Καταπέλτης το πόρισμα του αντεισαγγελέα του ΑΠ, Ευάγγελου Ζαχαρή

Παραθέτουμε αυτούσιο το πόρισμα Ζαχαρή, ο οποίος καταρρίπτει τις κατηγορίες εις βάρος του Ν. Μανιαδάκη από τους Σαράφη και Κελέση, και τινάζει στον αέρα την ενέργεια της Τουλουπάκη να τον χρίσει «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος»

Παραθέτουμε αυτούσιο το πόρισμα Ζαχαρή, ο οποίος καταρρίπτει τις κατηγορίες εις βάρος του Ν. Μανιαδάκη από τους Σαράφη και Κελέση, και τινάζει στον αέρα την ενέργεια της Τουλουπάκη να τον χρίσει «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος»

1) «…Επιπρόσθετα χειραγώγηση μάρτυρος προκύπτει σε κάθε περίπτωση αβίαστα και στην περίπτωση του Μάξιμου Σαράφη σύμφωνα με την κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής της Βουλής. Ο μάρτυρας δήλωσε ρητώς ότι ενέπλεξε τον Μανιαδάκη στις αρχικές καταθέσεις και στη συνέχεια κλήθηκε να τις εξειδικεύσει 10 μήνες αργότερα «όποτε ο ίδιος το επιθυμούσε», παραμονές της δίωξης Μανιαδάκη, αφότου επί 10 μήνες οι εισαγγελείς εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος προσπαθούσαν να αποσπάσουν από αυτόν (Μανιαδάκη) καταθέσεις εναντίον πολιτικών προσώπων, όπως ο τελευταίος κατ’ επανάληψη κατήγγειλε. Δεν προξένησε καμία εντύπωση ότι ο μάρτυρας έχει δώσει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες μαρτυρίες όσον αφορά το πρόσωπο Μανιαδάκη.

Επιπλέον, παρότι η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη αναφέρει (σελ. 17 εγγράφων εξηγήσεων) ότι η κατάθεση της Κελέση από μόνη της δεν αποτελούσε επαρκές στοιχείο, εντούτοις η κατάθεση και μόνον του Μάξιμου Σαράφη θεωρήθηκε επαρκής και αποδεικτικό στοιχείο για να ασκηθεί ποινική δίωξη για πολύ σοβαρά αδικήματα κατά του Νικ. Μανιαδάκη, παρότι α) αλλάζει εντελώς δέκα μήνες μετά την αρχική υποβολή της αναφορικά με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και μάλιστα χωρίς να δοθεί καμία λογική εξήγηση γι’ αυτό, β) αποτελεί καταγγελία χωρίς να συνοδεύεται από κανένα στοιχείο και μάλιστα δεν υπάρχει ιδία αντίληψη αλλά αφορά μόνον ακούσματα, και γ) προαναγγέλθηκε σε συγκεκριμένη εφημερίδα 2 εβδομάδες νωρίτερα από την υποβολή της.

»Τέλος, όπως αναφέρει η ίδια η εισαγγελέας διαφθοράς, ο μάρτυρας Μ. Σαράφης έχει κατηγορηθεί σε δικόγραφο που έχει κατατεθεί στην εισαγγελία διαφθοράς και σε κατάθεση στην προανακριτική από την επιχειρηματία προμηθευτή της Novartis Βουλκίδη για χρηματισμό. Απορία λοιπόν δημιουργεί πώς εξακολούθησε να διατηρείται από τους εισαγγελείς υπό καθεστώς προστασίας όταν η κατάθεσή του μόνον χωρίς κανένα άλλο στοιχείο αποτέλεσε αιτία αποχαρακτηρισμού του Μανιαδάκη από το καθεστώς προστασίας μάρτυρα του Μανιαδάκη και διώξεώς του…»

2) «… Η θέση του μετέπειτα κατηγορουμένου Νικόλαου ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ, σε καθεστώς προστασίας. Παρά την ύπαρξη δύο προκαταρκτικών εξετάσεων εναντίον του και παρά το γεγονός ότι αναφέρεται ως εμπλεκόμενος – ύποπτος στις έστω και παράτυπες πληροφορίες των αμερικανικών αρχών, είναι «λογικώς ανεξήγητη» η ενέργεια να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, με την ενέργεια αυτή, δόθηκε η ευκαιρία στον ίδιο (Νικόλαο ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ), αλλά και στους άλλους επίσης εμπλεκόμενους να μαθαίνουν πληροφορίες σχετικά με την πορεία της έρευνας και έτσι να προετοιμάζουν τη στρατηγική της υπεράσπισής των. …».

3) «… Όλα τα ανωτέρω πρόσωπα καταθέτουν ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς κατηύθυναν την έρευνα εναντίον τους στηριζόμενοι στις ένορκες καταθέσεις των τριών προστατευομένων μαρτύρων. Πράγματι, τούτο προκύπτει, όπως προαναφέρθηκε και από το υπ’ αριθμ. Πρωτ 268/5-2-2018 έγγραφο της Ελένης Τουλουπάκη με το οποίο διαβιβάσθηκαν αντίγραφα της δικογραφίας προς τη Βουλή των Ελλήνων. Ο Νικόλαος Μανιαδάκης στο από 24-6-2020 έγγραφο υπόμνημά του προς εμάς ισχυρίζεται μεταξύ των άλλων και τα εξής:

«… Η κ. Τουλουπάκη και ο κ. Ντζούρας ψευδώς αναφέρουν ότι δεν γνώριζαν αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες καταθέτουν στην Αμερική, τί καταθέτουν και εάν υπάρχει προσδοκώμενο όφελος. Πρώτον, στην περίπτωσή μου με προέτρεψαν να υπαχθώ στο εκεί πρόγραμμα, αναφέροντας μου πως και οι άλλοι μάρτυρες έχουν υπαχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο πλευρών (Ελλάδα-Αμερική). Επιπλέον στην περίπτωσή μου ο ίδιος ο κ. Ντζούρας συντόνισε τις επαφές μου με το FBI και συγκεκριμένα μου οργάνωσε ραντεβού στο κτίριο της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην Λουκάρεως με τον Special Agent του FBI T.J.B. του οποίου τα λοιπά στοιχεία διαθέτω και δύναμαι να καταθέσω.

Ο κ. Ντζούρας έκανε τις τηλεφωνικές επαφές, οργάνωσε το ραντεβού και με σύστησε. Τρίτον, οι Εισαγγελείς απολύτως γνώριζαν ότι υπάρχει προσδοκώμενη αμοιβή, αφού όταν με προέτρεψε η κ. Τουλουπάκη να υπαχθώ στο πρόγραμμα της Αμερικής σε δύο περιπτώσεις μου ανέφερε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο για να με υποκινήσει «μπες στο πρόγραμμα υπάρχει και αμοιβή». Τέταρτον, στην περίπτωσή μου ζητούσαν γνώριζαν για τις καταθέσεις μου, και με δήλωσή τους και των άλλων μαρτύρων στην Βιέννη και στο New Jersey, και στην περίπτωσή μου ήρθαν σε επαφή και οργάνωσαν συνάντηση στην ΓΑΔΑ προκειμένου να τους ενημερώσω ενδελεχώς για την συνάντησή μου με το FBI. Επιπλέον στην διάρκεια της κατάθεσής μου στην Βιέννη επικοινώνησα με την ΓΑΔΑ προκειμένου να λάβω την άδειά τους να δώσω στοιχεία στην Αμερικάνικη πλευρά.

Τα άνω περί γνώσεων των Εισαγγελέων των κινήσεων των μαρτύρων και των επαφών τους με τις ξένες αρχές, δύναται να επιβεβαιώσει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας μαρτύρων Περικλής Μανωλίδης. Επιπλέον, σε πρόσφατη αναφορά της προς τον εποπτεύοντα Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία διέρρευσε στα ΜΜΕ, η κ. Τουλουπάκη, δηλώνει ότι ο ένας μάρτυρας (Μάξιμος Σαράφης – Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης) μετά βεβαιότητας έχει καταθέσει στην Αμερική, κάτι που έχω υποστηρίξει εξ αρχής στις αναφορές που έχει καταθέσει ενώπιον του Αρείου Πάγου. Συνεπώς η κ. Τουλουπάκη και οι Επίκουροι Εισαγγελείς γνωρίζουν για τις καταθέσεις των μαρτύρων στην Αμερική και για την προσδοκία οικονομικού οφέλους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το Αμερικανικό Δίκαιο –το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς– η Επιτροπή, σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί από αυτήν, καταβάλλει αποζημίωση σε έναν ή περισσότερους καταγγέλλοντες οι οποίοι παρείχαν οικειοθελώς στην Επιτροπή πληροφορίες οι οποίες οδήγησαν στην επιτυχή επιβολή της καλυπτόμενης δικαστικής ή διοικητικής δράσης ή σχετικής δράσης, σε συνολικό ποσό ίσο με: α.) τουλάχιστον το 10 τοις εκατό, συνολικά, των εισπραχθέντων χρηματικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν, β.) όχι περισσότερο από το 30 τοις εκατό, συνολικά, από ό,τι έχει συλλεχθεί από τις χρηματικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν και άλλες επιβραβεύσεις.

Από τα ως άνω προκύπτει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα έχοντας την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα (whistleblower) στην Αμερική, διατηρούν δικαίωμα αποζημίωσης κατά το αμερικανικό δίκαιο από 10 έως 30% του τελικώς τυχόν επιβληθέντος προστίμου, γεγονός που δημιουργεί σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και συγκεκριμένα σύμφωνα με το αρθρ. 45Β του ΚΠΔ, σύγκρουση με την προϋπόθεση που θέτει το ως άνω άρθρο, ήτοι της μη ύπαρξης εννόμου συμφέροντος στο πρόσωπο των προστατευομένων μαρτύρων. … Άλλο ένα ουσιώδες ζήτημα που τίθεται ενώπιον Σας, αφορά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πέραν των καταθέσεων του μάρτυρα Μ. Σαράφη και σύμφωνα με τα επιχειρήματα της ίδιας της Εισαγγελέως Διαφθοράς δεν θα πρέπει να επαρκούν για την άσκηση δίωξης. Επιπλέον, τα όσα έχει δηλώσει ο μάρτυρας για επτά πολιτικά πρόσωπα έχουν ήδη αρχειοθετηθεί ως ανακριβή από την ίδια της Εισαγγελέα, επομένως πρόσθετα ερωτήματα αναφύονται σε σχέση με την αξιοπιστία του.

Επίσης, τα όσα προέκυψαν μετά τις τελευταίες καταθέσεις του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», τελούσαν σε πλήρη γνώση συγκεκριμένης εφημερίδας (Documento), η οποία σε δημοσίευμά της ήδη από την 11-11-2018 στην εφημερίδα «προέβλεψε» με ασύγκριτη ακρίβεια και αλάθητη λεπτομέρεια τις επόμενες εξελίξεις και συγκεκριμένα την κατάθεση Σαράφη στις 27.11.2018 και την δίωξή μου λίγες εβδομάδες αργότερα. Η προηγούμενη γνώση της εφημερίδας για μελλοντικά γεγονότα και τα αναφερόμενα στο άρθρο περί άσκησης δίωξης προκύπτουν από το περιεχόμενο του δημοσιεύματος το οποίο ανέφερε: «εάν ο μάρτυρας δεν τηρήσει –έστω και ετεροχρονισμένα– την υποχρέωσή του να αποκαλύψει όσα γνωρίζει, να άρουν την προστασία που ζήτησε και του παρείχαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να «μιλήσει» και να τον καταστήσουν κατηγορούμενο με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο.

Εξαρτάται πλέον από το τί θα αποφασίσει να πράξει τη στιγμή που θα τεθεί προ των ευθυνών του για το ποια θα είναι στο μέλλον η θέση του στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis. Εάν θα είναι δηλαδή στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορητηρίου ή το όνομά του θα φιγουράρει στη μεγάλη λίστα των κατηγορουμένων.»

Πριν καν λοιπόν καταστώ κατηγορούμενος έρχομαι αντιμέτωπος με δημοσιεύματα που αποκλειστικό σκοπό είχαν την τρομοκράτησή μου και τον έμμεσο εκβιασμό μου, διαφορετικά είναι αδύνατο να εξηγηθεί το πως περιήλθε σε γνώση και διατυπώθηκε ειδησεογραφικώς τέτοιας εμπιστευτικής βαθμίδας ζητήματα, τα οποία οι Εισαγγελείς δεν μοιράζονταν ούτε με τους γραμματείς της Εισαγγελίας Διαφθοράς, καθώς υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία της λήψης κατάθεσης από τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν συμμετέχει γραμματέας! … Σε κάποια συνάντηση η κ. Τουλουπάκη μου ανέφερε ότι πλέον μετά την τροπή που είχε πάρει η υπόθεση και την επιστροφή της από τη Βουλή ήταν πλέον μονόδρομος για όλους ότι θα έπρεπε να βρούμε στοιχεία των αξιόποινων πράξεων των πολιτικών προσώπων, και ότι προσωπικά θα έπρεπε να συνεισφέρω σε αυτή την προσπάθεια, ούτως ώστε να προστατευτώ από τυχόν επιστροφή τους στην εξουσία και να σταματήσω να τους προστατεύω και να πω αυτά που γνωρίζω. Δηλαδή ότι ισχυρίζεται στην κατάθεσή της ενώπιον Σας με μεγάλη βεβαιότητα. Και πάλι ασκήθηκαν οι γνωστές πιέσεις τις οποίες αντέκρουσα. …».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα