Κανονιοβολισμοί στο Ελιζέ για την ορκωμοσία Μακρόν (video)

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ανανέωσε τη θητεία του χάρη στη νίκη του, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, επί της Μαρίν Λεπέν, στις 24 Απριλίου.

Η τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Ελιζέ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ανανέωσε τη θητεία του χάρη στη νίκη του, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, επί της Μαρίν Λεπέν, στις 24 Απριλίου. Πρόκειται για τον πρώτο Πρόεδρο τα τελευταία 20 χρόνια που ανανεώνει τη θητεία του για δεύτερη φορά.

Έπειτα από την τυπική ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών (ο Μακρόν έλαβε το 58,55% στον δεύτερο γύρο), ακολούθησε η ομιλία του προέδρου.

Στην ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ειδικά στην ανεξαρτησία της Γαλλίας και επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη λέξη «δράση», ανέφερε: «Ναι, να δράσουμε χωρίς πισωγυρίσματα, με στόχο να είμαστε ένα πιο ανεξάρτητο έθνος, να ζήσουμε καλύτερα και να οικοδομήσουμε τις ευρωπαϊκές και γαλλικές απαντήσεις στα στοιχήματα του αιώνα μας».

«Αυτή η δράση», συνέχισε ο επανεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος «συμπίπτει με μια στιγμή του έθνους μας όπου οι φόβοι είναι παρόντες, καθώς και τα ρήγματα. Δράση δεν σημαίνει λοιπόν απλώς να διοικήσουμε τη χώρα, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις σαν να πρόκειται για έτοιμες απαντήσεις στον λαό μας. Η δράση, αυτή τη στιγμή, είναι το δίδυμο της ενότητας, του σεβασμού και της αξιοπρέπειας όλων».

«Κάθε ημέρα της θητείας μου που ξεκινάει τώρα, θα έχω μια και μοναδική πυξίδα: να υπηρετώ τους συμπολίτες μου, των οποίων η αίσθηση καθήκοντος και η αγάπη της πατρίδας είναι τα μεγαλύτερα όπλα. Να υπηρετώ τα παιδιά μας και τους νέους, προς τους οποίους στέλνω τη σκέψη μου και τους ορκίζομαι ότι θα αφήσω έναν πιο βιώσιμο πλανήτη και μια πιο ζωντανή και δυνατότερη Γαλλία. Ζήτω η Δημοκρατία και ζήτω η Γαλλία!», είπε καταλήγοντας ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθώντας πιστά ένα πρωτόκολλο οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στις περιόδους της μοναρχίας, αλλά και με νεωτερισμούς, όπως η παρουσία στην τελετή σχεδόν 500 καλεσμένων οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστοί στο ευρύ κοινό, αλλά επελέγησαν προσωπικά από τον πρόεδρο, ο επανεκλεγείς Εμανουέλ Μακρόν άκουσε τον πρόεδρο του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας να τον ανακηρύσσει νικητή των εκλογών, παρέλαβε εκ νέου το Περιδέραιο της Λεγεώνας της Τιμής που παραδοσιακά έχουν οι πρόεδροι της Δημοκρατίας και υπό τους ήχους 21 κανονιοβολισμών αλλά και του εθνικού ύμνου της Γαλλίας, επιθεώρησε τα στρατιωτικά αγήματα και απέδωσε τις δέουσες τιμές προς τη Σημαία.

Παρόντες στην τελετή είναι στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και πρώην πρόεδροι της Γαλλικής δημοκρατίας.

Παρών και ο Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος θα είναι υποψήφιος με το κόμμα Μακρόν, στις βουλευτικές εκλογές Ιουνίου 2022. «Περήφανος, χαρούμενος και συγκινημένος στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν!», έγραψε σε ανάρτησή του.

Η σημερινή τελετή ήταν η πρώτη από αυτές που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες για τον Εμανουέλ Μακρόν. Αύριο εορτάζεται η νίκη επί της Γερμανίας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεθαύριο η ημέρα της Ευρώπης, επ´ευκαιρία της οποίας θα μιλήσει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναχωρήσει για το Βερολίνο, τηρώντας την παράδοση των τελευταίων ετών που θέλει τον πρόεδρο της Γαλλίας να επισκέπτεται αμέσως μετά την εκλογή του τον Γερμανό καγκελάριο, και αντιστρόφως.

Επισήμως, η δεύτερη θητεία του Εμανουέλ Μακρόν θα ξεκινήσει στις 13 Μαϊου, ενώ τότε αναμένεται να οριστεί και νέος πρωθυπουργός, στη θέση του Ζαν Καστέξ. Ο πρόεδρος έχει αναφέρει ότι επιθυμεί γυναίκα πρωθυπουργό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα