«Καθαρή» επένδυση €300.000.000 από τη MYTILINEOS

Στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας...

Την ώρα που η νέα κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές σε εταίρους και αγορές ότι η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων είναι το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που θα οδηγήσει τη χώρα στην… ορίτζιναλ κανονικότητα, μόνο χαμόγελα προκάλεσε η ανακοίνωση του πρότζεκτ που βάζει στις ράγες το φθινόπωρο ο επιχειρηματικός όμιλος του Βαγγέλη Μυτιληναίου.

 

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

 

Ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Ευρώπη ετοιμάζεται να μπει σε φάση κατασκευής. Πίσω από το μεγάλο έργο βρίσκεται η MYTILINEOS, η οποία έχοντας ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες και εκμεταλλευόμενη την εμπειρία του Τομέα Έργων EPC – METKA, το φθινόπωρο ανάβει τις… μηχανές και ξεκινά το κατασκευαστικό κομμάτι.

Ο νέος σταθμός CCGT θα είναι ισχύος 826 MW και θα κατασκευαστεί στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο. Ο Τομέας Έργων EPC – METKA, έχει άλλωστε αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που σύμφωνα με τους γνώστες αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα, όσο και για την ταχύτητα κατασκευής.

Ο σταθμός, ο οποίος θα έχει ως βασικό προμηθευτή την General Electric, θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας «class H», με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά αυτή τη στιγμή τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη.

Ξεκινάει τον Σεπτέμβριο η κατασκευή του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιεί υπερσύγχρονη τεχνολογία της General Electric

Πολλές νέες θέσεις εργασίας

Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες –κατά πάγια πρακτική της MYTILINEOS– θα καλυφθούν κυρίως από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο δ΄ τρίμηνο του 2021.

Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της και αυτόν τον σταθμό, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η MYTILINEOS θα ξεπερνά τα 2.000 MW (πλέον του χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), συμβάλλοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και με προϋποθέσεις εξαγωγών σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου (target model).

Ταυτόχρονα, η MYTILINEOS συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Ικανοποίηση Γεωργιάδη…

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο επενδυτικό πρότζεκτ της MYTILINEOS, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του και σχολίασε ότι η κυβέρνηση είναι παρούσα για να βοηθήσει κάθε επενδυτή ώστε να λυθεί το οποιοδήποτε τυχόν εμπόδιο υπάρχει μπροστά του.

«Κοινό συμφέρον όλων μας τέτοιου είδους επενδύσεις να ευδοκιμούν στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης