ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ | ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Υπερβολή ή σκληρή υποχρέωση;

Την ώρα που άλλες χώρες με υπερπολλαπλάσια κρούσματα και νεκρούς άρουν σιγά-σιγά τα μέτρα περιορισμού, η Ελλάδα παραμένει με την ταμπέλα «κλειστόν»

Στη δαντική «Θεία Κωμωδία» η επιγραφή στην πύλη της κολάσεως παρακινούσε τους εισερχόμενους να αφήσουν στο κατώφλι κάθε ελπίδα. Αντίθετα στην κόλαση της πανδημίας του κορωνοϊού οι ελληνικές ελπίδες παραμένουν ολοζώντανες στο μονοπάτι προς την μετά κορωνοϊού κανονικότητα. Ωστόσο, οι ειδικοί εκφράζουν την αισιοδοξίας τους με το σταγονόμετρο φοβούμενοι ότι η χαλάρωση των μέτρων δίχως… μέτρο μπορεί να κάνει τη μεγάλη ζημιά ανά πάσα στιγμή. Το αν έχουν δίκιο αυτοί ή εκείνοι που επιμένουν ότι τα μέτρα είναι υπερβολικά αυστηρά  δυστυχώς μόνο στην πράξη μπορεί ν φανεί…

Οι καθημερινές απογευματινές συνεντεύξεις του διδύμου ΤσιόδραςΧαρδαλιάς έχουν κάτι από ποδόσφαιρο. Μοιάζουν με τους προπονητές ελληνικής ομάδας την παραμονή της ρεβάνς με ένα ευρωπαϊκό μεγαθήριο και παρά το γεγονός ότι στον πρώτο αγώνα έχουν πάρει το ανέλπιστο εκτός έδρας διπλό, εκείνοι επιμένουν ότι τώρα ο αγώνας είναι ακόμη πιο δύσκολος, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και ότι τίποτα δεν έχει κριθεί.

Δεν έχουν άδικο. Μια στιγμή χαλαρότητας να βρει ο αντίπαλος, είναι δυνατόν να σε «σκοτώσει», λένε οι λάτρεις του Champions League. Με τη διαφορά ότι εδώ ο αντίπαλος, ο ιός SARS-CoV-2, σκοτώνει κυριολεκτικά, όπως αποδείχτηκε και τις τελευταίες ώρες με τα πολλά κρούσμα και τους τρεις για τη ώρα νεκρούς σε δύο ιδιωτικές υγειονομικές δομές.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποτελεί καν δίλημμα για τον ΕΟΔΥ και την κυβέρνηση αν πρέπει να επιμένουν μονότονα σε κάθε δημόσια τοποθέτηση ότι η καραντίνα σώζει ζωές. Μόνιμη επωδός είναι ότι η τήρηση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων βοηθά πολύ περισσότερο την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα από ό,τι η χρήση της μάσκας (για την οποία τόσο λόγος γίνεται) ή των γαντιών μίας χρήσης. Το δείχνει η καθοδική τάση της καμπύλης του κορωνοϊού στη χώρα μας με την καθημερινή μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών, τις μονοψήφιες απώλειες ζωών ανά 24ωρο και την αντίστοιχη μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.

Ναι μεν, αλλά…

Τα παραπάνω δεν φαίνεται να είναι αρκετά για να πείσουν εκείνους που κάθε απόγευμα στις ίδιες ενημερώσεις ακούν για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν πληγεί βάναυσα και την Ελλάδα που «βαστάει» γερά, αλλά την ίδια ώρα ακούν το παράδοξο: τα… χαροκαμένα κράτη να αίρουν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, και στην Ελλάδα των λιγότερων από 2.500 κρουσμάτων και με τους κάτι παραπάνω από 120 νεκρούς η γενική καραντίνα να επιμηκύνεται.

Τέτοιο παράδειγμα είναι η Ιταλία που ετοιμάζεται να άρει σταδιακά τα μέτρα καραντίνας από τις 4 Μαΐου, έχοντας μεν μειώσει αισθητά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά στοιχειωμένη με περισσότερους από 24.100 θανάτους που τη φέρνει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας μακάβριας, πίσω από τις ΗΠΑ.

Όσο για τη Γερμανία των +150.000 κρουσμάτων και των +5.300 θανάτων τα καταστήματα με επιφάνειας μικρότερη των 800 τ.μ. ήδη επαναλειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα (20/4). Για να μην πούμε για τη Σουηδία (+16.750 κρούσματα, +2.000 νεκροί) που δεν υφίσταται κατ’ οίκον περιορισμός παρά μόνο απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων και των επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας, το Βέλγιο που εξετάζει την άρση των μέτρων όπως η Ελλάδα στις 4 Μαΐου, αλλά έχοντας ήδη πάνω από 44.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από

6.600 θανάτους, ή τη Δανία (+8.200 κρούσματα, +390 νεκροί) που από τις 15 Απριλίου έχει ανοίξει ξανά τους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία.

Αυτή η σύγκριση είναι που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν τελικά η Ελλάδα υποχρεούται από τις υγειονομικές περιστάσεις να παραμείνει στην τήρηση της σκληρής καραντίνας ή αν απλώς υπερβάλλει για να έχει τουλάχιστον τα μισά… ρούχα της ασφαλή.

«Ημερολόγιο» επανόδου

Σε κάθε περίπτωση, είναι επίσημα ανακοινωμένο ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με αντιστρόφως ανάλογη ταχύτητα από αυτήν που επέδειξε η πολιτική ηγεσία στην επιβολή των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή σταδιακά, μακρόσυρτα και στοχευμένα όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Σε αυτό το ιδιότυπο ημερολόγιο επανόδου η πρώτη –σίγουρη– ημερομηνία που είναι σημειωμένη είναι η Δευτέρα 27 Απριλίου. Τότε, ξανανοίγουν τις πύλες τους τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, αλλά και πάλι για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα οι συναινετικές προσημειώσεις. Μάλιστα, για να αποφευχθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός, ακόμη και αυτή η διαδικασία θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Με την γενική καραντίνα να έχει παραταθεί μέχρι τη Δευτέρα 4 Μαΐου, η επόμενη «εξωστρέφεια» θα γίνει υπό όρους και με βάση τα όσα γνωρίσουμε αυτή τη στιγμή θα αφορά το άνοιγμα μικρών εμπορικών καταστημάτων καθώς και των κομμωτηρίων. Σε τρίτο χρόνο πια, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, η επαναλειτουργία πιθανότατα θα αφορά τα δικαστήρια, τα καταστήματα εστίασης και τα σχολεία αλλά αυτά μόνο για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που βρίσκονται στον προθάλαμο των Πανελλαδικών.

Από ’κεί και πέρα, το επόμενο ραντεβού με την κανονικότητα υπολογίζεται στις αρχές Ιουνίου, ίσως και ελάχιστα νωρίτερα, όταν εκτιμάται ότι θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών σε πολυκαταστήματα, θέατρα-κινηματογράφους και μουσεία.

Βεβαίως, πριν φτάσουμε σε όλα τα παραπάνω υπάρχει το τελευταίο (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) test drive που είναι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Έστω κι αν λόγω της υφιστάμενης καραντίνας δεν πρόκειται για μια Παρασκευή όπως αυτές του παρελθόντος, όπου μαζί με το Σαββατοκύριακο συνέθεταν μια καλή ευκαιρία για εκδρομική εξόρμηση, οι αρχές προειδοποιούν ότι τα μέτρα θα είναι το ίδιο αυστηρά με αυτά του Πάσχα, όπερ μεθερμηνευόμενο θα ξαναδούμε μπλόκα και drones της ΕΛ.ΑΣ. να επιτηρούν για απείθαρχους… ξεπορτίζοντες!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα