Καταδίκη Β. Γκαγκάτση: Πέντε χρόνια κάθειρξη στον προστατευόμενο του υφυπουργού

Προσκολλούμενος στους εκάστοτε ισχυρούς του ποδοσφαίρου –Σωκ. Κόκκαλη, Β. Μαρινάκη, Δ. Μελισσανίδη, Γ. Αλαφούζο, Κωστάκη Κουτσοκούμνη– είναι σήμερα ο αφανής αρχηγός του ποδοσφαίρου, με τις ευλογίες του Γ. Βασιλειάδη

Η απόφαση του δικαστηρίου για το σκάνδαλο με την Κάρτα Υγείας της ΕΠΟ, που καταδίκασε σε πέντε χρόνια κάθειρξη –παρά την αποδοχή από το δικαστήριο δύο ελαφρυντικών– τρεις τέως προέδρους της ΕΠΟ, προκάλεσε αίσθηση στους ποδοσφαιρικούς και όχι μόνο κύκλους.

Πρέπει επίσης να προκάλεσε και μεγάλη έκπληξη στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος ως νομικός προεξοφλούσε την αθώωση των κατηγορουμένων και κυρίως του φίλου και συνδαιτυμόνα του Βασίλη Γκαγκάτση.

Για τους συντάκτες της «Α» και για τον εκδότη της Βίκτωρα Μητρόπουλο, η απόφαση ήταν αναμενόμενη. Έχοντας ασχοληθεί δημοσιογραφικά με το θέμα της Κάρτας Υγείας τα προηγούμενα 6-7 χρόνια, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πολύ δύσκολα ένα δικαστήριο θα έκρινε αθώους κάποιους οι οποίοι είχαν δαπανήσει 12 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της ΕΠΟ για πιστοποιητικά υγείας των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών τα οποία ουδέποτε εκδόθηκαν και όμως επί έξι συναπτά έτη να καταβάλλουν τμηματικά το παραπάνω ποσόν στην ανάδοχο εταιρεία.

Βεβαίως, οι δύσκολες ώρες για τους νυν διοικούντες την ΕΠΟ τώρα αρχίζουν, αφού η προμηθεύτρια εταιρεία PCSystem θα διεκδικήσει και τα υπόλοιπα 16 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται από τη σύμβαση με αγωγή που θα εκδικαστεί τον προσεχή Μάιο.

Το επόμενο δισέλιδο απεικονίζει ανάγλυφα τα ρεπορτάζ της «Α», σχετικά με το θέμα, που πρώτη έφερε στη δημοσιότητα και συνέχισε να παρακολουθεί την εξέλιξή του τα προηγούμενα έξι χρόνια.

Ίσως κάποιος αναγνώστης αναρωτηθεί γιατί η εφημερίδα μας ενδιαφερόταν για τη δικαστική εξέλιξη του σκανδάλου με την Κάρτα Υγείας, που είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστούν πέντε διοικητικά στελέχη της ΕΠΟ, εκ των οποίων τρεις διετέλεσαν πρόεδροι.

Εύλογο το ερώτημα, στο οποίο οφείλουμε μια απάντηση.

Η «Α» και ο εκδότης της ποτέ δεν είχαν την πρόθεση να συμβάλουν στην καταδίκη κάποιων προσώπων που είχαν διοικητικές θέσεις στην ΕΠΟ. Είχαν όμως ξεκάθαρη θέση ότι ορισμένοι εξ αυτών, και συγκεκριμένα ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ και σημερινός κουμανταδόρος του ποδοσφαίρου Βασίλης Γκαγκάτσης, έπρεπε να απομακρυνθούν από τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Και αυτό γιατί η επί 25 περίπου χρόνια ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο δεν προσέφερε και πολλά στο άθλημα.

Προσκολλημένος στους εκάστοτε ισχυρούς του ποδοσφαίρου, όπως οι Σωκ. Κόκκαλης, Βαγ. Μαρινάκης, Ιβ. Σαββίδης, Γ. Αλαφούζος, Δημ. Μελισσανίδης και ο αποθανών Κωστάκης Κουτσοκούμνης, κατέληξε σήμερα να είναι ο αφανής αρχηγός του ποδοσφαίρου αφού παρανόμως προσελήφθη ως διευθύνων σύμβουλος στη Super League, με την αμέριστη συμπαράσταση των κ.κ. Γιώργου Βασιλειάδη και Ιούλιου Συναδινού.

Χαρακτηριστικό της αποδοχής του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της άγνοιας για τα ποδοσφαιρικά θέματα της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων υπήρξε η παρουσία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου προ δύο ημερών.

Τη θέση του για την απομάκρυνση του Βασίλη Γκαγκάτση από τον χώρο του ποδοσφαίρου ο εκδότης της «Α», Βίκτωρας Μητρόπουλος, είχε εκφράσει έμπρακτα πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Αποκαλύπτουμε σήμερα για πρώτη φορά ότι τον Νοέμβριο του 2008 υπήρξε συμφωνία με τον Βασίλη Γκαγκάτση –που τότε αντιμετώπιζε ποινικές συνέπειες σε επικείμενη δίκη, στην οποία ουσιαστικός μάρτυρας ήταν ο Β. Μητρόπουλος– να καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να αθωωθεί από κονδύλια της ΕΠΟ που παρανόμως είχε διαθέσει κατά τη θητεία του στην Ομοσπονδία, με την προϋπόθεση να απομακρυνθεί από το ποδόσφαιρο υποβάλλοντας την παραίτησή του, παρά το γεγονός ότι δύο μήνες πριν είχε εκλεγεί παμψηφεί ως μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές της ΕΠΟ.

Και οι δύο πλευρές κράτησαν τον λόγο τους, με αποτέλεσμα ο Βασίλης Γκαγκάτσης να παραιτηθεί στις 9/12/2008 –τον διαδέχθηκε ο Σοφοκλής Πιλάβιος– και να αθωωθεί στην ποινική δίκη 2-3 μήνες αργότερα.

Επειδή όμως ο χώρος του ποδοσφαίρου για άτομα που διαθέτουν επιχειρηματικές ικανότητες, όπως ο Βασίλης Γκαγκάτσης, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια τα περιουσιακά στοιχεία του ήταν της τάξεως αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ –αν και δεν ασκούσε σοβαρά το δικηγορικό του επάγγελμα– ο παραιτηθείς πρόεδρος επανήλθε χάρις στη βοήθεια κάποιων εκ των προαναφερομένων παραγόντων του ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα να παρακολουθούμε όλοι τα «έργα» του, όπως ο υποβιβασμός του Ηρακλή προς χάριν της σωτηρίας κάποιας άλλης ΠΑΕ.

Βεβαίως, οι εκκρεμότητές του με τη Δικαιοσύνη σε μια τόσο πλούσια σε γεγονότα καριέρα δεν ήταν μόνο αυτές που αφορούσαν την Κάρτα Υγείας. Οι δικαστικοί κακουργηματικοί φάκελοι για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΠΟ, για τα κονδύλια που θα αφορούσαν τους πυρόπληκτους της Ηλείας, και κάποια άλλα συναφή θέματα, εμπεριέχουν τον κίνδυνο να του στερήσουν ακόμη και την προσωπική του ελευθερία.

Προφανώς, για να επανέλθει στο ποδόσφαιρο έχει κάνει τους υπολογισμούς του και έχει εκτιμήσει τους κινδύνους που διατρέχει.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα