Κατάπαυση του πυρός στην βόρεια Συρία για πέντε μέρες συμφώνησαν Πενς και Ερντογάν

«Εξαιρετικά νέα από την Τουρκία. Σε λίγο η συνέντευξη Τύπου. Ευχαριστώ κύριε Ερντογάν. Εκατομμύρια ζωές ανθρώπων θα σωθούν», έγραψε o Tραμπ στο twitter

Συμφωνία με την Τουρκία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία διάρκειας 120 ωρών επιτεύχθηκε πριν από λίγο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ευρισκόμενος στην Αγκυρα, Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί.

Ο αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι υπάρχει επικοινωνία με τις συριακές δυνάμεις προκειμένου οι ΗΠΑ να διευκολύνουν την απόσυρσή τους από την περιοχή της ζώνης ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων.

Όπως ανέφερε, υπάρχει συμφωνία να μην υπάρξει στρατιωτική δράση στο Κομπάνι. Επιπρόσθετα η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται από κοινού να καταπολεμήσουν τον ISIS στην Συρία.

Πριν τις δηλώσεις του Πενς – που είχε επικοινωνήσει ήδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο- ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σπεύσει να πανηγυρίσει με τον προσφιλή τρόπο του, δηλαδή μέσω Twitter, για «σπουδαία νέα από την Τουρκία… Ευχαριστώ Ερντογάν. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν!».

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε στην ιστοσελίδα Middle Eastern Eye, ότι το εν λόγω χρονικό διάστημα θα επιτρέψει στους Κούρδους μαχητές να αποχωρήσουν από την «ζώνη ασφαλείας» που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η Τουρκία στα σύνορά της με τη Συρία.

Διαβάστε επίσης