ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η αεικίνητη, αλλά υπερεκτεθειμένη στην επικοινωνία, κυρία Πρόεδρος

Σε (εθιμο)τυπικές και άνευ πρακτικού αποτελέσματος παρεμβάσεις εξαντλείται μέχρι στιγμής η θητεία της ΠτΔ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν εμπίπτουν καν στα τυπικά καθήκοντά της

Tο μεσημέρι της 15ης Ιανουαρίου του 2020 χτύπησε το τηλέφωνο της τότε προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης και της Ν.Δ. την είχε καλέσει για να της ανακοινώσει και επισήμως αυτό που ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος είχε… τούμπανο. Ότι, δηλαδή, θα την προτείνει ως υποψήφια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λίγες ημέρες μετά, στις 22 Ιανουαρίου 2020, η Κ. Σακελλαροπούλου έγινε η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της ελληνικής Δημοκρατίας και μάλιστα έχοντας για πρώτη φορά στα χρονικά τις θετικές ψήφους (261 «ναι» επί 294 παρόντων βουλευτών) τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η αλήθεια είναι ότι έχοντας διατρέξει την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα ελάχιστη εντύπωση (πρέπει να) προκαλεί το γεγονός ότι μία γυναίκα «σκαρφάλωσε» σε μία τέτοια θέση. Αντιθέτως δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι η συγκεκριμένα γυναίκα –όχι βεβαίως λόγω φύλου– έχει δείξει μία ξεχωριστή «κινητικότητα», τόσο ως προς το πλήθος όσο και ως προς τον πυρήνα των παρεμβάσεών της.

Μια πρόχειρη ματιά στον χρονολόγιο των δραστηριοτήτων της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η πλέον… αεικίνητη Πρόεδρος με περίπου 8-10 παρεμβάσεις σε μηνιαία βάση. Για του λόγου το αληθές και με αφετηρία την επομένη της ορκωμοσίας της (σ.σ. στις 13 Μαρτίου 2020), καταγράφονται μεταξύ άλλων:

1] 17 Μαρτίου 2020, επίσκεψη της ΠτΔ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

2] 18 Μαρτίου 2020, μηνύματα συμπαράστασης της ΠτΔ σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

3] 21 Μαρτίου 2020, επίσκεψη της ΠτΔ στο υπουργείο Υγείας.

4] 24 Μαρτίου 2020, συνομιλία της κας Σακελλαροπούλου με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

5] 1 Απριλίου 2020, τηλεφωνική επικοινωνία της ΠτΔ με τους δημάρχους Καστοριάς και Ξάνθης, των δύο περιοχών που τη συγκεκριμένη εποχή πλήττονταν σφοδρά από την πανδημία κορωνοϊού.

6] 8 Απριλίου 2020, τηλεδιάσκεψη της ΠτΔ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος την ενημέρωσε διεξοδικά για την πορεία της πανδημίας αλλά και τις κυβερνητικές δράσεις στήριξης της οικονομίας (εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, νοικοκυριά).

7] 19 Απριλίου 2020, επίσκεψη της κας Σακελλαροπούλου στις Καστανιές Έβρου επ’ αφορμή του εορτασμού του Πάσχα, με αναφορές και στην εθνικά ασφάλεια αλλά και στη μάχη κατά της κορωνοϊού.

8] 21 Απριλίου 2020, δήλωση-μήνυμα της ΠτΔ για της συμπλήρωση 53 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

9] 9 Μαΐου 2020, συμμετοχή και δήλωση της κας Σακελλαροπούλου κατά τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τους νεκρούς της Marfin.

10] 12 Μαΐου 2020, επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών.

11] 14 Μαΐου 2020, μήνυμα της ΠτΔ για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης.

12] 17 Μαΐου 2020, μήνυμα της κας Σακελλαροπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας.

13] 19 Μαΐου 2020, μήνυμα ΠτΔ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

14] 20 Μαΐου 2020, επίσκεψη της κας Σακελλαροπούλου στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

15] 28 Μαΐου 2020, τριήμερη περιοδεία της κας Σακελλαροπούλου στη Θράκη (Ξάνθη και Κομοτηνή), όπου μεταξύ άλλων επισκέφθηκε τις δημοτικές αρχές, τους μητροπολίτες της περιοχής, το Δ’ Σώμα Στρατού, το σχολικό συγκρότημα Γλαύκης στην ορεινή Ξάνθη, αλλά και γυναίκες και φορείς των τοπικών κοινωνιών.

16] 18 Ιουνίου 2020, επίσκεψη ΠτΔ στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ιλίου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

17] 29 Ιουνίου 2020, Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι και στους Λειψούς.

18] 8 Ιουλίου 2020, ομιλία της κας Σακελλαροπούλου στην κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

19] 10 Ιουλίου 2020, δήλωση της ΠτΔ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

20] 19 Ιουλίου 2020, παρουσία της κας Σακελλαροπούλου στο μνημόσυνο για τα θύματα της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018.

21] 20 Ιουλίου 2020, δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

22] 13 Αυγούστου 2020, μήνυμα στην αντικατοχική εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου.

23] 17-20 Αυγούστου 2020, τετραήμερη επίσκεψη της ΠτΔ στη Λέσβο όπου μεταξύ άλλων η κα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στο ΚΥΤ Μόριας.

24] 13-14 Σεπτεμβρίου, διήμερη επίσκεψη της ΠτΔ στο Καστελλόριζο, όπου μεταξύ άλλων έκανε δήλωση για τη μη ανανέωση τουρκικής NAVTEX.

25] 17 Σεπτεμβρίου 2020, συνάντηση ΠτΔ με τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλο.

26] 18 Σεπτεμβρίου 2020, συνάντηση με αντιπροσωπεία συγγενών αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974.

27] 19 Σεπτεμβρίου 2020, συνέντευξη της κας Σακελλαροπούλου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

28] 21-23 Σεπτεμβρίου 2020, τριήμερη επίσκεψη ΠτΔ στην Κύπρο.

29] 4-5 Οκτωβρίου 2020, διήμερη επίσκεψη ΠτΔ στην Κάρπαθο.

30] 13 Οκτωβρίου 2020, παρουσία και χαιρετισμός της κας Σακελλαροπούλου στην τελετή αποκατάστασης της οικίας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

31] 14 Νοεμβρίου 2020, τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εξέλιξη του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19.

Φουλ του… συμβολισμού ελλείψει ουσιαστικών αρμοδιοτήτων

Όσα παρατέθηκαν παραπάνω είναι μία σταχυολόγηση των πιο ενδεικτικών «παρών» που έχει φωνάξει στη διάρκεια της έως τώρα θητείας της η κα Σακελλαροπούλου. Προφανώς δεν καταγράφηκαν όλα τα μηνύματα της ΠτΔ λ.χ. για τις Παγκόσμιες Ημέρες ή τις εθνικές επετείους, όπως και δεν αναφέρθηκαν (ως ευκόλως εννοούμενες) οι συχνές και επαναλαμβανόμενες συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και οι διά ζώσης επαφές με αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Έχουν ωστόσο αξία να γίνουν μερικές ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις-επισημάνσεις. Κατ’ αρχάς, οι προφανείς ότι σχεδόν όλες οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις της κας Σακελλαροπούλου έλαβαν χώρα στο πλαίσιο των συμβολικών αρμοδιοτήτων της, αλλά και χωρίς ΚΑΜΙΑ να εμπίπτει στα ρυθμιστικά, νομοθετικά, διοικητικά και δικαστικά ακαθήκοντ΄της όπως τουλάχιστον αυτά απαριθμούνται περιοριστικά στο Σύνταγμα (Βλ. ΕΔΩ τον πίνακα των προεδρικών αρμοδιοτήτων).

Ομολογουμένως αυτή η ανισορροπία δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της αφού ως γνωστόν ο ρόλος της Προέδρου στο πολίτευμά μας είναι περίπου διακοσμητικός, υπό την έννοια ότι ο θεσμός είναι αποψιλωμένος από «βαριές ευθύνες». Πολλές από τις αρμόδιότηετς του ΠτΔ (διεθνής εκπροσώπηση του κράτους, συνομολόγηση συνθηκών κλπ) είναι τυπικές και ασκούνται ουσιαστικά από την Κυβέρνηση.

Επίσης καμία πράξη του Προέδρου δεν ισχύει ούτε εκτελείται χωρίς την προσυπογραφή του αρμόδιου υπουργού, ενώ ακόμη και στην περίπτωση που ο ΠτΔ αναπέμψει στη Bουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί, αν το ν/σ επιψηφιστεί εκ νέου, τότε ο ΠτΔ υποχρεούται βάσει Συντάγματος (άρθρα 35, 36, 42) να το εκδόσει και να το δημοσιεύσει, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με αυτό.

Κάπως έτσι η κ. Σακελλαροπούλου το έχει… τερματίσει στις συμβολικές παρεμβάσεις. Εξ ου και το παλμαρέ της είναι φουλ από αντίστοιχες politically correct δηλώσεις και χαιρετισμούς, π.χ. για το βιβλίο, την προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των παιδιών, των ΑμΕΑ, την ισότητα των φύλων. Δεν αποκλείεται, αν ο Ολυμπιακός περάσει στον επόμενο γύρο του Europa League, να ακούσουμε την Πρόεδρο να μιλάει και για τη σημασία της διάκρισης των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης…

«Σκάουτερ» του κυβερνητικού έργου;

Η επόμενη διαπίστωση που δεν περνά απαρατήρητη είναι ότι η νυν Πρόεδρος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο που παράγεται στις δημόσιες αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε τον Ιούνιο με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, και ενημερώθηκε για το έργο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αστυνομία. Με τον κ. Χρυσοχοΐδη γιατί δεν μίλησε;

Μεγάλη –άγνωστο γιατί– είναι και ζέση που επιδεικνύει η ΠτΔ για τα τεκταινόμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απόδειξη η συνάντησή της (στις 25 Ιουνίου 2020) με τα μέλη του προεδρείου της ΚΕΔΕ, αλλά και τα ξεχωριστά τετ-α-τετ που είχε η κα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο μία φορά με τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και άλλη μία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ο κ. Θεοδωρικάκος δεν θα ήταν πιο κατατοπιστικός ως αρμόδιος;

Εκεί που επίσης περιέργως η Πρόεδρος μοιάζει να έχει σπάσει τα κοντέρ είναι στο «σκανάρισμα» των υπουργών. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, δεν υπάρχει προκάτοχος της κας Σακελλαροπούλου που να έχει κάνει τέτοιο… σκάουτινγκ σε κυβερνητικά στελέχη, δεδομένου ότι η νυν ΠτΔ έχει δει:

>>Δύο φορές τον ΥΠ.ΕΞ. Νίκο Δένδια (στις 8 Σεπτεμβρίου και στις 17 Δεκεμβρίου) και σε ξεχωριστές συναντήσεις αφενός τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλά και τους υφυπουργούς Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη και Κώστα Βλάση.

>>Δύο φορές –στις 27/5/2020 και στις 19/1/2021– την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

>>Δύο φορές τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, στις 15 και 30 Ιουλίου 2020.

>>Από μία φορά τους υπουργούς Νίκο Παναγιωτόπουλο (Άμυνας) Βασίλη Κικίλια (Υγείας), Κυριάκο Πιερρακάκη (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Κωστή Χατζηδάκη (σ.σ. όταν ήταν επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Λίνα Μενδώνη (Πολιτισμού και Αθλητισμού), Γιώργο Κουμουτσάκο (σ.σ. όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου), Γιάννη Πλακιωτάκη (Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), Στέλιο Πέτσα (με την προηγούμενη ιδιότητά του ως υφυπουργού στον πρωθυπουργό), καθώς επίσης και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο.

Κι αν για τις επαφές με τους επικεφαλής των υπουργείων Υγείας, Εξωτερικών ή Εθνικής Άμυνας έχει ένα εύλογο ενδιαφέρον η κατ’ ιδίαν ενημέρωση της ΠτΔ λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί (βλ. πανδημία και τουρκικές προκλήσεις) δημιουργείται η εύλογη αναρώτηση ποια χρεία επέβαλε λ.χ. την ενημέρωση –εις διπλούν, μάλιστα– της κας Σακελλαροπούλου για τα θέματα της Παιδείας, της Δικαιοσύνης και της Ναυτιλίας.

Ευχολόγια χωρίς ουσία με Μάας, Στόλτενμπεργκ και Ζάεφ

Ο κατάλογος των αχρείαστων –τουλάχιστον σε επίπεδο πρακτικού αποτελέσματος– συναντήσεων της Προέδρου κλείνει δικαιωματικά με αυτές που έχουν και το μεγαλύτερο ειδικό βάρος για τα εθνικά θέματα.

Σίγουρα δεν είναι μικρό πράγμα να ανοίγει το Προεδρικό Μέγαρο τις πύλες του για να υποδεχτεί τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας (21/7/2020), τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (6/10/2020) και στο ενδιάμεσο τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ (16/9/2020).Είναι όμως… λίγο πράγμα να εξαντλούνται οι συγκεκριμένες διεθνείς επαφές σε εθιμοτυπικές και για το θεαθήναι ανταλλαγές ευχολογίων, είτε για την αποκλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας (στα τετ-α-τετ με Μάας και Στόλτενμπεργκ), είτε για την υπόμνηση υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο σύνολό της και σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της, όπως είπε η ΠτΔ απευθυνόμενη στον Ζάεφ.

Το αν εισακούστηκε έστω και κατ’ ελάχιστον η φωνή της Ελλάδας έπειτα από τις παραπάνω (σ.σ. ενδεικτική είναι η αναφορά) επαφές της Προέδρου της το λένε τα ίδια τα γεγονότα:

>>Η Γερμανία του κ. Μάας λέει ότι δεν γίνεται να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία όσο διεξάγονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

 

>>Το ΝΑΤΟ του κ. Στόλτενμπεργκ ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι η Τουρκία είναι πολύ σπουδαίος σύμμαχος για να «τιμωρηθεί».

>>Ο Σκοπιανός ομόλογος της κας Σακελλαροπούλου, Στέβο Πενταρόφσκι, ανακάλυψε προ ημερών ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα «που δηλώνονται ως Μακεδόνες» και ότι «με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους εγκαταλείπουμε».

Υπερέκθεση…

Αν, τελικά, μέσω των ευάριθμων παρεμβάσεων της ΠτΔ σκοπός είναι να βγει προς τα έξω η εικόνα μίας Προέδρου περισσότερο προσιτής από όσο πιθανόν αναλογεί στον θεσμό, η αλήθεια είναι ότι η κ. Σακελλαροπούλου το έχει καταφέρει και με το παραπάνω στον περίπου έναν χρόνο που ασκεί τα καθήκοντά της.

Δεν γίνεται όμως να μην «κοστολογηθεί» αντίστοιχα και η υπερέκθεση και οι επί παντός επιστητού τοποθετήσεις της ΠτΔ. Για παράδειγμα, μεγάλος ντόρος έγινε στην αρχή της καινούργιας χρονιάς όταν κατά την προσέλευση της κας Σακελλαροπούλου στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών για την καθιερωμένη δοξολογία επ’ αφορμή της έλευσης του νέου έτους, δεν έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Το θέμα σηκώθηκε αρκετά ψηλά (σ.σ. μέχρι και πρωτοσέλιδο έγινε από την εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ») και χρειάστηκε μία επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για να μπουν –αν μπήκαν…– τα πράγματα στη θέση τους.

Συγκεκριμένα, από το ΓΕΕΘΑ διευκρινίστηκε ότι η μη ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου εκείνη την ημέρα αποφασίστηκε σε σύσκεψη για την προετοιμασία της τελετής στις 30 Δεκεμβρίου 2020, και ότι η απόφαση να απουσιάζει το προβλεπόμενο τμήμα στρατιωτικής μπάντας που θα παιάνιζε τον Εθνικό Ύμνο ελήφθη με γνώμονα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Και δεν ήταν μόνο αυτό που ξένισε εκείνη την ημέρα, καθώς σχολιάστηκε επίσης ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν η μόνη από τα πρόσωπα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας που δεν φίλησε τον Σταυρό που κρατούσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Και εδώ θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι Πρόεδρος ενός ανεξίθρησκου κράτους που σέβεται την αθεΐα ή την πίστη των πολιτών του σε άλλα δόγματα κι ότι παρά το αξίωμά της δεν υποχρεούται να ασπάζεται τα χριστιανικά σύμβολα. Οι έχοντες, όμως, ισχυρό μνημονικό δεν αντιστέκονται στον πειρασμό να συνδυάσουν αυτό το περιστατικό με μία επίσης πρόσφατη τοποθέτηση της ΠτΔ που αφορούσε τα δικαιώματα. Ο λόγος για το άρθρο της κας Σακελλαροπούλου που φιλοξενήθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στο πρώτο φύλλο του 2021 και το οποίο μεταξύ άλλο έλεγε ότι «το υψηλό ιδανικό των δικαιωμάτων δύσκολα εκπληρώνεται» και πως «οι μειοψηφίες θωρακίζονται απέναντι στην τυραννία της πλειοψηφίας».

Το ποιες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές κ.ά. πλειοψηφίες εννοεί, ποιους κατατάσσει στις μειοψηφίες και πώς τελικά οι πρώτες μεταχειρίζονται τυραννικά τις δεύτερες δεν το εξήγησε ποτέ η Πρόεδρος.

Πιθανόν να ήταν ένας «χρησμός» της κ. Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο του νέου εκσυγχρονιστικού ύφους που λανσάρει η Προεδρία εδώ και ένα χρόνο. Το ύφος, δηλαδή, των κοινότυπων αλλά άνευρων τοποθετήσεων, όταν πρόκειται για τα εθνικά θέματα, οι οποίες ξεχειλίζουν πάθος και δυναμισμό όταν αφορούν περισσότερο κοινωνικά θέματα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα