ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΠΑΠΠΑ: Αντιδρά ο Τσίπρας για να προλάβει νέες εκπλήξεις

Πέραν της ποινής στον Παππά το Ειδικό Δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε να στείλει στον εισαγγελέα για διερεύνηση την κατάθεση της Ευθαλίας Διαμαντή σχετικά με τους φακέλους και τις σακούλες με λεφτά που φέρονται να έφευγαν από το γραφείο Καλογρίτσα προς την Κουμουνδούρου

Τελικά «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας»; Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο κ. Τσίπρας μετά την ομόφωνη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου (13-0) για την καταδίκη του Νίκου Παππά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Φυσικά ουδείς λογικός άνθρωπος πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει στο ερώτημα. Και πως απαντήσει όταν υπάρχει μία καταδικαστική απόφαση με 13-0. Ακόμη και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για τη νόθευση της λίστας Λαγκάρντ (απέσυρε τα ονόματα των δύο ξαδέρφων του, τις κόρες του αείμνηστου Μιχάλη Παπακωνσταντίνου) δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση. Μάλιστα το σκορ ήταν 8-5 υπέρ της καταδίκης.

Απλά στη ΣΥΡΙΖΑικη λογική η πρόταση της Εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή είναι πιο ισχυρή από την ομόφωνη απόφαση των 13 ανώτατων δικαστών. Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια. Να πεις ότι η καταδίκη προήρθε με μία απόφαση 7-6 όπως αθωώθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1992, να σηκώσεις το λάβαρο της επανάστασης. Αλλά με το 13-0; Είναι σα να έχεις φάει στο ποδόσφαιρο έξι γκολ και εκδίδεις ανακοίνωση ότι το πέναλτι από τα οποίο προήρθε το 5ο γκολ στο 80ο λεπτό ήταν ανύπαρκτο.

Προφανώς στην λογική της Κουμουνδούρου «δικαιοσύνη παντού» που είναι και το εκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, ισχύει μόνο όταν οι αποφάσεις είναι αυτές που ικανοποιεί τα σχέδια τους. Όπως για παράδειγμα, όταν πανηγύριζε στην Βουλή ο κ. Τσίπρας για την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου να μην καθίσουν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Ελένη Τουλουπάκη για την σκευωρία της Novartis. Τότε ήταν καλά, άρα υπήρχε δικαιοσύνη. Ή όταν είπε την έκφραση «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας», έξω από το γραφείο του Χρήστου Ράμμου στην ΑΔΑΕ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση του δεύτερου Ειδικού Δικαστηρίου. Εκεί όπου κατηγορούνται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνης και τον κατηγορούν τρεις δικαστικοί λειτουργοί, η Γεωργία Τσατάνη, η Ελένη Ράικου και ο Παναγιώτης Αθανασίου. Αλλά και η Ελένη Τουλουπάκη που κάθισε στο σκαμνί γιατί δεν απέστειλε στην Βουλή τον φάκελο για Ξάνθο και Κουρουμπλή αποκρύπτοντας πιθανές ευθύνες τους για το ότι δεν έγινε η τιμολόγηση των φαρμάκων για την μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015. Αν υποθέσουμε ότι καταδικαστεί η Ελένη Τουλουπάκη, τότε ανοίγει το θέμα των ευθυνών των δύο πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξάνθου και Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η νέα έρευνα

Στην αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Δικαιοσύνης για την καταδίκη Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο κρύβεται κάτι πολύ μεγαλύτερο. Και δεν είναι απλά μία προσπάθεια επηρεασμού της απόφασης του δεύτερου Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορούμενους τους Παπαγγελόπουλο-Τουλουπάκη. Διότι και σε αυτό το Ειδικό Δικαστήριο εισαγγελέας ήταν η Όλγα Σμυρλή, η οποία πρότεινε την αθώωση των δύο κατηγορούμενών, επειδή κατά τη γνώμη της δεν αποδείχθηκε ενοχή.

Το βασικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή, που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες με χρήματα έφευγαν από γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Ομόφωνα το Δικαστήριο διαβίβασε στον εισαγγελέα την κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα για τα περαιτέρω.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα κληθεί εκ νέου ο κ. Καλογρίτσας, αλλά και η γραμματέας του για να καταθέσουν ειδικά για τα χρήματα που έφευγαν προς την Κουμουνδούρου. Και εάν κρίνουμε από τα μηνύματα που έχει στο κινητό του ο κ. Καλογρίτσας και τα οποία τα βγάζει σιγά-σιγά, τότε ουδείς βάζει το χέρι του στο ευαγγέλιο για το τι εκπλήξεις κρύβει ο «κόκκινος» επιχειρηματίας.  Ίσως αποκαλύψει ποιο ήτασν το άλλο πολιτικό στέλεχος (πιθανότατα του ΣΥΡΙΖΑ) εκτός από το Νίκο Παππά που τον επισκεπτόταν στο γραφείο του και του έλεγε «Χρήστο μου, τα κόμματα δεν ζουν χωρίς χρήματα», όπως έχει δηλώσει η Ευθαλία Διαμαντή σε συνέντευξη της μετά την κατάθεση στο Ειδικό Δικαστήριο.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό η εισαγγελική έρευνα για τις… οικονομικές σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-Καλογρίτσα, ίσως κρύβει εκπλήξεις για τον Αλέξη Τσίπρα και με την επίθεση και την πίεση που ασκεί στην Δικαιοσύνη να αποφύγει τα χειρότερα. Και φυσικά ο κ. Τσίπρας έχει λάβει το μήνυμα που του απέστειλε ο Χρήστος Καλογρίτσας, όταν έμαθε ότι ο Νίκος Παππάς θα μηνύσει τη γραμματέα του: «Κακώς ο κ. Παππάς κατηγορείται μόνο για πλημμέλημα. Θα έπρεπε να κατηγορηθεί και για κακούργημα. Τόσο επ’ αυτού όσο και επί άλλων θεμάτων η συνέχεια θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, αποκλειστικά με δική του ή δική τους ευθύνη».

Κλείνοντας θα πρέπει να ξεκαθαριστεί για ποιο λόγο αν και το Ειδικό Δικαστήριο επέβαλλε την ανώτερη ποινή για ένα πλημμέλημα στον κ. Παππά, εν τούτοις δεν του στέρησαν τα πολιτικά δικαιώματα. Κάτι που είχε γίνει με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον οποίο επιβλήθηκε μικρότερη ποινή, ένας χρόνος φυλακή με τριετή αναστολή, αλλά και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για δύο χρόνια. Τι συνέβη; Στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα, την προτελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές του Ιουλίου 2019, φρόντισαν να καταργήσουν το άρθρο που προέβλεπε την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, στις περιπτώσεις καταδίκης για «παράβαση καθήκοντος». Περίεργη σύμπτωση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα