Καρέ αμετακίνητων στον ανασχηματισμό που είναι επί θύραις

Ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας που ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από όλες τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από συνομιλητές του πρωθυπουργού.

Αν και οι ίδιες πηγές προ ημερών ισχυρίζονταν ότι οι όποιες διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνονταν προς το τέλος του πρώτου μήνα του 2021, ο θόρυβος που ξέσπασε με τα εμβόλια και τις σέλφις που πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με διάφορους κυβερνητικούς που μπήκαν από την πίσω πόρτα στην λίστα, οδηγεί τον πρωθυπουργό να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του. Έτσι από την μία έκοψε από την λίστα των εμβολιασμών κόσμο και κοσμάκη και από την άλλη ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Εξάλλου η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτός των προσθηκών του περασμένου καλοκαιριού παραμένει ίδια από την 8η Ιουλίου του 2019.

Οπότε σε λίγες ημέρες αναμένουμε ένα πραγματικό δομικό ανασχηματισμό και όπως λένε πηγές του Μαξίμου και όσοι έχουν υποπέσει σε αστοχίες και λάθη θα βρεθούν εκτός σχήματος ανεξαρτήτως ονόματος. Μάλιστα αυτό που διαρρέεται είναι ότι λίγοι είναι αυτοί που δεν πρέπει να ανησυχούν και θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Μενδώνη, Χρυσοχοΐδης και Πιερρακάκης θεωρούνται αμετακίνητοι, καθώς απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού

Οι αμετακίνητοι

Έτσι αυτοί που θεωρούνται αμετακίνητοι είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. Μιλάμε για υπουργούς που για διάφορους λόγους έχουν βρεθεί ο καθένας στην δίνη του κυκλώνα. Αυτοί είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης (Επικρατείας), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Προστασίας του Πολίτη), Κυριάκος Πιερρακάκης (Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και Λίνα Μενδώνη (Πολιτισμού). Και οι τέσσερις είναι προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο καθένας, κατά τον πρωθυπουργό, του κάνει την δουλειά.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι ο «πατέρας» του Επιτελικού Κράτους. Μία ιδέα, την οποία ο πρωθυπουργός την αποδέχθηκε και την θεωρεί κλειδί για την λειτουργία της κυβέρνησης. Ο δεύτερος αμετακίνητος είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Το συγκεκριμένο υπουργείο μέσα στην κρίση αποδείχθηκε παλικάρι. Σε χρόνο ρεκόρ μετέτρεψε ένα αργοκίνητο γραφειοκρατικό καράβι σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, μέσω του οποίου ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω των νέων τεχνολογιών. Και με δεδομένο ότι το 2021 αναμένεται να εισέλθει στη ζωή μας και το 5G ο Πιερρακάκης είναι ο άνθρωπος του Μητσοτάκη.

Αμετακίνητη θεωρείται και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Παρά τις αντιδράσεις μερίδας καλλιτεχνών, ότι δεν τους πρόσεξε το υπουργείο όσο έπρεπε κατά την διάρκεια της καραντίνας, στο Μαξίμου κρίνουν θετικά το έργο που παράγει η κ. Μενδώνη. Ας μην λησμονούμε, ότι η εμπειρία της στο συγκεκριμένο υπουργείο και η γνώση που έχει για τα προβλήματα στο χώρο του Πολιτισμού είναι τεράστια. Μάλιστα όπως λέγεται στο Μαξίμου «οι γνώσεις της κ. Μενδώνη στον Πολιτισμό δεν μπορούν να συγκριθούν με κανένα πολιτικό στέλεχος, ακόμη και των άλλων κομμάτων».

Τέλος ο τέταρτος αυτής της ιδιότυπης ομάδας που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού είναι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε ότι υποσχέθηκε. Έχει προωθήσει όλα τα βαλτωμένα θέματα του υπουργείου του, παρά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που σε κάθε ευκαιρία τον κατηγορούν ως αυταρχικό.

Έκπληξη με Μόσιαλο

Από τους υπόλοιπους υπουργούς ουδείς μπορεί να θεωρείται σίγουρος. Κάποιοι θα μετακινηθούν και κάποιοι θα δουν την πόρτα της εξόδου. Όμως αυτό που θέλει να σηματοδοτήσει ο πρωθυπουργός είναι η επανεκκίνηση. Διότι ναι μεν ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να τρέξουν οι εμβολιασμοί (το όλο project χειρίζονται σχεδόν 25 τεχνοκράτες που συνεδριάζουν καθημερινά στην Πολιτική Προστασία, υπό την επιτήρηση του Μεγάρου Μαξίμου), αλλά ο πρωθυπουργός επιθυμεί να τρέξει με πιο γοργούς και σταθερούς ρυθμούς το κυβερνητικό έργο.

Σύντομα ο πρωθυπουργός θα τα λέει στο γραφείο του με τον Ηλία Μόσιαλο και όχι μέσω τηλεδιασκέψεων

Τέλος στο πυρήνα του Μαξίμου δεν αναμένονται αλλαγές, παρά μόνο ένα φρεσκάρισμα στο επικοινωνιακό επιτελείο. Σίγουρα δεν θα είναι  κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Στέλιος Πέτσας, ενώ τελευταία έχει κερδίσει πόντους για την συγκεκριμένη θέση ο Δημήτρης Τσιόδρας, που ήταν στην ίδια θέση επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου και είναι δίπλα στον πρωθυπουργό από την ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας από τις 8 Ιουλίου. Βέβαια δεν αποκλείεται να έχουμε και μία έκπληξη που ακούει στο όνομα Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ο κ. Μόσιαλος χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού, ενώ στο παρελθόν έχει θητεύσει στην ίδια θέση στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, καθώς είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας το 2009 με το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα