Κάποτε στην Παλαιστίνη

Εκατοντάδες είναι καθημερινά τα θύματα από τους βομβαρδισμούς που γίνονται από το Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης, με την κυβέρνηση και την προεδρία του Κράτους (που αναγνωρίζεται επισήμως από 134 χώρες) να καταδικάζουν τη «βάρβαρη σφαγή» που υφίσταται η περιοχή.

Ωστόσο, δεν ήταν πάντα τόσο βάρβαρα, βίαια και αιματηρά τα γεγονότα που συνέβαιναν στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας, δείχνει πως ήταν η ζωή στην Παλαιστίνη το 1896, με τους κατοίκους της περιοχής να πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες και να ζουν αρμονικά, με τον ένα να προσεύχεται δίπλα στον άλλον.

Πρόκειται για τις πρώτες κινούμενες εικόνες από την περιοχή, οι οποίες αν και απαθανάτισαν την καθημερινή ζωή στην Παλαιστίνη, ωστόσο είδαν το φως της δημοσιότητας 15 χρόνια αργότερα, οπότε και ο κινηματογράφος έκανε τα πρώτα του βήματα. Ο εικονολήπτης, εργαζόμενος των αδελφών Λουμιέρ, έστησε την κάμερά του στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ιερουσαλήμ, που τότε -κρίνοντας από τις εικόνες- θύμιζε κάτι από Κάιρο, Δαμασκό, Βυρητό. Εν ολίγοις, δεν διέφερε και σε πολλά από μία συνηθισμένη μεγάλη αραβική πόλη της εποχής.

Για την ιστορία, στα τέλη του 19ου αιώνα, η Παλαιστίνη -μία γεωγραφική περιοχή 26.000 χλμ. που αποτελούσε μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας- αριθμούσε περί τους 500.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 30.000 διέμεναν στην Ιερουσαλήμ.

Στην ταινία διακρίνονται απλοί και συνηθισμένοι άνθρωποι: Γυναίκες με μαντίλα, που ανήκουν στους Σουνίτες Μουσουλμάνους. Ορθόδοξοι Εβραίοι. Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ένας Αμερικανός κληρικός (σ.σ. όλα τα χριστιανικά δόγματα έχουν τον ναό τους στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ).

Επίσης, οι χώροι λατρείας απέχουν μόλις μερικά εκατοντάδες μέτρα ο ένας από τον άλλο -το Μεγάλο Τζαμί είναι πολύ κοντά στον Τάφο του Χριστού, λίγο πιο δίπλα στέκει το ιερό για τους Εβραίους Τείχος των Δακρύων- οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ μοιάζουν να προσεύχονται στον δικό τους θεό ο καθένας, σχεδόν δίπλα -δίπλα.

Την περίοδο που μαγνητοσκοπήθηκαν οι εικόνες αυτές, ο μισός πληθυσμός της Ιερουσαλήμ ήταν Εβραίοι, αλλά σε όλη τη γεωγραφική περιοχή της Παλαιστίνης δεν αριθμούσαν παρά μόλις το 5% του συνολικού πληθυσμού. Οι Χριστιανοί άγγιζαν το 10% και οι Μουσουλμάνοι το 85%. Όλοι τους αποτελούσαν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ήταν υπόλογοι στον Σουλτάνο.

Η ταινία ανακαλύφθηκε στο Παρίσι τον Φεβρουάριο του 2007 και συντηρήθηκε από την Electronic Intifada Jalal Abukhater, ενώ πρωτοπροβλήθηκε από τους Lobster Films.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα