«Καρκινική βόμβα» το πιο τέλειο σνακ

Εφιαλτική προεοδοποίηση από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών αφού με ανακοίνωσή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις  μπάρες δημητριακών κάνοντας λόγω για «καρκινικές βόμβες¨”.

Συνιστά να να περιορίσουμε την κατανάλωσή πρωτεΐνης στα γεύματα μας αφού όπως τονίζει το σώμα μας δεν μπορεί να μεταβολίσει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Και στην πραγματικότητα δεν φταίει ή μπάρα που την έκαναν από μικρή αθώα μπάρα, μπάρα κλάσης «Τούρμπο». Αυτό καταλαβαίνει κάποιος διαβάζοντας τη ετικέτα τους.

Όσο περισσότερη, τόσο καλύτερα;. Όχι, το σώμα μας δεν μπορεί να μεταβολίσει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Συνιστάται να περιορίσουμε την κατανάλωσή μας σε 30γρ. ανά γεύμα.

Πρώτο, αν φάμε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή, το σώμα δεν θα μπορέσει να τη μεταβολίσει και θα αποθηκεύσει έτσι την περιττή ως λίπος (JimWhite). Αλλά, και, όταν τρώμε παραπάνω πρωτεΐνη από αυτή που χρειαζόμαστε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο, CassieBjork αυξάνεται ο κίνδυνος νεφρικής βλάβης.

Ασφαλώς, η ποσότητα της πρωτεΐνης σε ημερήσια βάση δεν είναι ίδια για όλους. Το ανθρώπινο σώμα είναι μοναδικό . Σύμφωνα με τον White, της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας της Αμερικής προτείνει την κατανάλωση 1,2-1,7γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η φυσική δραστηριότητα.

Όταν αναφέρουμε την πρωτεΐνη οι πρώτες εικόνες είναι το κρέας δηλαδή η ζωική τροφή. Ωστόσο είναι γνωστό ότι σχεδόν όλες οι τροφές περιέχουν κάποια ποσότητα -μικρή ή μεγάλη- πρωτεΐνης, ακόμη και τα φρούτα. Έχουν ευρύτατα διαδοθεί οι φυτικές πρωτεΐνες όπως το τοφού και γενικά τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Από αυτή την άποψη, λογικό είναι, όταν διαβάζουμε την ετικέτα της μπάρας να ενθουσιαστούμε που θα πάρουμε 14 – 20γρ. πρωτεΐνης τρώγοντας απλά το σνακ, το οποίο θα έχει και την αγαπημένη μας γεύση σοκολάτας ή καραμέλας. Αυτά μόνο; Μάλλον καλά θα κάνουμε να ρίξουμε και μια ματιά στη λίστα με τα συστατικά.

Όπως εμείς. Από τα 30 τυχαία δείγματα μπάρες τα ελάχιστα είχαν μικρό αριθμό συστατικών όπως πρωτεΐνης ορού γάλακτος, soyacrisp 5% (πρωτεΐνη σόγιας βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα σε σκόνη, μάζα κακάο, αλλά και από αυτά δεν έλειπαν οι γαλακτωματοποιητες : λεκιθίνη σόγιας, αρωματική ύλη-βανιλλίνη-, η ζάχαρη, φυτική έστω, και το διογκωτικό μέσο: ανθρακικό ασβέστιο, φουντούκια 3%, γαλακτωματοποιητές – τριστεατικήσορβιτανη, λεκιθίνη σόγιας, αρώματα.

Κάπως τρομάζει το γεγονός ότι σε πολύ μικρή μπάρα αυτού του είδος δεν λείπει το Φοινικέλαιο και Φοινικοπυρηνέλαιο–υδρογονωμένο και Μη.

Είναι το τέλειο σνακ οι μπάρες πρωτεΐνης; Η αλήθεια είναι ότι πολλές μπάρες όπως διαπιστώσαμε εκτός από πρωτεΐνη, περιέχουν και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, σιροπιού γλυκόζης και λιπαρών, που, όπως ξέρεις, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό ή τους στόχους σου στο γυμναστήριο.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με την παρουσία κάποιων απαγορευμένων ουσιών όπως διοξείδιο του τιτανίου (Ε171). Ευτυχώς αυτό παρουσιάστηκε μόνο στο ένα από τα 30 εξεταζώμενα δείγματα.

Η ικανότητα του λεπτού εντέρου να απορροφά θρεπτικά συστατικά και να λειτουργεί ως φραγμός για τους παθογόνους μικροοργανισμούς μειώνεται σημαντικά λόγω της χρόνιας έκθεσης σε νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, ένα συστατικό ευρύτερα γνωστό ως Ε171, σύμφωνα με νέα έρευνα που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μπιγκχάμπτον της Νέας Υόρκης.

Η έρευνα έρχεται να υποστηρίξει τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την επικινδυνότητα του εν λόγω πρόσθετου, καθώς τον περασμένο μήνα Γάλλοι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών ανακοίνωσαν ότι το Ε171 έχει πιθανώς καρκινογόνο δράση.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, η οποία παρουσιάζεται στην επιθεώρηση NanoImpact, οι ερευνητές εξέθεσαν μια πρότυπη καλλιέργεια κυττάρων του λεπτού εντέρου σε νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, προσομοιώνοντας την οξεία και τη χρόνια έκθεση ενός οργανισμού στο πρόσθετο –ποσότητα αντίστοιχη με αυτή που λαμβάνεται από ένα γεύμα σε διάστημα τεσσάρων ωρών ή από τρία γεύματα σε διάστημα πέντε ημερών αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα