Καταλύτης ο Βενιζέλος

Σε έναν ιδιότυπο διάλογο έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως, σαν να θέλουν να αποτινάξουν την όποια ευθύνη νιώθουν γιατί δεν κατάφεραν να συμπορευθούν.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αιχμή του Σταύρου Θεοδωράκη στη Φώφη Γεννηματά για τα αίτια που χάλασε το πολιτικό συνοικέσιο του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ έγινε αφορμή η τελευταία να επαναλάβει ως δεδομένη την απόφασή της να επανεκλεγεί από τη βάση. «Στη Γαλλία η ηγεσία των σοσιαλιστών βγαίνει από την κοινωνία και όχι από συνέδρια και παζάρια μηχανισμών», είπε ο κ. Θεοδωράκης και το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε αμέσως την εξής απάντηση: «Η πρόταση της κας Γεννηματά, ένα χρόνο πριν, ήταν σαφής: Εκλογή επικεφαλής από την κοινωνία με ανοιχτές, δημοκρατικές, διαφανείς διαδικασίες», για να ακολουθήσει η ανταπάντηση από τη Σεβαστουπόλεως:  «Χαιρόμαστε που η ΔΗΣΥ επιβεβαιώνει την απόφασή της για εκλογή ηγεσίας από την κοινωνία και όχι την ένταξη του ενός κόμματος στο άλλο».

Όπως γίνεται αντιληπτό, όλοι οι «παίκτες» στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν με αγωνία τις δημοσκοπήσεις. Στο μεν ΠΑΣΟΚ θέλουν να δουν εάν η σύμπραξη Γεννηματά – Παπανδρέου θα αποβεί τελικά σε όφελός τους, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη παρουσιάζονται αισιόδοξοι και ανεβάζουν τον πήχη κάνοντας λόγο ότι στις επόμενες εκλογές θα υπερβούν το 10%. Από την άλλη, ο Στ. Θεοδωράκης προφανώς αγωνιά εάν θα έχει απήχηση η πρωτοβουλία Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη για να συμπράξει μαζί τους. Ειδικά στο Ποτάμι το τι μέλλει γενέσθαι δεν θα αργήσει να φανεί, καθώς ο κ. Θεοδωράκης δέχεται πιέσεις ακόμη και από βουλευτές του που μέχρι τώρα δεν αποζητούσαν καν τη δημοσιότητα. Τελευταίο κρούσμα, οι δηλώσεις του Κώστα Μπαργιώτα, ο οποίος περιέγραψε ως μόνη λύση συνένωσης της Κεντροαριστεράς αυτήν που προτείνει η κα Γεννηματά, χωρίς ο ίδιος να παραιτηθεί, ούτε το κόμμα του να τον αποπέμψει, όπως έγινε με τον Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος προ ολίγων 24ώρων εντάχθηκε κι επισήμως στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

Συνάντηση
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού και οι «3» πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκονται μόνο σε ανοιχτή γραμμή, αλλά συναντήθηκαν προ ημερών, όπου προσπάθησαν, αφενός μεν να αναλύσουν τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, αφετέρου δε να συμφωνήσουν από κοινού τις επόμενες κινήσεις τους. Όπως λένε συνεργάτες των τριών πρώην υπουργών, η πρωτοβουλία των «3» εκτιμάται από τους δημοσκόπους ότι θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει την είσοδό της στη Βουλή αν μετεξελιχθεί σε κόμμα, καθώς οι πολίτες που δήλωσαν έτοιμοι να τη στηρίξουν υπερβαίνουν τον πήχη του 3%. Σημειωτέον δε ότι το ερώτημα έγινε ανεξαρτήτως της πιθανής σύμπραξης των «3» με το Ποτάμι. Έτσι, εάν συνυπολογίσουμε και το ποσοστό του Ποταμιού, τότε οι πλέον αισιόδοξοι μιλούν για ένα ποσοστό που θα έφθανε με άνεση το 5%.

Αυτό που εκτιμούν οι «3» είναι πως ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για το τι θα συμβεί στον ευρύτερο χώρο ακούει στο όνομα Ευάγγελος Βενιζέλος. Όσοι παρακολουθούν προσεκτικά, υποστηρίζουν πως με δεδομένο τα όσα είπε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ (την επαύριον της συμφωνίας Γεννηματά – Παπανδρέου) ο κ. Βενιζέλος, αλλά και τη σιωπή που έχει επιδείξει από την ημέρα εκείνη, μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε κάτι. Θα πάρει την απόφαση να απομακρυνθεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Ο ίδιος, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, μοιάζει να ασφυκτιά πλέον στη ΔΗΣΥ (κάτι που ενέτεινε βέβαια η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου) και δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ότι η αφορμή για να προκληθεί μια οριστική ρήξη δεν θα αργήσει να προκύψει. Τι θα κάνει σε περίπτωση που βρεθεί εκτός ΔΗΣΥ ο κ. Βενιζέλος ουδείς το γνωρίζει και οι περισσότεροι δεν θεωρούν πιθανό να δημιουργήσει νέο κόμμα.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης και οι «3» θα επιθυμούσαν μία σύγκρουση κορυφής μεταξύ Βενιζέλου με Γεννηματά και Παπανδρέου, καθώς εκτιμούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα απελευθέρωνε κι άλλους από το ΠΑΣΟΚ, που πιστεύουν σε έναν νέο πολιτικό φορέα.

Ο κ. Βενιζέλος είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος σε δηλώσεις του διαφώνησε ανοιχτά με τη μεταγραφή του Ιλχάν Αχμέτ από το Ποτάμι, τονίζοντας πως «ποτέ το ΠΑΣΟΚ ιστορικά δεν προέβη σε τέτοιες ενέργειες», ενώ είπε ακόμη πως οι συγκολλήσεις δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Κάτι που είπε και στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Βενιζέλος. Ο κ. Ανδρουλάκης μαζί και με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Στέφανο Ξεκαλάκη, πιέζουν προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με τον κ. Θεοδωράκη. Εξάλλου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήταν μεταξύ αυτών που έβαλαν πλάτη την περίοδο των διαπραγματεύσεων για να ευοδωθεί η συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, τις προσεχείς ημέρες θα ενταθούν οι συναντήσεις, οι εκδηλώσεις και οι ζυμώσεις, με το κεντρικό ερώτημα να παραμένει για το αν και κατά πόσο υπάρχει χώρος για τις δύο κινήσεις, ή αν η προοπτική της ενοποίησης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην κατάληψη της δεύτερης θέσης. Κατά πολλούς, τα πάντα εξαρτώνται από το αν η κα Γεννηματά είναι διατεθειμένη να επιλέξει τη δημιουργία νέου φορέα με τη συμμετοχή όλων.

Ανάγκη για… bing bang του 3ου πόλου
Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότερα στελέχη που ανήκουν σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., ΚΙΔΗΣΟ και Ποτάμι έχουν τοποθετηθεί σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί η κοινή πορεία όλων των κομμάτων του κέντρου και της Κεντροαριστεράς με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού τρίτου πόλου. Βέβαια, όλοι ισχυρίζονται πως είναι αναγκαία η δημιουργία, αλλά ουδείς προτείνει κάτι συγκεκριμένο που να μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί. Σταχυολογήσαμε τις διάφορες απόψεις.

Ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και από τους υπέρμαχους της κοινής πορείας, υποστήριξε: «Διεκδικούμε τη 2η θέση στις επόμενες εκλογές. Για τη στρατηγική ήττα των τυχοδιωκτών του ΣΥΡΙΖΑ. Για να είμαστε εμείς απέναντι στον ιστορικό και ιδεολογικό αντίπαλό μας, τη Ν.Δ. Δεν μας αρκεί το δημοσκοπικό 7%-8%. Διεκδικούμε το 20% για να επιβάλουμε την εθνική συνεννόηση. Το πείραμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που χειρίστηκα προσωπικά το καλοκαίρι του 2015 πέτυχε. Τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο άλμα. Για έναν νέο, ενιαίο πολιτικό φορέα, με εκλογή πολιτικών οργάνων, με διαμόρφωση οραματικής και ρεαλιστικής προγραμματικής πρότασης».

Η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (με την Ελιά), ζητάει διεύρυνση του προοδευτικού κέντρου με ανανέωση και όχι αναπαλαίωση. «Για να γίνει αυτό, αξίζει στα στελέχη και τον κόσμο που έμεινε εδώ στα δύσκολα, όχι μια φοβική και μίζερη διαδικασία, αλλά ένα ελπιδοφόρο ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο, χωρίς φωτογραφικούς αποκλεισμούς».

Από την πλευρά του ο Μανώλης Όθωνας, εκ των στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά, επί της ουσίας στέλνει τελεσίγραφο προς το Ποτάμι και την κίνηση των «3»: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι ένα σχήμα του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα φορέας ισότιμης συμμετοχής και συμπόρευσης, όπου, όπως συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να συμμετάσχει και όποιος άλλος πραγματικά θέλει. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν άκουσε ή δεν κατάλαβε. Για αυτό και ο χρόνος τελειώνει».

Από την πλευρά της η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου, που βρίσκεται πιο κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, επισημαίνει την ανάγκη ελκυστικού προγράμματος: «Το ζητούμενο είναι η υπέρβαση, το άνοιγμα σε πρόσωπα και κινήσεις που θέλουν να συμπράξουν και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Ωστόσο, πέρα και πάνω από τα πρόσωπα, προέχει η ανασύνταξη θέσεων, στόχων, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου προοδευτικού προγράμματος, η αναζήτηση νέων δρόμων επικοινωνίας με τα δυναμικά τμήματα της κοινωνίας μας».

Υπέρ της συμπόρευσης με βασικό κορμό την κίνηση των «3» και το Ποτάμι τάχθηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός: «Δεν με ενδιαφέρει να γίνει κάτι μεγάλο μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν κάποιες φιλοδοξίες και να δημιουργήσουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί μακριά από τον κρατισμό, τον παλαιοκομματισμό, τον λαϊκισμό, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Σε αυτή τη συνάντηση, ναι, χωρούν πολλοί. Παλιοί και νέοι. Έμπειροι και άφθαρτοι. Ποταμίσιοι, ΠΑΣΟΚοι, ΔΗΜΑΡίτες, η Διαμαντοπούλου, ο Ραγκούσης, ο Φλωρίδης και τόσοι άλλοι».

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, στέλεχος της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού και από τους βασικούς «παίκτες» της κίνησης των «3» κάνει λόγο για καθαρές λύσεις: «Χρειάζεται συσπείρωση με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Χρειάζεται αξιόπιστη απάντηση στην επερχόμενη ακραία πόλωση. Χρειάζεται ένας ΝΕΟΣ προοδευτικός φορέας, από μηδενική βάση. Μια πολιτική συμφωνία – διακήρυξη αρχών και στόχων, εγγραφή μελών σε όλη την Ελλάδα που θα κληθούν να εκλέξουν τον ηγέτη και τους αντιπροσώπους για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα».

Από την πλευρά του ο Θόδωρος Μαργαρίτης, εκ των προβεβλημένων στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ., υποστηρίζει πως όλοι πρέπει να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Η ΔΗΣΥ μπορεί να είναι το κοινό σπίτι όλου του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας. Χρειαζόμαστε όλοι να ξεπεράσουμε ιστορικούς υποκειμενισμούς, εγωισμούς και προσωπικούς παραγοντισμούς. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε το εκβιαστικό δίλημμα Τσίπρας ή Μητσοτάκης».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ, Φίλιππος Σαχινίδης, υποστηρίζει πως προέχουν οι ανάγκες της χώρας: «Προτεραιότητα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη μελλοντική πορεία της χώρας είναι να προταχθούν οι πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου-πρότασης για τις ανάγκες της χώρας».

Τέλος, ο Νίκος Μπίστης με άρθρο του σε εφημερίδα καλεί τον Σταύρο Θεοδωράκη να ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζοντας πως «έτσι θα γίνουμε πανίσχυρος τρίτος πόλος».

Πλησιάζει η μέρα συμπόρευσης Ποταμιού με τους «3»
Κάθε ημέρα που περνάει οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης και το «τρίο» Διαμαντοπούλου – Ραγκούση – Φλωρίδη έρχονται όλο και πιο κοντά. Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν είναι λίγοι εντός της Σεβαστουπόλεως που προεξοφλούν ότι τελικά η κίνηση «Ώρα αποφάσεων» και το Ποτάμι θα προχωρήσουν μαζί.

Μάλιστα υποστηρίζουν πως τα πιο σημαντικά πρέπει να τα περιμένουμε στην τελευταία από τις πέντε εκδηλώσεις των «3», που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, όπου δεν αποκλείουν την ενεργή συμμετοχή και του ίδιου του επικεφαλής του Ποταμιού. Στην πρώτη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη το Ποτάμι εκπροσώπησε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ στη δεύτερη που διεξήχθη στο Ηράκλειο την Πέμπτη ήταν οι Σπύρος Δανέλλης και Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη έλεγαν πως «το ιδανικό θα ήταν η πρωτοβουλία των “3” να αποτελέσουν μέρος του Ποταμιού, όπως έγινε με τους ΜΕΤΑρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη». Μια τέτοια προοπτική ωστόσο μάλλον δεν γίνεται αποδεκτή από την πρωτοβουλία των τριών, οι οποίοι επιθυμούν να γίνει μια επί ίσοις όροις σύμπραξη. Δηλαδή να ανακοινωθεί το ταχύτερο η κοινή βούληση και των δύο πλευρών για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα εκλέξει τον αρχηγό του από τη βάση. Γεγονός που συνεπάγεται βέβαια τη δέσμευση του κ. Θεοδωράκη να διαλύσει το Ποτάμι, κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμεί δεδομένου ότι θα φαινόταν στους πολίτες σαν να χαρίζει το κόμμα του στους τρεις, εξαιτίας των επί μήνες δυσμενών δημοσκοπήσεων για το Ποτάμι. Ο ίδιος, βλέποντας πως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είχε μία πολύ μικρή άνοδο της τάξης του 0,5%, εξακολουθεί να επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι «ακόμη το Ποτάμι δεν έχει πεθάνει» και πως «θα καταφέρει να ανακάμψει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα