«Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα»

Tραβάει το σχοινί στο Αιγαίο η Τουρκία και ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο της έντασης. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις  και μίλησε για περιστατικό τύπου Ιμίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε τα εξής:«Εχουμε υπόψιν μας ότι στο Αιγαίο, υπάρχουν ενέργειες αύξησης της έντασης από την πλευρά της Ελλάδας και αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθει τον τελευταίο καιρό.

Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει σημασία που ανήκουν. Έγινε μια προσπάθεια ανάλογη με αυτή στα Ίμια. Μια προσπάθεια να τοποθετηθεί ελληνική σημαία στις βραχονησίδες «Αντρόφωτος» όπως τις ανέφερε στα ανοικτά του Αιδινίου.

 

Aυτή είναι φωτογραφία που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet

Η τουρκική ακτοφυλακή, έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και κατέβασε την σημαία από εκεί», είπε ο Μπιναλί Γλντιρίμ.

Και συνέχισε:«Συστήνουμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση μεταξύ δυο καλών γειτόνων».

Ο Tούρκος πρωθυπουργός προφανώς αναφέρεται στην κίνηση που έγινε στις 13 Απριλίου από νεαρούς Φουρνιώτες οι οποίοι με φουσκωτό έφτασαν στην βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος» και ύψωσαν την ελληνική σημαία.

Tι είπε ο δήμαρχος Φούρνων

Η «Ναυτεμπορική» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Φούρνων Κορσεών, Γιάννη Μαρούση, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός της τοποθέτησης της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, του συμπλέγματος των Φούρνων, Επαρχίας Ικαρίας, από τρεις νεαρούς κατοίκους του νησιού την Παρασκευή 13 Απριλίου.

Παράλληλα, ο κ. Μαρούσης τόνισε στη «Ν» πως μεταβαίνει στο σημείο ώστε να επιβεβαιώσει αν η σημαία βρίσκεται ακόμη πάνω στη βραχονησίδα.

Ποιος είναι ο “Μικρός Ανθρωποφάς”

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών και είναι μεταξύ των 25 νησιών και 127 βραχονησίδων που αμφισβητούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο.

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό

Πηγές από το υπουργείο Άμυνας αμφισβητούν όλα όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι διερευνούνται.

Αναφορικά με τη φωτογραφία των τριών Ελλήνων, οι οποίοι φέρεται να τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στο νησί, υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείο έλεγε ότι κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για την εν λόγω φωτογραφία. «Δεν ξέρουμε αν είναι αληθινή, δεν ξέρουμε πότε τραβήχτηκε και δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ελληνικό έδαφος».

 

Διαβάστε επίσης