Κατάληψη Εθνικού Θεάτρου: Την Πέμπτη αναμένεται να παραδοθεί το Κτίριο Τσίλλερ

Πότε θα ξεκινήσουν οι παραστάσεις στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου και τα μαθήματα στη δραματική σχολή - Τι θα γίνει με την κατάληψη στο «ΡΕΞ»

Σε ρυθμούς επανεκκίνησης βρίσκεται το Εθνικό Θέατρο, τόσο οι σκηνές του όσο και η δραματική σχολή του, ωστόσο, οι λεπτομέρειες είναι ακόμη ρευστές. Και αυτό γιατί η πρόσφατη ανακοίνωση της λήξης των καταλήψεων των σπουδαστών αφορούσαν στους χώρους των δραματικών σχολών αλλά και επειδή οι καταλήψεις στους χώρους του κτιρίου Tσίλλερ και του Ρεξ πραγματοποιούνται από διαφορετικές ομάδες διαμαρτυρόμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, χθες βράδυ, το Συντονιστικό της κατάληψης στο Κτίριο Τσίλλερ, η οποία πραγματοποιείται από σπουδαστές δραματικών σχολών, ενημέρωσε, χθες βράδυ, γραπτώς, τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου πως πρόκειται να παραδώσει όλους τους χώρους το πρωί της Πέμπτης.

Με βάση αυτή την προοπτική προγραμματίζεται να ξαναρχίσουν την Παρασκευή 24 Μαρτίου, στην κεντρική σκηνή, οι παραστάσεις του έργου «Βρυκόλακες» του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με πρωταγωνιστές τους Ναταλία Τσαλίκη, Αργύρη Πανταζάρα, Γιώργο Ζιόβα, Κατερίνα Μαούτσου και Περικλή Μουστάκη ενώ η επανέναρξη, στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», του έργου «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» του Τόνυ Κούσνερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, τοποθετείται την Πέμπτη, 29 Μαρτίου.

Ωστόσο, η παράσταση «Η σπασμένη στάμνα» του Χάινριχ φον Κλάιστ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου, δεν θα επανέλθει, παρά το γεγονός ότι πήγαινε πολύ καλά, καθώς οι συμβάσεις των συντελεστών έχουν λήξει.

Όσον αφορά στην επανέναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου που φιλοξενείται στο «ΡΕΞ», δεν υπάρχει κάποιο νέο, καθώς το Συντονιστικό της συγκεκριμένης κατάληψης, η οποία πραγματοποιείται από εργαζόμενους στο χώρο της τέχνης, δεν έχει προβεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σε κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις του. Για απόψε μάλιστα έχει προγραμματιστεί, στο πλαίσιο της κατάληψης πάντα, εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Όπως είπε η διευθύντριά της, Δηώ Καγκελάρη, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν και πάλι τη Δευτέρα, μετά από δύο ολόκληρους μήνες διακοπής, και το διδακτικό έτος θα παραταθεί προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.

Ήδη, μάλιστα, έχει γίνει πρόταση επαναπρόσληψης στο σύνολο του διδακτικού προσωπικού, το οποίο είχε παραιτηθεί, σύσσωμο, συμπαραστεκόμενο στα αιτήματα των σπουδαστών, με την συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στα μαθήματά τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα