«Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγε για λαγό και βγήκε κουρεμένος, καθώς δόθηκε η ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπενθυμίσει τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις υποθέσεις διαπλοκής της Κουμουνδούρου

Από την πρώτη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας υπαινίχθηκε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με κάθε επισημότητα από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τον προκάλεσε.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οπότε το κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν καθόλα έτοιμο για την τριήμερη μάχη στην Βουλή. Μάλιστα το Μαξίμου εκτιμούσε πως η συγκεκριμένη μάχη θα έδινε την ευκαιρία στο κυβερνών κόμμα να συσπειρωθεί ακόμη περισσότερο ενόψει των δύο τουλάχιστον κρίσιμων εκλογικών μαχών. Κι όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού «ο κ. Τσίπρας με την κίνηση του συσπείρωσε ακόμη περισσότερο την βάση του κόμματος που είναι λογικό να νιώθει πιεσμένη από την ακρίβεια».

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι κατά την διάρκεια της τριήμερης μάχη η κυβέρνηση βγήκε νικήτρια, καθώς είχε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στους πολίτες τα επιτεύγματα της από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα. Και βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να προχωρήσει σε σύγκριση με το τι πέτυχε η κυβέρνηση του και τι δεν κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην αύξηση των συντάξεων μετά από δώδεκα χρόνια, ενώ αναζητείται λύση και για την προσωπική διαφορά. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ψήφισε την λεγόμενη 13η σύνταξη, αλλά προηγουμένως είχε κόψει το ΕΚΑΣ και είχε αυξήσει τις εισφορές υγείας για όλους τους συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν έδινε 300 ευρώ μία φορά το χρόνο, αλλά σε σύγκριση με αυτά που είχε κόψει οι χαμηλοσυνταξιούχοι έβγαιναν χαμένοι σχεδόν 1.000 ευρώ ετησίως. Συν φυσικά την προσωπική διαφορά που επεβλήθη με το νόμο Κατρούγκαλου. Και μάλιστα η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας συνέπεσε με τις ημέρες που οι συνταξιούχοι είδαν τις αυξήσεις του 7,75% στους λογαριασμούς τους.

Τα θέματα διαφθοράς

Μπορεί θεωρητικά η κυβέρνηση να βρέθηκε στριμωγμένη λόγω των παρακολουθήσεων, όμως ξεπέρασε τον σκόπελο, καθώς την ίδια ώρα υπήρξε η σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα στη σκευωρία της Novartis, του Μάξιμου Σαράφη (κατά κόσμο Φιλήστωρ Δεσταμπασίδης), ο οποίος σήμερα θα απολογηθεί κατηγορούμενος ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης στο Ειδικό Δικαστήριο η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα κατέθεσε ότι έφευγαν φάκελοι με χρήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τον επιχειρηματία. Μάλιστα ο κ. Καλογρίτσας παρέδωσε στο δικαστήριο μήνυμα από το κινητό του κ. Παππά-πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες- όπου αναφέρεται το μετοχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ Channel. Μάλιστα όπως έκρινε ομόφωνα το Ειδικό Δικαστήριο το μήνυμα συμπεριλήφθηκε στον φάκελο της υπόθεσης κρίνοντας ότι είναι γνήσιο και όχι πλαστογραφημένο όπως ισχυρίστηκαν οι νομικοί υπερασπιστές του πρώην υπουργού. Ταυτόχρονα η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου ζήτησε να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για τα χρήματα που έφευγαν από τον Χρήστο Καλογρίτσα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό καις την κυβέρνηση θεωρούν ότι η πρόταση δυσπιστίας γύρισε μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ και αντί να απολογείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε δεινή θέση ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επί τόσες ημέρες παρά τα όσα έχουν ειπωθεί στο Ειδικό Δικαστήριο αρνείται να πει κουβέντα.

Ταυτόχρονα τα κυβερνητικά στελέχη ανέδειξαν τις… προνομιακές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την ΑΔΑΕ. Όχι μόνο μέσω του προέδρου της Χρήστου Ράμμου. Αλλά και κάποιων μελών της ΑΔΑΕ με προϊστορία σε θέσεις δίπλα σε υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε για μεθόδευση που γίνεται εδώ και κάποιους μήνες, ενώ πρόταξε την προνομιακή σχέση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, αφού ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε, καθώς το πόρισμα δεν είχε αποσταλεί καν στον πρωθυπουργό.

Πρόβα για την προεκλογική περίοδο

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η συζήτηση στην Βουλή ήταν μία μικρογραφία της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η οποία έτσι κι αλλιώς ανέμεναν ότι θα ήταν τοξική. Μόνο που τώρα θεωρούν πως σε θέση άμυνας δεν είναι το κυβερνών κόμμα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να αποδείξει ότι δεν έχει μαύρα ταμεία και πως έστησε την σκευωρία Novartis πάνω σε παραβατικούς μάρτυρες, τους οποίους ακόμη εξακολουθεί να τους θεωρεί έγκυρους.

Και βέβαια όλοι είναι ικανοποιημένοι ότι κατάφεραν να αναδείξουν την εφ’ όλης της ύλης σύγκριση των πεπραγμένων, με αντιπαράθεση συνολικά των δύο περιόδων διακυβέρνησης. Άλλωστε, με βάση τις δημοσκοπικές επιδόσεις, το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται. Κατά κοινή παραδοχή εν πολλοίς διότι είναι ακόμη νωπές οι μνήμες της διακυβέρνησης 2015-2019.

Όμως τα κυβερνητικά στελέχη ανέδειξαν κι ένα σωρό αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως για παράδειγμα την άνευ όρων υιοθέτηση της τουρκικής προπαγάνδας για τη νεκρή Μαρία στο νησάκι του Έβρου. «Τον Αύγουστο στον Έβρο μας παρουσίαζε  δολοφόνους και προδότες, λειτουργώντας ως πρόθυμος υποκινητής, σε μια προσπάθεια διεθνούς υπονόμευσης της χώρας μας η οποία κατέρρευσε με πάταγο. Το γερμανικό Σπίγκελ ζήτησε συγγνώμη, εσείς όχι», ήταν η φράση του Τάκη Θεοδωρικάκου από του βήματος του κοινοβουλίου. Επίσης τα κυβερνητικά στελέχη υπενθύμισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου) εξακολουθεί να τάσσεται κατά του φράχτη στον Έβρο. Κι όταν μάλιστα έχει προηγηθεί η υβριδική επίθεση της Τουρκίας στον Έβρο μέσω των Αφγανών και Αφρικανών μεταναστών τον Φεβρουάριο του 2020.  Και βέβαια η ατάκα που έμεινε ήταν «μετά το στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα τώρα φαίνεται ότι είστε έτοιμοι να μας πείτε ότι και στον Έβρο δεν υπάρχουν σύνορα».

Τα κυβερνητικά στελέχη υπενθύμισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το Νοέμβριο του 2022 την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην φοιτητική Εστία του Ζωγράφου, όπου εξαρθρωθήκαν τρεις εγκληματικές οργανώσεις. Κι όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε είχε αντιδράσει κάνοντας λόγο για Κυβέρνηση αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας.

Και βέβαια το πιο σημαντικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις αμυντικές συμφωνίες της χώρας με Γαλλία και ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η ρητορική της Τουρκίας κι εκτοξεύει απειλές ότι «θα έρθει ένα βράδυ».

Εν κατακλείδι στο Μαξίμου τονίζουν ότι από την τριήμερη συζήτηση «φάνηκε ολοκάθαρα η αδυναμία του κ. Τσίπρα να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής, στο πεδίο της αληθινής ζωής, επιλέγοντας επιλέγει το γήπεδο της τοξικότητας και της λάσπης».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα