Καθαρές κουβέντες…

Το άρθρο του πρώην γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσιμάρα στην «Α»

Του Κωνσταντίνου Τσιμάρα(*)

Πολύς λόγος γίνεται μετά την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην «Καθημερινή της Κυριακής». Την αρχή έκανε η «κωμική» αντιπολίτευση (λέγε με ΣΥΡΙΖΑ) και μετά το αρχικό μούδιασμα, τη σκυτάλη πήραν οι γνωστές φωνές της «συνεννόησης» με την γείτονα χώρα, εντός της Νέας Δημοκρατίας. Κοινό επιχείρημα: «Μα και ο Σαμαράς σαν πρωθυπουργός έκανε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία!».

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας αλήθειες και γεγονότα.

1] Ο Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός μιας τρικομματικής Κυβέρνησης, κατά συνέπεια δεν μπορούσε να επιβάλλει μονομερώς τις επιλογές του.

2] Η χώρα ήταν στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άρνηση συζήτησης έστω και προσχηματικής ίσως να δημιουργούσε προβλήματα με κάποιους στην Ευρώπη σε σχέση με τον κύριο στόχο εκείνης της στιγμής.

3] Την περίοδο εκείνη, δεν υπήρχε στο προσκήνιο ούτε απόπειρα εισβολής στον Έβρο, ούτε παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ούτε απαίτηση για αποστρατικοποίηση νησιών, ούτε είχε τεθεί θέμα «Τουρκικής μειονότητας» στην Θράκη, ούτε Τουρκολυβικό μνημόνιο, ούτε βόλτες του Ορούτς Ρέις, ούτε εποικισμός στα Βαρώσια και κυρίως ούτε η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε.

Μετά από όλα αυτά πώς κάθεσαι να συζητήσεις με το πιστόλι στον κρόταφο; Επί ποιας ατζέντας συζητάς; Την ατζέντα Ερντογάν με τις αξιώσεις για την «γαλάζια πατρίδα»; Μήπως να μοιράσουμε το Αιγαίο με την «μεζούρα», όπως έλεγε κάποιος μακαρίτης ή να δώσουμε το Καστελόριζο για να σώσουμε την Ρόδο, όπως έλεγε πρόσφατα «κάποια» ψυχή;

Γιατί αν καθίσεις να συζητήσεις με δεδομένες τις Τουρκικές απαιτήσεις για γκρίζες νησιωτικές περιοχές, τότε η όποια επίτευξη συμφωνίας για ΑΟΖ και θαλάσσιες ζώνες, θα έχει σαν σημεία αναφοράς και χάραξης, αυτές τις Τουρκικές παραδοχές. Τι κάνεις λοιπόν; Τίποτα από τα παραπάνω. Οργανώνεις την άμυνά σου όσο καλύτερα μπορείς. Χτίζεις συμμαχίες σαν αυτές του Σαμαρά με Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ. Και προπάντων ανυψώνεις το Εθνικό Φρόνιμα των Ελλήνων, θυμίζοντάς τους ότι αυτή η χώρα έζησε και μεγαλούργησε μόνο με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς να τα περιμένει όλα από τους Ε.Ε. (Ευρωπαίους Εμπόρους!)

 

 (*) Ο κ. Κ. Τσιμάρας είναι πρώην γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα