Καραγκούνης: Η εισήγηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεπεράσει τα 880 ευρώ
Τι είπε ο υφυπουργός Εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις
Στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβερνητική δέσμευση για τα 950 ευρώ το 2027 παραμένει σταθερή.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Καραγκούνης υπενθύμισε ότι «στο τέλος Μαρτίου θα γίνει η εισήγηση στο υπουργικό του Μαρτίου, στις 24 του μηνός, για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού». Όπως είπε, «είμαστε στα 880 ευρώ, προφανώς θα είναι αρκετά παραπάνω» και «η δέσμευσή μας για το ’27 είναι στα 950 ευρώ, αυτό δεν αλλάζει».
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η αύξηση θα αφορά τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα: «Το ποσό που θα αυξηθεί, ο κατώτατος μισθός, αυτό θα συμπαρασύρει και σε όλα τα κλιμάκια και τους δημοσίους υπαλλήλους». Υπενθύμισε επίσης ότι «από τα 650 ευρώ που ήταν ο κατώτερος μισθός θα φτάσουμε σε πάνω από 900 ευρώ», ενώ ο μέσος μισθός «έχει φτάσει τα 1.520 ευρώ» με 8 στους 10 εργαζόμενους πλέον σε πλήρη απασχόληση.
Αναφερόμενος στο νέο κύμα ακρίβειας λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ενεργοποιήσει μέτρα στήριξης, αν και «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καθαρή εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση». Όπως είπε, ο προϋπολογισμός έχει προβλέψει τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι και «από δω και πάνω ενεργοποιούνται τα μέτρα».
Για τις συλλογικές συμβάσεις, ο κ. Καραγκούνης επιβεβαίωσε ότι η νέα κλαδική στον Επισιτισμό–Τουρισμό «κλειδώνει» αύξηση 12% και αφορά περίπου 6.000 εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι «ήδη υπάρχουν περίπου δεκαπέντε συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα επεκταθούν», χάρη στη μείωση του ορίου κάλυψης από 50% σε 40%. Όπως είπε, πολλές από αυτές προβλέπουν κατώτατο μισθό πάνω από 950 ευρώ, ενώ «τον Ιούλιο… έχει ήδη υπογραφεί συλλογική σύμβαση με πρόβλεψη κατώτατου μισθού 1.600 ευρώ» σε συγκεκριμένο τραπεζικό κλάδο.
Για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τη συνταξιοδότηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο υφυπουργός τη χαρακτήρισε «σημαντική», σημειώνοντας ότι «η συνταξιοδότηση και η παράλληλη συνέχιση απασχόλησης δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο απόλυσης» ούτε να οδηγήσει σε μισθολογικό υποβιβασμό. Σύνδεσε μάλιστα την απόφαση με την κυβερνητική πολιτική που επιτρέπει στους συνταξιούχους να εργάζονται με εισφορά 10%: «270.000 συνταξιούχοι εργάζονται, παίρνουν τη σύνταξή τους στην ουσία ολόκληρη και έχουν και έναν δεύτερο μισθό».
Τέλος, για τις συμβάσεις των εργασιακών συμβούλων της ΔΥΠΑ, ο κ. Καραγκούνης είπε ότι πρόκειται για περίπου 900 εργαζόμενους και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης: «Έχουμε ήδη ζητήσει χρηματοδότηση ώστε να υπάρξει ανανέωση επί τριετία». Όπως πρόσθεσε, εκκρεμεί η έγκριση της χρηματοδότησης και η διαδικασία αξιολόγησης από το ΑΣΕΠ, αλλά «η βούλησή μας είναι να έχουμε ανανέωση αυτών των συμβάσεων».
