Κατεχόμενα Κύπρος: Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών με τραυματίες

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Κερύνειας

Εκρήξεις σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών στα κατεχόμενα της Κύπρου εξαιτίας πυρκαγιάς σε στρατιωτική ζώνη, με 12 συνολικά ελαφρώς τραυματισμένους από θραύσματα γυαλιών, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των Τουρκοκυπρίων, Κουντρέτ Εζερσάι.

Συγκεκριμένα οι εκρήξεις ήταν ορατές από τα τουρκικά παράλια, ενώ σημειώθηκαν στο διοικητήριο του λόχου πυρομαχικών στον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας, κοντά στην Κλεπίνη, στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.  Οι εννέα εκ των τραυματιών δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και έφυγαν από το νοσοκομείο, ενώ τρεις ελαφρά τραυματίες κρατήθηκαν για παρακολούθηση και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός της ημέρας, όπως ανακοίνωσε ο «πρωθυπουργός» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο Ερσί Τατάρ.

Ο Τατάρ ανέφερε πως κάποιοι από τους τραυματίες είναι κάτοικοι της περιοχής και κάποιοι τουρίστες. Σε ερώτηση εάν υπάρχουν απώλειες ή τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών, απάντησε ότι δεν υπήρξε καμία απώλειας ζωής από το περιστατικό και πως δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο κανένας τραυματισμένος στρατιώτης.

Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Τατάρ ανακοίνωσε επίσης ότι ομάδα ειδικών από την Άγκυρα έρχεται στα κατεχόμενα για να διεξαγάγει τις δικές της τεχνικές έρευνες ενώ ήδη γίνονται έρευνες για να εντοπιστούν τα αίτια που προκάλεσαν τις αλυσιδωτές εκρήξεις. Ανέφερε επίσης ότι η περιοχή που έχει επηρεαστεί είναι έκτασης 200 στρεμμάτων και πως η πυρκαγιά, που ξέσπασε μετά τις εκρήξεις, δεν εξαπλώθηκε λόγω του ότι η περιοχή δεν είναι δασική. Επίσης πρόσθεσε πως το περιστατικό είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να διαχειριστεί με σοβαρότητα, εξου και η δημιουργία κέντρου διαχείρισης στο δημαρχείο του Αγίου Επίκτητου Κερύνειας.

Παράλληλα με την αντιμετώπιση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, επιστρατεύθηκαν drones ενώ άνοιξαν δρόμοι για την οδική κυκλοφορία. Σε ανακοίνωση της η ένωση γιατρών υπενθύμισε πως τα θραύσματα πυρομαχικών που έχουν εκτοξευθεί λόγω της έκρηξης, ενδεχομένως  να περιέχουν αέριο και χημικές βλαβερές ουσίες, συστήνοντας στους πολίτες να μην τα αγγίζουν. Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα που βρίσκονται στην περιοχή καλούνται να φορούν μάσκα ή και να απομακρυνθούν.

Ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, σε δηλώσεις στο «δημαρχείο» του Αγίου Επίκτητου Κερύνειας, όπου έχει στηθεί το κέντρο διαχείρισης κρίσεων, κάλεσε τον κόσμο της περιοχής που έχει επηρεαστεί να μην αφήσει τα παιδιά να βγουν έξω και επέστησε σε όλους την προσοχή να μην έρθουν σε επαφή με κομμάτια πυρομαχικών που έχουν εκτοξευτεί λόγω της έκρηξης.

Διέψευσε επίσης πληροφορίες ότι εκκενώθηκε το ξενοδοχείο Ακαπούλκο που βρίσκεται στην περιοχή και υπέστη ζημιές από τις εκρήξεις. Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, τουρίστες που διέμεναν εκεί και έπρεπε να φύγουν για να μην χάσουν τις πτήσεις τους, μετακινήθηκαν οργανωμένα προς το αεροδρόμιο.

Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πολλοί κάτοικοι της γύρω περιοχής ξενύχτησαν έξω από τα σπίτια τους ή εγκατέλειψαν την περιοχή λόγω των εκρήξεων, ενώ στο εν λόγω ξενοδοχείο επανήλθαν οι φυσιολογικοί ρυθμοί παρότι υπάρχουν σπασμένα τζάμια και άλλες μικρές υλικές ζημιές.

Διαβάστε επίσης