«Κάμπινγκ» μεταναστών ολόκληρη η Ελλάδα!

Σε ένα απέραντο… κάμπινγκ παράνομων μεταναστών κινδυνεύει να μεταλλαχθεί η Αθήνα, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Χιλιάδες άνθρωποι που ήρθαν στη χώρα ελπίζοντας σε μία καλύτερη τύχη, δεν… λιάζονται απλά στις πλατείες και τα πάρκα της πρωτεύουσας (σ.σ. όπως έχει υποστηρίξει η αρμόδια υπουργός), αλλά κατασκηνώνουν κυριολεκτικά όπου βρουν στήνοντας πρόχειρα… κάμπινγκ. Το πρόβλημα, μάλιστα, γιγαντώνεται καθώς, παρά τα όσα υποστηρίζει η Τασία Χριστοδουλοπούλου, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την οργανωμένη φιλοξενία (ή κράτηση) των αλλοδαπών που καθημερινά καταφτάνουν στη χώρα μας από τα μικρασιατικά παράλια. Τα επίσημα στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 πέρασαν στα ελληνικά νησιά 48.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες. Αυτό, την ίδια ώρα που η κρίση που ισοπεδώνει την Ελλάδα οικονομικά και κοινωνικά βρίσκεται στο ζενίθ της.

Υγειονομικές «βόμβες»
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Πεδίον του Άρεως μετατρέπεται κυριολεκτικά σε άβατο μόλις αρχίσει να σκοτεινιάζει. Από τη μία πλευρά οι δεκάδες τοξικομανείς που παίρνουν τη δόση τους πίσω τους θάμνους, από την άλλη οι παράνομοι μετανάστες (Αφγανοί, Πακιστανοί, Σύριοι, Αφρικανοί κ.ά.) που στήνουν τις σκηνές που προμηθεύονται κατά την άφιξή τους στη χώρα μας και μετατρέπουν ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας σε καταυλισμό χωρίς ούτε καν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Το πάρκο κάθε πρωί είναι γεμάτο σκουπίδια, χαρτόκουτα αλλά και στάσιμα –βρώμικα κατά βάση– νερά που δημιουργούν έναν βιότοπο υγειονομική «βόμβα». Σύμφωνα με πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., έχουμε καθημερινά κρούσματα καβγάδων-μικροσυμπλοκών ανάμεσα σε τοξικομανείς και πρόσφυγες ή παράνομους μετανάστες που… λιάζονται.

Παρόμοια είναι η εικόνα που παρουσιάζει όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες και η πλατεία Ομονοίας. Σκηνές, ρούχα, στρώματα, αντικείμενα νοικοκυριού, στρώματα, σκουπίδια κ.ά. αντικρίζουν οι περαστικοί –ιδίως τις πρωινές ώρες–, καθώς απελπισμένοι άνθρωποι, που έρχονται από νησιά όπως η Λέσβος ή η Μυτιλήνη και δεν έχουν πού να πάνε, στήνουν πρόχειρους καταυλισμούς κυριολεκτικά όπου βρουν. Η εικόνα δεν είναι απλά λυπηρή, αλλά τριτοκοσμική και καταδεικνύει την έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ανήμπορη πλέον απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα που όλο και γιγαντώνεται.

Το… πολιτικό όραμα
Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής –στην οποία όλο και περισσότεροι πιστώνουν το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί– ομολογεί κυνικά πως το… σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν καταυλισμοί για τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες. «Δεν ήταν πολιτικό όραμα να κάνουμε την Ελλάδα καταυλισμό, αλλά θα υποχρεωθούμε τελικά λόγω του μεγάλου αριθμού και της αδυναμίας να φιλοξενηθεί να προχωρήσουμε και εμείς σε λύσεις καταυλισμού. Να βρούμε έναν μεγάλο χώρο στον οποίο να στεγάσουμε όλον αυτό τον κόσμο, ο οποίος δεν χωράει σε καμία από τις δομές που υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι όλες γεμάτες, αλλά ούτε σε καμία από τις δομές που έχουμε εμείς οι ίδιοι σχεδιάσει και έχουμε υποβάλει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να χρηματοδοτηθούν», δηλώνει η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Σοκ προκαλεί η άποψη της αρμόδιας υπουργού πως «οι μετανάστες που έρχονται, πλέον, είναι ένα τόσο μικρό ποσοστό που δεν μας ενδιαφέρει να το διαχειριστούμε».

«Γνωρίζει ο τουρίστας»
Για την κα Χριστοδουλοπούλου, δεν υπάρχει κανένα πλήγμα για τον τουρισμό από τις ορδές των απελπισμένων ανθρώπων που καθημερινά καταφθάνουν στα νησιά και στην πρωτεύουσα – εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Υποστηρίζει, μάλιστα, πως «ο τουρίστας γνωρίζει πού έρχεται. Κατά συνέπεια δεν νομίζω ότι έρχεται κανείς και αιφνιδιάζεται. Εξάλλου οι τουρίστες πάνε όπου υπάρχουν παραξενιές. Πάνε στην Ινδία όπου πεθαίνουν τα παιδιά στον δρόμο, δεν έχω δει να έχει ανακοπεί το τουριστικό ρεύμα. Πάνε στην Αίγυπτο όπου κοιμούνται οι άνθρωποι στα νεκροταφεία. Γιατί, δηλαδή, τι θα κάνει ο Σύρος σε αυτόν που πάει για μπάνιο; Υπάρχουν και πολυτελή ξενοδοχεία που είναι περιορισμένα και δεν βλέπουν τίποτα. Και αυτό που λέω το επαναλαμβάνω: Δεν πάει κανείς πουθενά χωρίς να γνωρίζει. Στην Αθήνα, δηλαδή, την Ομόνοια έρχεται να δει (σ.σ. ο τουρίστας);».

Ο… τζιχαντιστής και ο Σύριος δολοφόνος
Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μπήκαν τις τελευταίες ημέρες δύο αλλοδαποί οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα και έχουν «βαρύ» φάκελο. Η πρώτη περίπτωση είναι ενός 51χρονου Ιρανού, ο οποίος συνελήφθη στη Μυτιλήνη με την κατηγορία της διευκόλυνσης εξόδου μη νόμιμων αλλοδαπών από τη χώρα. Στην απολογία του στις Αρχές, αρχικά υποστήριξε ότι είναι εκπαιδευμένος τζιχαντιστής του ISIS, μετά υποστήριξε ότι είναι πράκτορας πολλών μυστικών υπηρεσιών, στη συνέχεια ότι ήταν… γαμπρός προέδρου του Ιράν τον οποίο συνόδευε και ήταν μέλος της υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ κατέληξε υποστηρίζοντας ότι αυτομόλησε στη Δύση και τα τελευταία χρόνια έμενε στη Γερμανία, αλλά δεν ξέρει να μιλά γερμανικά. Σημαντικό στοιχείο της έρευνας αποτέλεσε το κινητό του τηλέφωνο, στο οποίο βρέθηκαν φωτογραφίες και έγγραφα, τα οποία αξιολογούνται και εξετάζονται προκειμένου να διαπιστωθεί τι απ’ όλα αυτά ισχύει.

Τέλος, πιο σοβαρή κρίνεται η υπόθεση εντοπισμού ενός Σύριου, μεταξύ μεταναστών που διασώθηκαν, στο πρόσφατο παρελθόν, στη Χίο, ο οποίος στο κινητό του τηλέφωνο είχε αποθηκευμένες φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά από πεδία μαχών στη Συρία. Ο ίδιος υποστήριξε πως είναι «αντικαθεστωτικός» που πολεμάει εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ και ότι ήρθε στην Ελλάδα για να σκοτώσει έναν άνδρα στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ήταν συμπολεμιστής του αλλά μεταπήδησε στην άλλη πλευρά. Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκε η φωτογραφία του άνδρα, τον οποίο ήθελε να σκοτώσει και ο οποίος είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα