«Καταιγίδα» προκλήσεων με το βλέμμα στις κάλπες

Σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι, με ενορχηστρωτή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επιδοθεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας, που καθώς βαδίζει στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές δεν διστάζει να απειλήσει –πότε με επιχειρήσεις πρακτόρων στην Αθήνα και πότε με πόλεμο σε Αιγαίο και Έβρο– την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Τα νέα για τον «σουλτάνο» δεν είναι καλά! Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όχι μόνο δεν θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στον δεύτερο. Η πρόσφατη έρευνα του Gezici δείχνει πως ο Ερντογάν χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του και το πολιτικό τοπίο στη γειτονική χώρα θα είναι διαφορετικά μετά την 24η Ιουνίου. Κανείς δεν διαφωνεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το απόλυτο φαβορί για να επανεκλεγεί με υπερ-εξουσίες, όντας παντελώς αδιάφορο εάν θα ψηφίσουν και τα… δέντρα. Όμως, ανοιχτά πλέον, τόσο ο μύθος του ίδιου όσο και αυτής της πανίσχυρης Τουρκίας έχουν κλονιστεί από μία σειρά γεγονότων, με την οικονομία να είναι ανοιχτή πληγή.

Γιατί, όσο κι αν επιμένει ο Τούρκος Πρόεδρος ότι οι… δρόμοι στην Ελλάδα είναι χάλια κι ότι έχουμε χρεοκοπήσει, η πραγματικότητα ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε και έθεσε υπό παρακολούθηση για περαιτέρω υποβάθμιση τα αξιόχρεα 17 τουρκικών τραπεζών, ενώ έθεσε επίσης σε παρακολούθηση για υποβάθμιση τα αξιόχρεα δύο χρηματοπιστωτικών εταιρειών, δεν διαστρεβλώνεται. Και ιδίως εμείς εδώ γνωρίζουμε το μέγεθος της ζημιάς που μπορούν να σου κάνουν οι αγορές, εάν –για τον όποιο (υπαρκτό ή ανύπαρκτο) λόγο– σε βάλουν στο μάτι. Τα διεθνή ΜΜΕ είναι γεμάτα αναφορές ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η γειτονική χώρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα στη χρηματοδότησή της, ενώ καταγράφεται και διάβρωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη γειτονική χώρα, είναι αυτό που οδηγεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους «πιστούς» σε αυτόν πολιτικούς, σε ένα μπαράζ δηλώσεων που χαρακτηρίζονται από ατυχείς και προσβλητικές, έως προκλητικές και επικίνδυνες. Είναι προφανής η πρόθεση της Άγκυρας να κλιμακώσει τις σχέσεις με την Αθήνα σε τρία μέτωπα, ελπίζοντας να αποκομίσει πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη.

Α. Αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, με συνεχείς παραβάσεις/παραβιάσεις στον αέρα και πολεμική ετοιμότητα σκαφών και ομάδων ειδικών δυνάμεων. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε σχεδόν καθημερινά υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τουλάχιστον 30 παραβάσεις/παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο.

Β. Κατάλυση της διμερούς συμφωνίας Τουρκίας – Ελλάδας για την επανεισδοχή προσφύγων, αν και στην πράξη η συμφωνία έχει «παγώσει» καθώς οι επιστροφές για το 2018 μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τις 15. Επικοινωνιακά όμως αποτυπώνεται η πρόθεση για διάρρηξη των σχέσεων όσον αφορά το προσφυγικό.

Γ. Υποβάθμιση της Ελλάδας, με ρητορική περί χρεοκοπημένης χώρας που δεν έχει ούτε δρόμους καλά-καλά, σε συνδυασμό με απειλές ότι οι πράκτορες της ΜΙΤ μπορούν να έρθουν στην Αθήνα και να «πακετάρουν» τους 8 αξιωματικούς που διέφυγαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

«Ψάχνουν» ένταση και με την Κύπρο

Έχουμε μπροστά μας δύο εβδομάδες μέχρι να στηθούν οι κάλπες στις 24 Ιουνίου και εάν αξίζει να ποντάρει κάπου κανείς τα χρήματά του είναι ότι οι μέρες θα κυλήσουν αρκετά πυκνά σε γεγονότα. Το κλίμα της έντασης θα συντηρείται, ενώ αξίζει κανείς να σταθεί σε δύο ακόμα γεγονότα.

Οι Τούρκοι –πλέον– αδιαφορούν πλήρως για την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε., αγνοώντας επιδεικτικά τις προτροπές αξιωματούχων της Κομισιόν, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και περισσότερες από 100 ημέρες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Επίσης μοιάζουν να αδιαφορούν και για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τραβώντας στα άκρα το σκοινί με το θέμα του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-400, η απόκτηση του οποίου ενδέχεται να τους κοστίσει την πρόσβαση στο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιά F-35JSF.

Τέλος, η Άγκυρα μοιάζει να αναζητά όξυνση της κρίσης και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια θα είναι η κίνηση του πλωτού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο και πού θα «χτυπήσει». Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι ο νεο-οθωμανισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κατευναστεί μετά τις εκλογές!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα