«Κάρφωσε» τον Τσίπρα και στις Βρυξέλλες

Πιστή στη ρότα που έχει χαράξει, η Φώφη Γεννηματά έδειξε ακόμη και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στην προσπάθεια να επαναπατρίσει στο ΚΙΝ.ΑΛ. τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που γύρισαν την πλάτη στο κόμμα το 2012 και το 2015 για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το επιτελείο της κας Γεννηματά εκτιμά ότι η στρατηγική αυτή θα αποδώσει στο τέλος, βλέποντας ότι τα ποιοτικά μεγέθη των δημοσκοπήσεων είναι υπέρ του κόμματός της. Επισημαίνεται επίσης η έκρηξη της δημοφιλίας της κας Γεννηματά έναντι του Αλέξη Τσίπρα. «Σιγά-σιγά θα επανέλθουν στον φυσικό τους χώρο, βλέποντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας είναι πολύ χειρότερος από ό,τι τα παραδοσιακά κόμματα». Και υποδεικνύουν πως «όταν οι πολίτες κατανοήσουν τα ακίνητα που έχουν μεταφέρει στο Υπερταμείο οι κυβερνώντες, είναι βέβαιο ότι θα φύγουν τρέχοντας».

Η αλήθεια είναι πως το επόμενο διάστημα και με αφορμή την προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές εκλογές, οι δήμαρχοι που είτε προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, είτε έχουν τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ., θα αναδείξουν στις τοπικές κοινωνίες και στον τοπικό Τύπο τα ακίνητα του κάθε δήμου χωριστά που η κυβέρνηση έβγαλε στο σφυρί, μέσω του Υπερταμείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δήμους όπως το Ελληνικό-Αργυρούπολη και η Ηλιούπολη μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο ακόμη και τα ανοικτά πέτρινα θεατράκια των δύο περιοχών!

 

Μπλόκο στους ευρωσοσιαλιστές

Πάντως στις Βρυξέλλες η κα Γεννηματά πήγε με διττό στόχο. Από τη μία να αναθερμάνει τις σχέσεις της με το Ευρωσιοσιαλιστικό Κόμμα και από την άλλη να μπλοκάρει τα σχέδια Τσίπρα για συνεργασία. Και αυτό το έκανε, τόσο κατά την ομιλία της, όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των Σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν. Έπειτα από ένα διάστημα κατά το οποίο οι σχέσεις των δύο πλευρών πέρασαν κρίση (σ.σ. κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού σοσιαλιστή στην Ελλάδα δεν υπήρξε συνάντηση με την κα Γεννηματά), οι δύο πλευρές αποκατέστησαν τη σχέση τους.

Γεννηματά και Μπούλμαν βρήκαν κοινό τόπο και στο γεγονός πως κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με βάση την προγραμματική σύγκλιση και όχι με προσωρινές μετατοπίσεις ή ευκαιριακές συμμαχίες. Υπερθεματίζοντας για τη δημιουργία «προοδευτικού μετώπου», έβαλε ως όρους τις «αρχές και τις αξίες», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι πραγματικά σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις» πρέπει «να έχουν πραγματικά προοδευτική ατζέντα και όχι ένα δήθεν αριστερό προσωπείο», ήταν η αναφορά της, επικαλούμενη τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ., καθώς «δεν μπορεί στην Ευρώπη να προσποιείσαι τον αριστερό και στη χώρα σου να συγκυβερνάς με ακροδεξιά και ρατσιστικά μορφώματα».

 Η συμφωνία των Πρεσπών

Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο Παύλος Χρηστίδης ξεκαθάριζε για μία ακόμη φορά ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, όποτε και εάν έρθει αυτή προς επικύρωση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. τόνισε μεταξύ άλλων σε τηλεοπτική του παρέμβαση:

«Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, κι αυτή είναι ότι η κυβέρνηση αποτελείται από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Είναι προσβλητικό για τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών να έχουμε μία κυβέρνηση η οποία χαράσσει ένα δρόμο όπου Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή λένε ότι προχωράνε μαζί και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο βγαίνει ο κ. Σκουρλέτης και βρίζει τον κ. Καμμένο, βγαίνουν στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. και βρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ κοκ. Εμείς, λοιπόν, έχουμε ξεκάθαρη θέση. Δεν θα ψηφίσουμε την συμφωνία των Πρεσπών. Είναι κακή και ανοίγει νέες πληγές, αντί να κλείνει τις παλιές».

ΠΟΤΑΜΙ: «Πάμε να φέρουμε τα πάνω κάτω»

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου (Σάββατο 3 και Κυριακή 4) θα διεξαχθεί το συνέδριο του Ποταμιού στον Κεραμεικό. Ένα συνέδριο όπου οι σύνεδροι θα αποφασίσουν τη μετεκλογική στάση και την πολιτική συμμαχιών, ενώ θα εκλεγούν τα νέα κεντρικά όργανα, καθώς και ο επικεφαλής.

Αυτό αποφασίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Επίσης τονίστηκε ότι για να ενδυναμωθεί ο ανοιχτός και αντιγραφειοκρατικός χαρακτήρας του Κινήματος πρέπει οι σύνεδροι που θα προέρχονται από τις οργανωμένες δυνάμεις του Ποταμιού να είναι μόνο το 60% του Συνεδρίου. Το 20% των συνέδρων θα προέρχεται από εκπροσώπους κινήσεων και ομάδων του ευρύτερου χώρου και το υπόλοιπο 20% θα είναι πολίτες που δεν είναι μέλη του Ποταμιού, αλλά μέσω ανοιχτής εγγραφής, θα ζητήσουν να λάβουν μέρος στο συνέδριο.

«Να κλείσουμε τον δρόμο στους πολιτικούς που ξεγελούν τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την εισαγωγική ομιλία του, προσθέτοντας ότι «ο σημερινός κυβερνητικός λαϊκισμός θέλει να συνταιριάξει τις ιδεοληψίες της αριστεράς με τις ψεκασμένες θεωρίες της ακροδεξιάς». Ο επικεφαλής του Ποταμιού μεταξύ άλλων τόνισε: «Το μήνυμά μας στους απογοητευμένους της πολιτικής είναι: ελάτε να βάλετε τη σφραγίδα σας. Το Κίνημα πρέπει να αποκτήσει νέα ορμή. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν. Μόνο τον κακό μας εαυτό. Πάμε για να φέρουμε τα πάνω κάτω».

Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Συνεδρίου εξέλεξε προεδρείο, το οποίο συγκροτείται από τους Δήμητρα Γιαννάκη, Μαρία Δαμανάκη, Ίκαρο Κράτσα, Δημήτρη Κυριακόπουλο, Νίκο Μηλαπίδη και τους δύο γραμματείς, κοινοβουλευτικού έργου Γιώργο Μαυρωτά και οργανωτικού Γιώργο Γκαρή.

Στις τοποθετήσεις των στελεχών κυριάρχησαν δύο ζητήματα: η ανάγκη να απευθυνθεί το Ποτάμι ακόμη πιο έντονα στους αναποφάσιστους και τους απογοητευμένους της πολιτικής, καθώς και η επιμονή στην αυτόνομη πορεία με τολμηρές θέσεις χωρίς στρογγυλέματα και συμβιβασμούς.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα