Κατά την ΕΠΟ φταίνε FIFA/UEFA, Επιτροπή Δεοντολογίας και ο… Χατζηπετρής

Η σημερινή (29/3) συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στην ΕΠΟ επιβεβαίωσε τη «λογική» καμήλας που επικρατεί στην ομοσπονδία. Το συμπαθές τετράποδο, ως γνωστό, κοιτάει και βλέπει την καμπούρα της άλλης και όχι τη δική της. Την τακτική αυτή ακολουθεί με προσήλωση και η διοίκηση στην ΕΠΟ. Η οποία, για την τραγική κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θεωρεί πως ευθύνες έχουν (μόνο) οι FIFA και UEFA, η Επιτροπή Δεοντολογίας και ο… Χατζηπετρής. Όχι, πάντως, τα στελέχη της ομοσπονδίας.

Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη και έγινε με την παρουσία των μελών στην Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA, Ιβάν Βέλα, Εδουάρδο Ντερβίσι, καθώς και του γραμματέα της, Μάριου Γεωργίου. Προφανώς, στο επίκεντρο ήταν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και οδήγησε στην εισήγηση -προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FIFA, Αχμάντ- του προέδρου στην ΕΠ/FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, για GRexit.

Οι Έλληνες παράγοντες χαρακτήρισαν ως ακραία την άποψη/εισήγηση του Χούμπελ και της Επιτροπής. Υποστηρίζοντας πως η ευθύνη για τη ζώσα πραγματικότητα δεν ανήκει στην ΕΠΟ αλλά στις διεθνείς συνομοσπονδίες. Αφού αυτές έχουν τον έλεγχο της ΚΕΔ, άρα και της διαιτησίας. Επίσης, γιατί αυτές επέβαλλαν την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία, δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντα και το ρόλο της.

Βέβαια, το πρόβλημα που παρουσιάζεται δεν είναι κενού στο θεσμικό πλαίσιο αλλά στην εφαρμογή του. Και τα μέλη της Επιτροπής τα όρισε η ομοσπονδία αλλά ας μη στεκόμαστε σε «λεπτομέρειες». Ούτε οι διοικούντες το έκαναν. Πρότειναν τη δημιουργία μιας άλλης επιτροπής που θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Στην προσπάθεια να τεκμηριώσουν τη θέση περί ακραίας αντιμετώπισης, τα μέλη της Ε.Ε. μνημόνευσαν στους εκπροσώπους FIFA και UEFA το γεγονός ότι στην Ισπανία (Μπιλμπάο), πριν από αγώνα, σκοτώθηκε αστυνομικός. Αλλά δεν τέθηκε ζήτημα αποπομπής της ΠΟ Ισπανίας. Όταν οι τοποτηρητές τους υπενθύμισαν πως οι δράστες συνελήφθηκαν αμέσως και τιμωρήθηκαν παραδειγματικά, οι ημεδαποί παράγοντες το «γύρισαν στο τσάμικο».

Πειστικές απαντήσεις οι διοικούντες την ΕΠΟ δεν είχαν ούτε και σε άλλα θέματα που (ξανα)έθεσαν οι αλλοδαποί παράγοντες. Όπως οι διαπιστώσεις για έλλειψη πλήρους και εφαρμογής των κανονισμών, των οδηγιών και για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή του δικαίου. Για ελλειμματική διοίκηση, μη έγκαιρη και έγκυρη παρέμβαση στην ιστορία με τις δημόσιες τοποθετήσεις -είτε μέσω δηλώσεων, είτε με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα- που πυροδοτούν το τεταμένο κλίμα και άλλα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή δεσμεύτηκε να προτείνει εγγράφως και αν γίνουν αποδεκτά από τις διεθνείς Συνομοσπονδίες να `θεσμοθετήσει μέτρα για να αυστηροποιηθεί ο Πειθαρχικός Κώδικας. Από την πλευρά τους οι τοποτηρητές ενημέρωσαν πως θα στείλουν νέα έκθεση με όσα διαμείφθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στην ΕΠΟ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βαγγέλης Γραμμένος, διέψευσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί. Ισχυρίστηκε πως υπάρχει ενότητα στη διοίκηση και υποσχέθηκε τομές. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ουδέποτε εξεδήλωσα επιθυμία να παραιτηθώ, ούτε έχω την πρόθεση να παραιτηθώ. Φέτος στο πρωτάθλημα είχαμε ιδιαίτερο ανταγωνισμό και καθόλου εκτεταμένα επεισόδια. Δεν μπορούν τα επεισόδια να διακόπτουν το πρωτάθλημα. Πρέπει να υπάρχουν ποινές και οι αποφάσεις των οργάνων να συνετίζουν.

Είναι εμφανής η ομοψυχία της Εκτελεστικής Επιτροπής και απαρέγκλιτη η βούληση της να προχωρήσει σε τομές. Το πρωτάθλημα θα τελειώσει όπως άρχισε. Η διοίκηση θα υλοποιήσει τους στόχους της. Επανεξετάζουμε το νομικό πλαίσιο για να θωρακιστεί το άθλημα σε όλα τα επίπεδα. Οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο. Σε 7 μήνες δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τα πάντα. Θα γίνει ότι πρέπει να γίνει και η Επιτροπή Παρακολούθησης θα λάβει σύντομα το τελικό πλαίσιο θέσεων της ΕΠΟ».

Ακόμα, η Εκτελεστική Επιτροπή, όπως αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου, «επικαιροποίησε και οριστικοποίησε την απόφαση για την χρήση του VAR τη νέα  αγωνιστική περίοδο. Οι χειριστές θα οριστούν από την ΚΕΔ, καθώς η συνολική διαδικασία περιλαμβάνεται στα καθήκοντα του κ. Περέιρα».

Διαβάστε επίσης