Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνει απόψε την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του για το 2020

Τελειώνει και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Με την επίσκεψη στη Χάγη, τη Δευτέρα, και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, έκλεισε ο πρώτος κύκλος εξωστρέφειας της νέας κυβέρνησης και τώρα τα βλέμματα στρέφονται και πάλι στο εσωτερικό και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο απολογισμός από τις επαφές στο εξωτερικό είναι θετικός,  εάν κρίνει κάποιος και από τα συνεχόμενα θετικά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου. Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει. Το καλό κλίμα, όμως, δεν πρέπει να μείνει «κλίμα». Απαιτούνται τώρα γρήγορα μεταρρυθμιστικά αντανακλαστικά στο εσωτερικό, για να μη σπαταληθεί η καλή στιγμή.

Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη η 84η  ΔΕΘ και με κεντρικό σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους» έχει ως στόχο να παρουσιάσει σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα πώς αυτό μετουσιώνεται σε απτά αποτελέσματα. Όπως μάλιστα έλεγε κοντινός του συνεργάτης στο Μέγαρο Μαξίμου, «αν καταφέρει η κυβέρνηση και εμφανίσει στον μέσο Έλληνα πολίτη ότι αλλάζει, έστω και ελαφρώς, το οικονομικό του επίπεδο και δει, έστω και μικρή, θετική διαφορά στην τσέπη του, τότε ασφαλώς η κυβέρνηση θα έχει πετύχει τον στόχο της». Πάντα σύμφωνα με τους συνεργάτες του, το μήνυμα που θέλει στην ουσία να στείλει ο πρωθυπουργός παντού είναι αυτό και τα σημερινά εγκαίνια της ΔΕΘ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το πετύχει, αφού ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν βαρίδια που να τους εμποδίζουν.

Τι θα πει

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην αποψινή του ομιλία στους παραγωγικούς φορείς, στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, θα αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια το κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου και το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων για όλους, τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, την αλλαγή της καθημερινότητας των ασθενών στο ΕΣΥ, αλλά και να εμπνεύσει το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Το σχέδιο «Ανάπτυξη για όλους» περιλαμβάνει τολμηρές πρωτοβουλίες αλλά και το ξεμπλοκάρισμα –μετά από χρόνια αδράνειας– σειράς μεγάλων επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Απαλλαγμένος από μνημόνια και τους περιορισμούς που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση και μέσα σε κλίμα που αποτυπώνει τη νωπή λαϊκή εντολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στόχο να αναδείξει τις προτεραιότητες στην πολιτική του σε βασικούς τομείς.

Θα αναφερθεί, φυσικά, στον νέο νόμο που ενισχύει τις επενδύσεις και ετοιμάζεται από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τις διαδικασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και το ξεμπλοκάρισμα για την επένδυση του Ελληνικού, η οποία έχει τεράστια σημασία. Ταυτόχρονα, μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση έχουν και άλλες δύο επενδύσεις: της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και τα επενδυτικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

 Στο επίκεντρο και η μεσαία τάξη

Κεντρική θέση στις εξαγγελίες καταλαμβάνει και η μεσαία τάξη, από την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερίσχυσε τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές. Θέλει, λοιπόν, να την ανταμείψει. Αναμένεται να εξαγγείλει την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Και οι δυο αυτές περικοπές αφορούν μεγάλη κλίμακα ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και φυσικών προσώπων, που θα δουν μεγάλες ελαφρύνσεις στην τσέπη τους σε όποια από τα δύο σενάρια καταλήξουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να ανακοινώσει νέα φορολογική κλίμακα, η οποία και θα τεθεί άμεσα σε ισχύ από το 2020. Από τις αλλαγές αναμένεται να επηρεαστούν περί των τεσσάρων εκατομμύριων φορολογουμένων που εμφανίζουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αφορολόγητο αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο ύψος των 8.536 ευρώ, ενώ για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 9%.

Την ίδια ώρα, στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου, ή το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνεται και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Από την καθιέρωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος έχουν περάσει πια περισσότερα από πέντε χρόνια και στο μεσοδιάστημα μια σειρά νέων διατάξεων νόμου και ερμηνευτικών εγκυκλίων έχουν δημιουργήσει για μία ακόμα φορά μια χαοτική κατάσταση διάσπαρτων διατάξεων. Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας καθορίζει τη διαδικασία προσδιορισμού και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου, καθώς και τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος από την πλευρά του ρυθμίζει τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων και στις νέες του διατάξεις θα προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων (χρήση 2019) από το 28% στο 24% και των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Για το 2020 προβλέπεται μια ακόμα δραστική μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%. Οι διατάξεις αυτές θεωρούνται ήδη κλειδωμένες και ταυτίζονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

ΕΝΦΙΑ και η προστασία της πρώτης κατοικίας

Όπως είναι φυσικό, ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, τις οποίες είδαν οι φορολογούμενοι, καθώς τα εκκαθαριστικά ήδη έχουν αναρτηθεί από τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Κι αυτό είναι ένα όπλο στη φαρέτρα του πρωθυπουργού, καθώς πιστοποιεί τη μετάβαση από την εποχή των ψεύτικων υποσχέσεων, στην εποχή των αποτελεσμάτων, της συνέπειας και της εμπιστοσύνης.

Εκτός από τις μεγάλες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην πολιτική του για τις 120 δόσεις σε ό,τι αφορά οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για τον νέο μηχανισμό στήριξης των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους επειδή βρίσκονται στο «κόκκινο». Ακόμη και οι πρώτες κατοικίες θα τεθούν σε πλειστηριασμό, σε περίπτωση που δεν αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα.

Εξαγγελίες και για την υγεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στην υγεία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτά στα οποία θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός είναι ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αλλάξει η καθημερινότητα των ασθενών στο ΕΣΥ με τη βελτίωση των συνθηκών, αλλά και της υλικοτεχνικής υποδομής. Αναμένεται να μιλήσει για την ανανέωση του εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και για τα μέτρα που θα ληφθούν για την καλύτερη πρόσβαση των πασχόντων στο σύστημα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για τις ανθρώπινες συνθήκες που θα επιφέρει η ομάδα του υπουργείου Υγείας στις Μονάδες Περίθαλψης, καθώς και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα χειρουργεία και την εξάλειψη των ράντζων από τους διαδρόμους. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν καλά γνωρίζοντες, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει μέτρα και για τους νέους γιατρούς και για τη στόχευση της κυβέρνησης να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται να αναφερθεί και στην πρώτη κίνηση που θα γίνει με το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ για νέες συμβάσεις με πάνω από 600 νέους γιατρούς.

Επίσης με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς και στις διευκολύνσεις για τους βαριά πάσχοντες, όπως η αποστολή των ακριβών φαρμάκων στο σπίτι των ασθενών, αλλά και η επέκταση των συνταγών φαρμάκων για τους χρονίως πάσχοντες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μέτρο που αναμένεται να θεσμοθετηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

84η ΔΕΘ

Άρωμα Ινδίας κι επιστροφή στην κανονικότητα

Με άρωμα Ινδίας ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η πρώτη μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Ας μη λησμονούμε ότι από το 2010 στη ΔΕΘ το μόνο που ακούγαμε από τους πρωθυπουργούς δεν ήταν τίποτε άλλο από περικοπές στις δαπάνες και νέα φορολογία.

Και τώρα αναμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακούσουμε για νέες φοροελαφρύνσεις. Αναμένουμε να ακούσουμε αναπτυξιακό σχέδιο. Αναμένουμε να ακούσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την οριστική άρση των capital controls.

Πάντως, η Θεσσαλονίκη έχει φορέσει τα καλά της για να υποσχεθεί χιλιάδες επισκέπτες. Ήδη δεκάδες ελεφαντάκια έχουν διακοσμήσει τους δρόμους της συμπρωτεύουσας. Ταυτόχρονα οι επισκέπτες θα μυρίζουν κάρι, θα νιώσουν λίγο από το Μπόλιγουντ, θα δουν τις πασμίνες, αλλά κα την υψηλή τεχνολογία, στην οποία έχει κάνει άλματα η φετινή τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, η Ινδία.

«Άρωμα Ινδίας φέτος στη ΔΕΘ, θα μυρίζει λίγο κάρι και λίγο Μπόλιγουντ, ενώ θα υπάρχουν ακόμη πασμίνες, αλλά επίσης και τεχνολογία, αεροδιαστημική, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και  αυτό είναι το “ μότο” που έχουν οι Ινδοί, το “ New India”, για να δείξουν τη νέα Ινδία όχι την παραδοσιακή», τόνισε λίγο πριν από τα εγκαίνια ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης και διευκρίνισε ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θεωρεί ότι η Ινδία θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα 20 χρόνια, ίσως να είναι και στην πρώτη θέση της παγκόσμιας οικονομίας. Μια χώρα με 1,5 δισ. πληθυσμό, με την οποία το εμπορικό ισοζύγιο με την Ελλάδα είναι υπό το μηδέν και θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία να αυξήσουμε το μεταξύ μας εμπόριο και να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε προσέλκυση ειδικών επιχειρήσεων, καθώς επενδύουν εκτός Ινδίας και βλέπουν την Ελλάδα ως μια γέφυρα για την Ευρώπη». Σχολίασε δε ότι «θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η φετινή διεθνής έκθεση, καθώς ο κόσμος θα ευχαριστηθεί με την ινδική κουζίνα, τους παραδοσιακούς χορούς και μουσική σε συνδυασμό με τις βραδινές συναυλίες που έχουμε οργανώσει με αγαπημένους καλλιτέχνες, το σαλόνι κάνναβης που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη ΔΕΘ και το τσίρκο για τα μικρά παιδιά που θα φιλοξενήσει και ινδικά νούμερα».

Όπως πρωτοπόρησε η ΔΕΘ όλα αυτά τα χρόνια, έτσι και φέτος πρωτοπορεί, επεσήμανε ο κ. Ποζρικίδης, και είπε ότι φέτος «θα δουλέψει πειραματικά με 5G». «Περνάμε στην εποχή της γρήγορης διασύνδεσης κινητών, επικοινωνίας, ενός άλλου δικτύου. Σκεφτείτε ότι τα κινητά μας τρέχουν στα 100 Κb/sec και θα τρέχουν στο 1G. Οι χρήστες μέσα από τις οπτικές ίνες και τις κεραίες που έχουμε τοποθετήσει, θα μπορούν μέσα από το δίκτυο της ΔΕΘ να καταλάβουν και να νιώσουν την εμπειρία», τόνισε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα