”Καρφιά” Ταλιμπάν σε ΗΠΑ-Βρετανία για αποχώρηση στις 31 Αυγούστου

Θα υπάρξουν ''συνέπειες'' σε περίπτωση καθυστέρησης

Ευθεία απειλή από τους Ταλιμπάν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, οι οποίοι θα είναι εκτεθειμένοι σε «συνέπειες», αν καθυστερήσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται για τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Είναι μια κόκκινη γραμμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα αποσύρουν όλες τις ένοπλες δυνάμεις τους στις 31 Αυγούστου. Συνεπώς, αν παρατείνουν (την παρουσία τους), αυτό σημαίνει πως παρατείνουν την κατοχή, ενώ δεν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σουχάιλ Σαχίν.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν περισσότερο χρόνο για να συνεχίσουν τις απομακρύνσεις, η απάντηση είναι όχι. Διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες», πρόσθεσε. «Αυτό θα δημιουργήσει δυσπιστία μεταξύ μας. Αν έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν την κατοχή, αυτό θα προκαλέσει μια αντίδραση».

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παροτρύνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα να παρατείνει την προθεσμία απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν, αλλά ακόμη κι αν συμφωνηθεί μία παράταση, η Δύση θα χρειαστεί επίσης την έγκριση των Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ένας υπουργός.

Ο Τζόνσον θα είναι ο οικοδεσπότης μιας διαδικτυακής συνάντησης που θα έχουν αύριο, Τρίτη, ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στο Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναχωρήσουν για το εξωτερικό και να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν.

Υπό την πίεση των συμμάχων του, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δείχνει να ανοίγει την πόρτα για ενδεχόμενη παραμονή των στρατιωτών στο Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να ζητήσει από τις ΗΠΑ αύριο, Τρίτη, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που θα είναι αφιερωμένη στο Αφγανιστάν και θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών και πέραν της 31ης Αυγούστου.

Ο Βρετανός υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ είχε προηγουμένως υπογραμμίσει, μιλώντας στο Sky News, πως η απόφαση να παραταθεί η αμερικανική παρουσία στην Καμπούλ δεν έγκειται αποκλειστικά στην Ουάσινγκτον και πως οι Ταλιμπάν έχουν επίσης λόγο.

«Θα ακολουθήσει μια συζήτηση με τους Ταλιμπάν, καθώς οι Ταλιμπάν θα έχουν την επιλογή ανάμεσα στο να επιδιώξουν να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα και να δείξουν πως θέλουν να αποτελέσουν τμήμα του διεθνούς συστήματος» ή «να πουν πως δεν υπάρχει δυνατότητα να παραταθεί» η αμερικανική παρουσία, δήλωσε.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι περικύκλωσαν τους μαχητές της αυτοανακηρυχθείσας αντίστασης στο Παντσίρ, μια επαρχία βορειοανατολικά της Καμπούλ, λέγοντας ωστόσο ότι θέλουν να διαπραγματευθούν παρά να πολεμήσουν μαζί τους.

Στη διάρκεια της νύχτας μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες έκαναν λόγο για συγκρούσεις στα περίχωρα της κοιλάδας του Παντσίρ, όπου ο αντιπρόεδρος του καθεστώτος που ανέτρεψαν οι Ταλιμπάν, ο Αμρουλάχ Σάλεχ, κατέφυγε και κήρυξε την αντίσταση στους νέους αφέντες της χώρας.

«Οι μαχητές μας έχουν σταθμεύσει κοντά στο Παντσίρ το οποίο έχουν περικυκλώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ο οποίος πρόσθεσε πως το καθεστώς του «προσπαθεί να επιλύσει την υπόθεση αυτή ειρηνικά».

Χθες Κυριακή, λογαριασμοί στο Twitter που ανήκουν σε υποστηρικτές των Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει πως «εκατοντάδες» μαχητές τους κατευθύνονταν προς το Παντσίρ.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρικτές της αντίστασης αρνούνταν στους λογαριασμούς τους κάθε προώθηση των Ταλιμπάν, λέγοντας πως οι τελευταίοι ανακόπηκαν από ενέδρες.

Οι ανακοινώσεις και οι πληροφορίες αυτές παραμένουν δύσκολο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη αυτές τις ημέρες.

Το Παντσίρ είναι γνωστό από μακρού χρόνου ως προπύργιο δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν. Η αντίσταση ανέκαμψε τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι Ταλιμπάν κατελάμβαναν την υπόλοιπη χώρα, γύρω από το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (FNR), υπό την ηγεσία του Άχμαντ Μασούντ, γιου του διοικητή Άχμαντ Σαχ Μασούντ, που δολοφονήθηκε το 2001 από την Αλ Κάιντα, και του Αμρουλάχ Σάλεχ.

Η κύρια είσοδος της κοιλάδας είναι ένα στενό φαράγγι που κάνει την εισβολή σε αυτήν από εξωτερικές δυνάμεις εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πυρών μαχητών που παίρνουν θέση στα γύρω υψώματα.

Εκπρόσωπος του FNR, ο Αλί Μάισαμ Ναζάρι, δήλωσε το Σαββατοκύριακο στο AFP πως το Μέτωπο ετοιμάζεται για «μία σύγκρουση μακράς διαρκείας» με τους Ταλιμπάν, αν δεν μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός με αυτούς για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης που θα εγγυάται «την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα των δικαιωμάτων και την ελευθερία για όλους».

Μία εβδομάδα αφότου κατέλαβαν την Καμπούλ και την εξουσία με μια επίθεση αστραπή, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις συζητήσεις με προσωπικότητες του Αφγανιστάν, με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία λένε πως θέλουν να ανοίξουν και σε άλλες παρατάξεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα