπίσουν μέχρι σήμερα τα ίχνη του.

Διαβάστε επίσης