Καραγκούνης: Η Ελλάδα στην 4η θέση της Ευρώπης με τα λιγότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

Τι είπε ο υφυπουργός Εργασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, μίλησε για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, την τεχνητή νοημοσύνη και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όπως εξήγησε, εδώ και έναν χρόνο το υπουργείο επισκέπτεται σχολεία, ενημερώνοντας τους μαθητές για τις τάσεις στην αγορά εργασίας: «Ενημερώνουμε τους μαθητές όχι εν είδει επαγγελματικού προσανατολισμού, αυτό αφορά το Υπουργείο Παιδείας, αλλά για τις τάσεις και τα επαγγέλματα του μέλλοντος, πόσο μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να επηρεάσει την αγορά εργασίας, ώστε στην ευαίσθητη φάση επιλογής που καλούνται να αποφασίσουν το τι ακριβώς θέλουν να ακολουθήσουν, να έχουν αυτή την πληροφόρηση για να κάνουν τη δική τους επιλογή».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη οι τομείς που θα γνωρίσουν μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια είναι ο τουρισμός, ο οποίος ήδη καλύπτει το 25,4% του ΑΕΠ, ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση, η τεχνολογία τροφίμων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πληροφορική. Για την τεχνολογία, τόνισε ότι «ήδη δημιουργούνται πάρα πολλές startups. 30% αύξηση είχαμε σε σχέση με το 2022», ενώ προβλέπει ότι το ποσοστό θα φτάσει το 60% στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, επισήμανε τις ειδικότητες με υψηλή ζήτηση, όπως «οι μηχανικοί δικτύων και βάσεων δεδομένων, οι μηχανικοί ανάπτυξης λογισμικού, οι τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, συστημάτων και δικτύων, οι τεχνικοί αυτοματισμού».

Αναφορικά με την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, ανέφερε: «Ήδη 150 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, πάνω από χίλια επαγγέλματα και 32.000 δεξιότητες που έχουν μετρηθεί σε επίσημες έρευνες εκεί δείχνουν ότι το 12% των δεξιοτήτων θα αντικατασταθούν».

Για τον κατώτατο μισθό του 2026, ο υφυπουργός ανακοίνωσε: «Έχει ήδη εκκινήσει η διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου, έχει ξεκινήσει από την Υπουργό σε συνεργασία με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και με τα επιστημονικά ινστιτούτα, λαμβάνουν ήδη υπόψη τα μεγέθη της οικονομίας». Ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να φτάσει στα 880 ευρώ και θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2026.

Τέλος, για τα εργατικά ατυχήματα, ο κ. Καραγκούνης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα με τα λιγότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα σε μια περίοδο που τα τελευταία χρόνια έχουμε 509.000 επιπλέον εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται και στην εντατικοποίηση των ελέγχων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα