Κασσελάκης: Τα βάζει με όλους, θέλει “δικό” του τον ΣΥΡΙΖΑ
Παρά την αμφισβήτησή του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και εν αναμονή της συνεδρίασης της Κ.Ε. αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Κασσελάκης για άλλη μια φορά λειτουργεί ατομικά και αιφνιδιάζει: Προτείνει αλλαγή του ονόματος σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς» και νέο καταστατικό που... τρομάζει
Για άλλο κόμμα μιλά ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, με άλλο όνομα και χωρίς οργανώσεις με τη γνωστή παραδοσιακή έννοια, δημιουργώντας νέες αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος, που δέχεται πολλαπλές προκλήσεις και συχνή αλλαγή ατζέντας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτσι φιλοδοξεί να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και να ορίσει αυτός τις διαδικασίες μιας αληθινής μετάλλαξής του, όμως δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις που συνοπτικά αφορούν τους φόβους για “απόλυτη ρευστοποίηση”, μετατροπή “σε ένα προσωποπαγές κόμμα”
και με δομές που δεν θα επιτρέπουν τη λογοδοσία και τον δημοκρατικό έλεγχο.
Οι πρώτες αντιδράσεις ήλθαν από τον Πολλάκη: «ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗ ΧΑΡΗ, ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ!! Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι! Όχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλλεις!!»
Εργαλειοποίηση;
Ο κ. Κασσελάκης 24 ώρες πριν μιλούσε στο TRT Θεσσαλίας για ένα υπερσύγχρονο κόμμα το οποίο θέλει να φτιάξει στο επερχόμενο συνέδριο του Οκτωβρίου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα μείνει εγκλωβισμένος στην ατζέντα της διαρκούς αμφισβήτησης που του γίνεται από την εσωκομματική αντιπολίτευση και κυρίως από τον Παύλο Πολάκη.
Για τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης πρόκειται για έναν αντιπερισπασμό και μια επικοινωνιακή εργαλειοποίηση του ονόματος του κόμματος με όλους τους συμβολισμούς του για την Αριστερά στην οποία απευθύνεται παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αυτό, όπως σημειώνεται από πολλές πλευρές, για να στρέψει τη συζήτηση μακριά από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος τις τελευταίες ώρες στη συνείδηση του κομματικού ακροατηρίου, και όχι μόνο, είχε γίνει ο ρυθμιστής των εξελίξεων και αυτός που καθορίζει την ατζέντα στην Κουμουνδούρου.
Αντιδράσεις για την πρόταση αλλαγής ονόματος
Το όνομα, ωστόσο, είναι το λιγότερο που απασχολεί σε αυτή τη φάση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αλλαγές που εισηγήθηκε στην Επιτροπή Καταστατικού προκαλούν οριζόντιες αντιδράσεις, και μάλιστα έντονες, που μαρτυρούν και το πολιτικό σχέδιο της ηγεσίας πάνω στο οποίο αναμένεται να γίνει και η μεγάλη σύγκρουση της ΚΕ και σε δεύτερο χρόνο στο συνέδριο.
Στη νέα καταστατική δομή προτείνεται:
Καταργείται η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή των 300 μελών και στη θέση της προτείνει την Εθνική Επιτροπή Μελών, με 151 μέλη, που θα εκλέγονται ανά περιφέρεια και στην οποία θα μετέχουν ex officio οι βουλευτές.
Εκτελεστική Επιτροπή με πρόσωπα που θα αποτελούν επιλογές και προτάσεις του προέδρου στη θέση του Εκτελεστικού Γραφείου.
Οι οργανώσεις μελών (ΟΜ) αντικαθίστανται από Λέσχες Μελών
Οι Νομαρχιακές Επιτροπές καταργούνται και στη θέση τους θα συγκροτούνται Περιφερειακές Επιτροπές Μελών, στις οποίες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας σπάει σε δύο 5μελείς από εκπρόσωπο του προέδρου, τον γεν. γραμματέα, τον γραμματέα Νεολαίας και έναν με κλήρωση και έναν που θα υποδεικνύει ο εγκαλούμενος από την Εθνική Επιτροπή Μελών.
Θέλει δικό του κόμμα;
Το σχέδιο Κασσελάκη συναντά ήδη σφοδρές αντιδράσεις, με τα στελέχη να επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στην απόλυτη ρευστοποίηση, καθώς μετατρέπεται σε ένα προσωποπαγές κόμμα με δομές που δεν θα έχουν λογοδοσία και από το οποίο θα απουσιάζει κάθε διαφορετική άποψη και δημοκρατικός έλεγχος.