Κατέρρευσαν οι συνομιλίες Τραμπ – Κιμ για τα πυρηνικά

Άκαρπη ήταν τελικά η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ στο περιθ΄ώριο της Συνόδου Κορυφής των δύο ηγετών στην πρωτεύουσα Ανόι αφού οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία.

Ο Λευκός Οίκος, μέσω της εκπροσώπου Τύπου του, Σάρα Σάντερς εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε τα εξής: «Δεν επετεύχθη συμφωνία σε αυτήν την χρονική στιγμή, αλλά οι ομάδες των δύο ηγετών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον».

Η Σάντερς πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν πολύ καλές και εποικοδομητικές συναντήσεις στο Ανόι» την χθεσινή ημέρα. «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορους τρόπους για να προωθήσουν την αποπυρηνικοποίηση αλλά και οικονομικά ζητήματα» πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα η αιτία πίσω από την ξαφνική αποχώρηση

Την αιτία πίσω από την αιφνίδια διακοπή των διαπραγματεύσεων με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του αποκάλυψε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη που έδωσε πριν λίγη ώρα από το ξενοδοχείο του στο Βιετνάμ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, υπήρξε ένα χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών που δεν στάθηκε δυνατό να ξεπεραστεί σε αυτό το στάδιο.

Ειδικότερα, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να αρθούν όλες οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην χώρα του από τις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση ορισμένων περιοχών.

Ωστόσο η ομάδα των ΗΠΑ έκρινε ότι αυτές οι περιοχές δεν ήταν τόσο σημαντικές, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να αρνείται τελικά να κάνει περισσότερα.

Tι είπε ο Τραμπ

«Ήταν μια παραγωγική συνάντηση, όμως αποφασίσαμε οι δυο μας μαζί με τον Πομπέο να μην υπογράψουμε τίποτα. Έχουμε αναπτύξει μια δυνατή σχέση με πολλές προοπτικές αλλά αποφασίσαμε να μην δράσουμε αυτή τη χρονική στιγμή», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας «Sometimes you have to go».

Αναφορικά με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην σημερινή συνάντηση που «ναυάγησε», ο Τραμπ διέψευσε ότι το τετ-α-τετ είχε ένταση. «Η ατμόσφαιρα ήταν φιλική, σφίξαμε τα χέρια και αποχαιρετιστήκαμε, είπε ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι δεν προηγήθηκε κάποια διένεξη.

Για μία ακόμη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ωραίο τύπο» τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του έχουν τεράστιες προοπτικές για το μέλλον. «Απλώς συμπαθιόμαστε, τι άλλο να πω» είπε, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη σχέση τους, την οποία χαρακτήρισε ζεστή.

Ο Τραμπ είπε μάλιστα ότι επιθυμεί διακαώς ο ίδιος να προχωρήσει κάποια στιγμή στην άρση των κυρώσεων, ώστε η χώρα του καλού του φίλου να μπορέσει να υλοποιήσει την προοπτική της.

Διαβάστε επίσης