Κατέθεσε έφεση η Εύα Καϊλή: Ζητά κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Παντσέρι

«Πίστευα πραγματικά ότι έπρεπε και επρόκειτο να απελευθερωθεί, τουλάχιστον με ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι» τόνισε ο δικηγόρος της

Έφεση στην απόφαση των δικαστών να παραμείνει για άλλους δύο μήνες στη φυλακή άσκησε η Εύα Καϊλή, ζητώντας μάλιστα κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Παντσέρι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», ο δικηγόρος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σβεν Μαρί, άσκησε την έφεση που είχε προαναγγείλει ήδη από την Πέμπτη και επιμένει, μάλιστα, η πελάτισσά του να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, τον πρώην ευρωβουλευτή ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Εύα Καϊλή, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα εμφανίστηκαν ενώπιον των Βέλγων ανακριτών την Πέμπτη, με τους συνηγόρους υπεράσπισης της Ελληνίδας ευρωβουλευτού να ζητούν την αποφυλάκισή της υπό όρους ή τουλάχιστον με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Οι δικηγόροι του Μαρκ Ταραμπέλα ζήτησαν και εκείνοι την αποφυλάκιση του πελάτη τους, ενώ ο συνήγορος του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι επικαλέστηκε τη «σοφία των ανακριτών» και ως εκ τούτου δεν ζήτησε την αποφυλάκισή του.

Η βελγική εισαγγελία αποφάσισε αργά το βράδυ της Πέμπτης να παρατείνει την προφυλάκιση και των τριών κατηγουμένων για το Qatargate. Συγκεκριμένα, η κράτηση της Εύας Καϊλή και του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι παρατάθηκε κατά δύο μήνες και αυτή του Μαρκ Ταραμπέλα κατά ένα μήνα. Το ίδιο βράδυ, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βέλγου ευρωβουλευτή ανακοίνωσαν ότι άσκησε έφεση κατά αυτής της απόφασης, κίνηση στην οποία προέβη σήμερα και η πλευρά της Εύας Καϊλή. Και οι δύο αναμένεται να εμφανιστούν εντός 15 ημερών ενώπιον των ανακριτών.

«Πίστευα πραγματικά ότι έπρεπε και επρόκειτο να απελευθερωθεί, τουλάχιστον με ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι», δήλωσε ο Σβεν Μαρί, ο νέος δικηγόρος της κ. Καϊλή, στη “Soir”, μετά την απόφαση τoυ προδικαστικού συμβουλίου. «Λυπάμαι που δεν απελευθερώθηκε και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αποτελεί ένα τρόπαιο. Όμως δεν είναι μόνο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή είναι και μητέρα. Μια μητέρα που βλέπει το 24 μηνών μωρό της δύο φορές το μήνα. Σέβομαι αυτήν την απόφαση, αλλά την αμφισβητώ και θα ασκήσω έφεση σήμερα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος, σημειώνει ότι θα προτιμούσε να ήταν παρών ο δικαστής Κλεζ στο προδικαστικό συμβούλιο, «γιατί ποιος ξέρει την υπόθεση καλύτερα από αυτόν; Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, αλλά είχαμε έναν δικαστή που έπρεπε να τον αντικαταστήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο οποίος προφανώς δεν γνώριζε την υπόθεση». Ωστόσο, ο Σβεν Μαρί τονίζει ότι συμμερίζεται την άποψη του δικηγόρου του Μαρκ Ταραμπέλα, σχετικά με την υπερβολική βαρύτητα που δίνεται στον «μετανοημένο» Παντσέρι, λέγοντας: «Διαπιστώνω ότι τα στοιχεία για την κράτηση του πελάτη μου (σ.σ. Εύας Καϊλή) βασίζονται στις δηλώσεις του Παντσέρι, ο οποίος έλεγε ψέματα επί δύο μήνες και τώρα με το καθεστώς του μεταμελημένου, ο λόγος του έχει γίνει Ευαγγέλιο».

Όσον αφορά τον ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, του οποίου το αίτημα για αποφυλάκιση απορρίφθηκε από το προδικαστικό συμβούλιο και προφυλακίζεται για ένα μήνα, ο δικηγόρος του, Μαξίμ Τόλερ δήλωσε ότι θα καταθέσει έφεση σήμερα. «Η αίτηση αποφυλάκισης είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία αποβολής του ανακριτή. Ακόμα κι αν δεν απαγορεύεται να σκεφτεί κανείς ότι το δεύτερο είχε αναγκαστικά συνέπεια στο πρώτο…», δήλωσε στον Τύπο.

Σύμφωνα με τη Soir, οποιοσδήποτε δικαστής μπορεί να αμφισβητηθεί – είτε κατά τη διάρκεια της έρευνας είτε κατά τη διάρκεια μιας δίκης – εάν υπάρχει «εύλογη υποψία» μεροληψίας. Η αίτηση απαλλαγής πρέπει να υποβάλλεται σε επιστολή που περιέχει τα επιχειρήματα και υπογράφεται από δικηγόρο εγγεγραμμένο για περισσότερα από δέκα χρόνια στο δικηγορικό σύλλογο. Ο Μαξίμ Τόλερ, ο δικηγόρος του κ. Ταραμπέλα, είπε ότι εισήγαγε αυτή τη διαδικασία το πρωί της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου, ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, σχετικά με τη νομιμότητα για την πιθανή παράταση κράτησης του πελάτη του.

«Αν ο δικαστής αρνηθεί να παραιτηθεί, είναι δυνατό να ασκηθεί έφεση ενώπιον ανώτερου δικαστηρίου», διευκρινίζει στη «Soir” ένας ποινικός δικηγόρος που ζητά την ανωνυμία του. Σε αυτήν την περίπτωση, ο δικαστής Κλεζ έχει δύο ημέρες για να απαντήσει σε αυτό το αίτημα «συμφωνώντας ή όχι με το αίτημα να απέχει», λέει ο δικαστικός κώδικας. Εάν αρνηθεί να παραιτηθεί, η υπεράσπιση του Μαρκ Ταραμπέλα μπορεί, εντός τριών ημερών, να προσφύγει στο Εφετείο, το οποίο με τη σειρά του θα αποφασίσει εντός οκτώ ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα