Κατεβάζει από το τρένο τους «ρομαντικούς» του 3%

 

Να τελειώνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον γνωρίζαμε τουλάχιστον μέχρι σήμερα, φαίνεται πως θέλει ο Αλέξης Τσίπρας, ισχυροποιώντας τη θέση του αλλά κυρίως προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα με πρωταγωνιστή μια μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη. Και σε αυτή δεν χωρούν νοσταλγοί του παρελθόντος και του 3%.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Τι τρέχει με τον Ευκλείδη; Βλέπει την έξοδο;» ρωτήσαμε γνώστη των δρώμενων στο εσωτερικό τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. «Σαν τι να τρέχει; Ο Ευκλείδης τελειώνει με τη δουλειά που είχε αναλάβει και ήταν σημαντική. Ο Αύγουστος είναι καθοριστικός για την επόμενη μέρα. Θα βγούμε από τα μνημόνια, η χώρα θα γίνει και πάλι κανονική, οπότε τότε θα πρέπει να περιμένουμε και τον τελευταίο ανασχηματισμό ο οποίος θα μας οδηγήσει μέχρι τις κάλπες. Ο Ευκλείδης έχει κουραστεί πολύ για να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί, οπότε λογικά θα αντικατασταθεί ώστε να έχει τον χρόνο να ανασυνταχθεί για τις εκλογές», μας απάντησε προσέχοντας ιδιαιτέρως τη φρασεολογία του. «Και με τον Πάνο;» ξαναρωτήσαμε. «Ο Σκουρλέτης έχει ακόμα δουλειά. Λογικά εκείνος θα μας πάει στις εκλογές και μετά θα δείξει», ανταπάντησε.

Η συνομιλία αυτή κράτησε μόλις λίγα λεπτά και η επικοινωνία έγινε με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Α» την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο Τσίπρας και Τσακαλώτος μετρούν αντίστροφα.

Μέσα, όμως, σε λίγες ώρες αποκαλύφθηκε κάτι ακόμα: αντίστροφα μετρούν και οι σχέσεις του Πάνου Σκουρλέτη με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Εσωτερικών διασώθηκε στον τελευταίο (κανονικό) ανασχηματισμό, οπότε και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταφέρθηκε σε αυτό που βρίσκεται μέχρι και σήμερα αναλαμβάνοντας την ολοκλήρωση του «Κλεισθένης 1».

Η μετακίνησή του τότε κρίθηκε απαραίτητη μιας και η παραμονή του στο Περιβάλλοντος έθετε σε κίνδυνο μνημονιακές δεσμεύσεις οι οποίες ήταν στο χαρτοφυλάκιό του. Για χάρη του παρελθόντος –υπήρξε από τους πλέον επιτυχημένους εκπροσώπους Τύπου του κόμματος– και της κοινής τους πορείας έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, αντί της εξόδου ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να τον τοποθετήσει σε ένα σημαντικό μεν, ακίνδυνο δε υπουργείο.

Από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να διαχωρίσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η ταυτόχρονη διεξαγωγή νόθευε το διακύβευμα των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Ξαφνικά όμως αυτό φαίνεται πως άλλαξε, γιατί έτσι εξυπηρετεί το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα, μιας και φαίνεται να εκτιμά πως με τις ευρωεκλογές να προηγούνται και τις ταυτόχρονες κάλπες αυτοδιοικητικών και εθνικών εκλογών έχει περισσότερες πιθανότητες να περιορίσει τη ζημιά.

Μόνο που οι σχεδιασμοί του Μαξίμου χρεώνουν τον Π. Σκουρλέτη: «Πρέπει να διαλύσουμε τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες μας για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες;» διερωτάται εύλογα η ΚΕΔΕ που απορρίπτει τους σχεδιασμούς.

 

Θα εξαναγκαστούν να εξέλθουν

Αυτό όμως μικρή σημασία έχει για τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει άλλη στόχευση. Γνωρίζει πολύ καλά πως στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση πολλοί είναι εκείνοι οι βουλευτές οι οποίοι δεν θα είναι καν υποψήφιοι από δική τους επιλογή. Πρόκειται για βουλευτές της πρώτης ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν έχουν κάτι άλλο να προσφέρουν όχι τόσο λόγω ηλικίας αλλά κυρίως λόγω των συμβιβασμών που υποχρεώθηκαν να κάνουν. Έχοντας μικρή εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, σχεδόν εξαρχής ομολόγησαν πως «αλλιώς τα περιμέναμε», αλλά παρέμειναν στη θέση τους γιατί αυτό τους επέβαλλε η συνείδησή τους. Πλέον όμως δεν έχουν κανέναν άλλο λόγο, ειδικά αν ευοδωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την έξοδο από τα μνημόνια. Μαζί με αυτούς, θεωρείται βέβαιο πως θα εξαναγκαστούν στην έξοδο και μια σειρά από στελέχη δεύτερης γραμμής, τα οποία μέχρι και σήμερα κουβαλούν τις αρχές του Συνασπισμού ή των τάσεων από τις οποίες προήλθαν.

Αυτό ακριβώς επιθυμεί και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστερής παράτασης που θα καλύψει εν τέλει οριστικά τον χώρο που ανήκε κατά το παρελθόν (ειδικά της πρώτης περιόδου) στο ΠΑΣΟΚ.

 

Το δεύτερο «χτύπημα» Κούλογλου και το πορτογαλικό μοντέλο

Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το δεύτερο κατά σειρά χτύπημα του Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος μιλώντας στον realfm 97,8 τόνισε ότι η κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ ήταν υποχρεωτική, όμως τελειώνει μαζί με τα μνημόνια και τότε θα πρέπει να αναζητηθούν συμμαχίες σε προοδευτική κατεύθυνση.

«Με τους ΑΝΕΛ ήταν μια υποχρεωτική συμμαχία. Με οποιαδήποτε άλλη συμμαχία θα είχε πέσει η κυβέρνηση. Θυμάστε τι είχε γίνει το 2015. Και η πρώτη κυβέρνηση και η δεύτερη θα είχαν πέσει. Από εδώ και πέρα όμως, όταν τελειώσουν τα μνημόνια και πάμε στις εκλογές, τελειώνει η ανάγκη αυτής της κυβερνητικής συμμαχίας και πρέπει να αναζητηθούν άλλες συμμαχίες σε διαφορετική κατεύθυνση, σε κατεύθυνση προοδευτική, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη με τα επιτυχημένα παραδείγματα.

»Η Πορτογαλία είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα, η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη που πάει καλά, που έχει αποδοχή και από τον κόσμο, που είναι μια κυβέρνηση των Σοσιαλιστών με την Αριστερά. Προς τα εκεί πρέπει να πάμε. Βεβαίως, αυτό απαιτεί τομές στην κουλτούρα συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως τομές στη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής και γενικότερα της Κεντροαριστεράς», δήλωσε ο κ. Κούλογλου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα