«Καταργούν» την UEFA οι Έλληνες δικαστές

Κάπου εκεί στο ’84 ο παμμέγιστος Στράτος Διονυσίου τραγουδούσε «όσο υπάρχει τράπουλα, θα βγαίνουνε ρηγάδες, κι όσο υπάρχουν δάσκαλοι, θα βγαίνουν μαθητάδες». Άσμα ασμάτων του Στράτου, είναι αδύνατον να μην το έχει ψελλίσει άνθρωπος. Κι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο υφυπουργός Βασιλειάδης, οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, οι παίκτες. Άλλωστε, το κομμάτι είναι μία ζωντανή αλληγορία του ελληνικού κι όχι μόνο ποδοσφαίρου.

Όσο υπάρχει τράπουλα θα βγαίνουνε ρηγάδες, κι όσο υπάρχει ποδόσφαιρο, θα βγαίνουν και στημένα. Προφανώς και δεν γίνεται να εξαφανιστούν οι ρηγάδες από την τράπουλα, προφανώς και οι δάσκαλοι θα βγάζουν μαθητάδες, προφανώς και στο ποδόσφαιρο θα υπάρχουν στημένα. Πώς, όμως, θα μειωθούν τα στημένα παιχνίδια, γιατί να εξαλειφθούν αποκλείεται; Αυτός είναι ο πονοκέφαλος του Γραμμένου, του Βασιλειάδη και της Δικαιοσύνης, και θα εξηγήσουμε γιατί.

Πριν φύγει από τη ζωή ο Κύπριος παράγοντας Κωστάκης Κουτσοκούμνης, είχε προτείνει στην ΕΠΟ το κυπριακό σύστημα πάταξης των στημένων αγώνων, των λεγομένων και «κόκκινων φακέλων». Δηλαδή, αφού η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να επιληφθεί στις συνεχείς λίστες «ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων» που στέλνει η UEFA στην ΕΠΟ, μέσω του συστήματος ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης, τότε να εφαρμόζεται κάτι σαν point system.

Δηλαδή, αν μία ομάδα βρίσκεται δέκα φορές, για παράδειγμα, στη λίστα, να τιμωρείται με πρόστιμο στην αρχή και, αν συνεχίζει, να της αφαιρούνται βαθμοί. Είναι, όμως, «σωτηρία»; Προφανώς και όχι, κυρίως γιατί δεν έχει νομική βάση και βασίζεται αποκλειστικά σε ενδείξεις. Έχει, όμως, την υποστήριξη της UEFA και της FIFA (!) αλλά και του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS). Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι.

Η «υπόθεση Σκεντέρμπεου», της αλβανικής ομάδας που τιμωρήθηκε επειδή θεωρήθηκε ότι έστησε 53 παιχνίδια σε Αλβανία και Ευρώπη, αποτελεί πια ένα δεδικασμένο. Το CAS στηρίχτηκε μόνο σε ενδείξεις κι όχι σε αποδείξεις! Αποδείξεις δεν υπήρχαν, όπως παρακολουθήσεις τηλεφώνων ας πούμε, παρά μόνο ό,τι έγραφε η λίστα Sportradar, ότι είναι «ύποπτο προς χειραγώγηση». Η αλβανική ομάδα προσέφυγε στο CAS μετά από τιμωρία που της επέβαλε η επιτροπή Ηθικής της UEFA. Και ατύχησε.

Θα τολμήσει, λοιπόν, ο Βαγγέλης Γραμμένος να χρησιμοποιήσει το κυπριακό σύστημα στην Ελλάδα; Μπορεί να φανταστεί κάποιος ότι ομάδα της Super League ή της Football League θα τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών, επειδή θα υπάρχει αρκετές φορές στη λίστα της UEFA; Είναι ένας λυσιτελής τρόπος πάταξης του φαινομένου των στημένων αγώνων; Ας δεχτούμε πως είναι. Πώς η ΕΠΟ θα φτάσει να πάρει τέτοιες αποφάσεις;

Αρχές του περασμένου Μαΐου ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, είχαν συνάντηση με τους αξιωματούχους της UEFA, Άντζελο Ρηγόπουλο και Εμίλιο Γκαρσία, με αντικείμενο συζήτησης τις λίστες με τα στημένα παιχνίδια. Συμφωνήθηκε ότι από την προσεχή σεζόν, αυτή που είναι σε εξέλιξη δηλαδή, να κατατεθούν προτάσεις από την UEFA προς την ΕΠΟ, ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και του μακαρίτη Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Εδώ, ωστόσο, εγείρονται πολλά σοβαρά ζητήματα.

Το πρώτο είναι ότι ποιο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΟ θα κληθεί να πάρει απόφαση πρώτα για επιβολή προστίμου και στη συνέχεια για αφαίρεση βαθμών σε μία ομάδα που θα έχει συχνή αναφορά στις λίστες της Sportradar; Όπως είναι γνωστό, τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου αποτελούνται από τακτικούς δικαστές κι αυτοί δεν είναι δυνατόν να δικάζουν και να καταδικάζουν με βάση τις υποψίες. Οι τακτικοί δικαστές θέλουν αποδείξεις. Τέτοιες δεν υπάρχουν στις σχετικές λίστες της UEFA, όπου η αναφορά είναι ξεκάθαρη, «ύποπτα προς χειραγώγηση». Η υποψία δεν είναι απόδειξη.

Από τότε που δημιουργήθηκε η Sportradar έχουν σταλεί… άπειροι «κόκκινοι φάκελοι» προς την ΕΠΟ, η οποία είχε την υποχρέωση να τους διαβιβάζει στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. Η Δικαιοσύνη δεν ασχολήθηκε ποτέ, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρξαν αποδείξεις, και τώρα δεν άλλαξε κάτι. Πάλι αποδείξεις δεν υπάρχουν.

Την αγωνιστική περίοδο 2017-18 κατέφτασαν από την UEFA οι λίστες με «ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια», με ένα της Super League, πέντε ματς Κυπέλλου Ελλάδος και 20 της Football League, όπως μπορείτε να δείτε στη σχετική λίστα. Αυτοί οι «κόκκινοι φάκελοι» διαβιβάστηκαν και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Και ποιο το αποτέλεσμα; Απολύτως κανένα, μέχρι στις 6 Ιουνίου που είχε ασχοληθεί με τα πρώτα δέκα παιχνίδια της λίστας και περιορίζεται στο να καλεί τις ομάδες σε ακρόαση. Η ΕΕΑ δεν έχει τον ειδικό μηχανισμό για να ερευνήσει σε βάθος και οι ανακοινώσεις της ήταν οι αναμενόμενες: «Η επιτροπή κρίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ως προς τη χειραγώγηση του συγκεκριμένου αγώνα». Και μην ξεχνάμε ότι η ΕΕΑ είναι όργανο της ΓΓΑ, δηλαδή έχει προϊσταμένους πολιτικά πρόσωπα… Ούτε η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, ωστόσο, αναμείχθηκε ποτέ με την υπόθεση των «κόκκινων» φακέλων».

Στο όλο ζήτημα, που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει και ο νομικός πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, είναι και δύο ακόμα βασικές παράμετροι, πιο πρακτικές αυτήν τη φορά. Η πρώτη είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και κανένας πολιτικός ή πολιτικό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του δεν θα ήθελε να προκληθεί τέτοιο πρόβλημα, όπως αφαίρεση βαθμών. Για ευνόητους λόγους. Ύστερα, μη λησμονούμε ότι η κυβέρνηση στηρίζει με χρήματα του ελληνικού λαού, μέσω της ΕΡΤ, το ελληνικό ποδόσφαιρο, κατά το ήμισυ της Super League, και ολόκληρο της Football League. Και προφανώς θα είχε τρωθεί το γόητρο της κυβέρνησης, από μία να επιβάλλονται πρόστιμα ή και αφαίρεση βαθμών σε ομάδες, κι από την άλλη να… χρηματοδοτεί αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς.

Η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη κι είναι βέβαιο ότι θα έπαιζε ένα ρόλο μπροστά στην κάλπη. Συνεπώς, επί του παρόντος, τουλάχιστον, ο υφυπουργός Βασιλειάδης δεν θα συναινούσε ποτέ στην εφαρμογή του μέτρου, το οποίο σκέφτεται να εφαρμόσει ο Βαγγέλης Γραμμένος, προφανώς κατόπιν οδηγιών της UEFA. Διότι ο Βασιλειάδης δεν είναι… μόνος του, υπάρχει κι ένας κομματικός μηχανισμός από πίσω. Ύστερα, ο υφυπουργός διατείνεται ότι βρίσκεται πάντα σε αγαστή συνεργασία με τις δύο συνομοσπονδίες… Μένει να δούμε αν οι δύο συνομοσπονδίες θα σεβαστούν το αγαστόν της συνεργασίας μαζί του ή θα επιμείνουν φορτικά στον Γραμμένο να προχωρήσει σε… μεταρρυθμίσεις.

Η άλλη παράμετρος είναι φυσικά, πολύ πιο… πρακτική κι αφορά τη βιωσιμότητα των ομάδων, κυρίως αυτών της Football League. Τα χρήματα που παίρνουν από την ΕΡΤ ή άλλα έσοδα, εννοείται πως δεν επαρκούν. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορεί να «στήνουν» τα πάντα για εξοικονόμηση χρημάτων προκειμένου να συνεχίζουν να «ζουν», κι αυτό επίσης εννοείται. Πριν από αρκετά χρόνια, είχα θέσει το ερώτημα αυτό σε συνέντευξη που είχα πάρει από τον έναν ΓΓΑ, ουδεμία σημασία έχει ν’ αναφέρουμε το όνομά του. Τον ρώτησα, αν οι ομάδες είναι υποχρεωμένες τρόπον τινα να καταφύγουν στα στημένα παιχνίδια, αφού έσοδα δεν έρχονται από πουθενά και, φυσικά, δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν. Η απάντηση; «Τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να σταματήσουν στο ποδόσφαιρο, πρέπει να επέλθει η αξιοπιστία, μπλα, μπλα, μπλα». Τα… μάζεψα τα πράγματα κι έφυγα από το «σπίτι» της ΓΓΑ, για να επανέλθουμε στον Στράτο Διονυσίου.

Οι 26 «κόκκινοι φάκελοι»

Η Φάτμα Σαμούρα κι ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης

Μέσα Ιουνίου, η γενική γραμματέας της FIFA Φάτμα Σαμούρα είχε στείλει στην ΕΠΟ την εξής επιστολή: «Η Ομάδα Εργασίας σημείωσε με ανησυχία το γεγονός ότι συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα η χειραγώγηση αγώνων, ιδιαιτέρως στη Β΄ Εθνική κατηγορία. Ως προς τούτο, θα υλοποιηθούν τα εξής μέτρα: Θα εφαρμοστεί ένα νέο νομικό πλαίσιο με στόχο την απάλειψη της χειραγώγησης αγώνων, σε συνεργασία με τις FIFA/UEFA όσο το δυνατόν συντομότερα και το αργότερο μέχρι το τέλος της ελληνικής ποδοσφαιρικής περιόδου 2018/19. Ως προληπτικό μέτρο, όλες οι επαγγελματικές ομάδες και οι ΕΠΣ θα παρακολουθήσουν σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν από πεπειραμένους Integrity officers των FIFA/UEFA επί του ζητήματος της χειραγώγησης αγώνων, αρχίζοντας από την έναρξη της ελληνικής ποδοσφαιρικής περιόδου 2018/19». Ήταν ο προάγγελος  του κυπριακού μοντέλου του Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη; Ο… κανένας

Όπως μπορείτε να δείτε στη σχετική λίστα με τα ύποπτα προς χειραγώγηση για την περίοδο 2017-18, το ρεκόρ για τη σεζόν 2017-18 κατέχει ο Απόλλων Λάρισας, αφού η Sportradar έχει συμπεριλάβει την ομάδα της Θεσσαλίας 12 φορές στους «κόκκινους φακέλους» που έχει στείλει στην ΕΠΟ! Σχεδόν στα μισά (12 στα 26 στο σύνολο) είναι «μέσα». Ακολουθεί η Σπάρτη με επτά φορές εμφανίσεις σε «ύποπτα προς χειραγώγηση ματς», κι ακολουθούν με τρεις φορές ο Άρης, ο Αιγινιακός και τα Τρίκαλα. Με βάση, λοιπόν, το κυπριακό σύστημα, που έχει κατά νου να φέρει στην Ελλάδα ο πρόεδρος Γραμμένος, είναι σίγουρο ότι από τον Απόλλωνα Λάρισας θα είχαν αφαιρεθεί βαθμοί με τις 12 εμφανίσεις στις λίστες με τα «ύποπτα» παιχνίδια, ενώ θα είχε επιβληθεί πρόστιμο, τουλάχιστον, στη Σπάρτη. Και ποιος θα έπαιρνε την… πολιτική ευθύνη να «χρεωθεί» μια τέτοια απόφαση μεσούσης προεκλογικής περιόδου;  Ο… κανένας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα