ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει σημείο επαφής

Η αυριανή νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έχει σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου

Το χάσμα στις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή ολοένα και μεγαλώνει. Κάτι που δεν έδειξε ότι θέλει να αποφύγει ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη ερωτώμενος για την διαφωνία του Κώστα Καραμανλή με την διαγραφή Σαμαρά, απάντησε πως «διαφωνώ, θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Είναι πασιφανές ακόμη και στον πλέον αδαή περί των πολιτικών ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την συγκεκριμένη φράση δείχνει μία ξεκάθαρη διάθεση να βαθύνει τη διαχωριστική γραμμή και με τον Κώστα Καραμανλή. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο κ. Σαμαράς θα σταματήσουν να εκφράζουν τις διαφωνίες τους  για την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα, όπως και να στηλιτεύουν την ιδεολογική μετατόπιση της παράταξης, η οποία απομακρύνεται από την παραδοσιακή λαϊκή δεξιά, πάνω στην οποία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχτισε τη Νέα Δημοκρατία.

Η αλήθεια είναι ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά κάθε άλλο παρά ηρέμησε την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος. Σε αντίθεση, δηλαδή με τα όσα προέβλεπαν κάποιοι εκ των φωστήρων του Μαξίμου, οι οποίοι και την εισηγήθηκαν. Διότι την ίδια ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να δικαιώνουν την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο γραφείο της γραμματέως της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Μαρίας Συρεγγέλα, καταφθάνουν δεκάδες επιστολές παραίτησης μελών της Ν.Δ. που απαιτούν την διαγραφή τους από τα μητρώα του κόμματος. Άνθρωποι που δεν διαφωνούν μόνο με την διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και με την ιδεολογική μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας.

Αρκετοί από τους φανατικούς οπαδούς (και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα) του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους με τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μετά την απόφαση του να αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή έχει ανοίξει το στόμα του. Και μάλιστα τις περισσότερες φορές είναι επικριτικός για την κυβερνητική πολιτική.

Η πρώτη ενόχληση με τις υποκλοπές

Η πρώτη φορά που το Μαξίμου ενοχλήθηκε ήταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών, όταν στις 31 Αυγούστου του 2022 από τα Ανώγεια της Κρήτης ο Κώστας Καραμανλής πήρε ξεκάθαρη θέση: «Διαύγεια και διαφάνεια είναι τα ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο, ακόμα περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα παρακολούθησης πολίτικού αρχηγού, δημοσιογράφων ή πολιτών. Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν γίνεται να μείνουν σκιές. Φως, άπλετο φως. Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Από εκεί και πέρα οι δρόμοι του Κώστα Καραμανλή και του Κυριάκου Μητσοτάκη επί της ουσίας κινούνται παράλληλα. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε να σπάσει το μέτωπο των δύο πρώην πρωθυπουργών, που φάνηκε πολύ ισχυρό με την συγκλονιστική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο την 1η Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές. Η επιδίωξη έγινε ορατή και σε πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή, όπου σε κόντρα που είχε με το Νίκο Ανδρουλάκη, έβγαλε από το κάδρο των ευθυνών για την χρεοκοπία της χώρας την πενταετία της «καραμανλικής» διακυβέρνησης.

Κάποιοι το εκτίμησαν ως άνοιγμα προς τον πρώην πρωθυπουργό και μακροβιότερο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, όπως και στην παραδοσιακή βάση της παράταξης που ακολουθεί πιστά το όνομα Καραμανλής.

Η συγκεκριμένη τακτική δεν έπιασε. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να διατηρήσει τις γέφυρες επικοινωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να ενώνουν την αγωνία τους για την πορεία των εθνικών θεμάτων, αλλά και την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία της παράταξης στα χρόνια της «μητσοτακικής» κυριαρχίας.

Από την 1η Ιουλίου και της εκδήλωσης του Πολεμικού Μουσείου ο Κώστας Καραμανλής επιμένει στις διαφωνίες του. Μάλιστα με τον τρόπο του χτυπά το μαλακό υπογάστριο της επικοινωνιακής στρατηγικής του Μαξίμου. Η φράση του πρώην πρωθυπουργού ότι «δεν μπορεί να δαιμονοποιείται η διαφορετική άποψη» καρφώνει το σκεπτικό των πρωθυπουργικών συνεργατών.

Μέχρι στιγμής ο Κώστας Καραμανλής σε όλες του τις ομιλίες δεν έχει κατονομάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και γενικώς αποφεύγει να προσωποποιεί την κριτική του (είτε στον Πρωθυπουργό, είτε σε κυβερνητικά στελέχη), η οποία ωστόσο είναι εφ’ όλης της ύλης και κατευθύνεται με σαφέστατες αιχμές στο Μαξίμου. Από τα εθνικά θέματα, μέχρι και την δύσκολη καθημερινότητα. Ανάλογα αναμένεται να κινηθεί ο κ. Καραμανλής και στην αυριανή παρέμβαση του στην Παλαιά Βουλή, όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καρπάθου. Μάλιστα ο Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων, που διοργανώνει την εκδήλωση έχει προσκαλέσει και τον κ. Σαμαρά.

Εκφραστής της ενότητας

Ήδη έχει σημάνει συναγερμός στο Μαξίμου για όλες τις ομιλίες του Κώστα Καραμανλή. Εξάλλου κάθε φορά ο πρώην πρωθυπουργός καταδεικνύει τις και ψυχικές αποστάσεις που έχει με την ηγεσία. Μάλιστα ο ίδιος νιώθει την ανάγκη να απευθύνεται σε ένα ακροατήριο, το οποίο επίσης νιώθει αποστασιοποιημένο. Έτσι εμφανίζει τον εαυτό του ως φυσικό εκφραστή της ενότητας της Ν.Δ. Κάτι που του το αναγνωρίζουν φίλοι και πολιτικοί αντίπαλοι. Εξάλλου παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι μακριά από τα οφίκια από το 2009 (συμπληρώθηκαν 15 χρόνια), εν τούτοις το λεγόμενο καραμανλικό μπλοκ εντός της Νέας Δημοκρατίας και παραμένει ισχυρό και όποτε κάποια μέλη του αποφασίσουν να καταθέσουν ερώτηση προκαλούν προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής ακολουθούν πορείες που προσώρας δεν συναντώνται πουθενά, ενώ προσωπικά ο πρώην πρωθυπουργός δεν αισθάνεται καμία πίεση να υπερασπιστεί πεπραγμένα και χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Σίγουρα νιώθει πιο απελευθερωμένος» εκτιμά πρόσωπο του κύκλου συνομιλητών του. «Στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της» έλεγε ο ίδιος πέρυσι, στους τίτλους τέλους της 34χρονης κοινοβουλευτικής παρουσίας του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα