«Καθεστωτικές και αυθαίρετες οι ενέργειες του νέου προεδρείου της ΦΕΕ»

Με νέα επιστολή – κόλαφο προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, η «Ιπποδρομίες Α.Ε.» καταγγέλλει παράνομες, καθεστωτικές και καταχρηστικές ενέργειες από την πλευρά της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος. Επισημαίνοντας ότι, πλέον, έχει χαθεί «κάθε δυνατότητα οποιασδήποτε συνεννόησης» με τον πρόεδρό της ΦΕΕ, Γιάννη Μυτιληναίο.

Αιτία για τη νέα επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός της, Damien Cope,  ήταν το πρωτοφανές αίτημα της διοίκησης στη ΦΕΕ –μέσω επιστολής (9/5/2018)– να ζητήσει από τη θυγατρική εταιρεία του ΟΠΑΠ, την κατάθεση επιχειρησιακού σχεδίου. Το οποίο, θα συνδεθεί με το σχέδιο Κώδικα Ιπποδρομιών, που θέλει να προωθήσει η ίδια μέσω της Γενικής Συνέλευσης της 30ής Μαΐου 2018.

Αίτημα, όπως επισημαίνει η «Ιπποδρομίες Α.Ε.», που «αντανακλά μια “καθεστωτική” αντίληψη για μια υπεράνω της Ελληνικής Βουλής, του Συντάγματος και των νόμων, Φίλιππο Ένωση». Στη ΦΕΕ αποδίδεται άρνηση περιορισμού στον ρόλο που της έχει αποδοθεί και επιδίωξη επιβολής ενός ιδιότυπου καθεστώτος συνδιαχείρισης των ιπποδρομιών.

Η «Ιπποδρομίες Α.Ε.» τονίζει ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια της υποβάλλονται εκεί όπου θεσμικά προβλέπεται/επιβάλλεται, και η ΓΣ της ΦΕΕ και ο Πρόεδρός της δεν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των κατά νόμο αποδεκτών τους». Καθώς επίσης πως «ο Φορέας Ιπποδρομιών έχει ήδη ταχθεί υπέρ ενός Κώδικα σύμφωνου με την εξουσιοδότηση του άρθρου 85 του ν. 4172/2013, αλλά και με το γράμμα και το πνεύμα του ανωτέρω νόμου και του εν γένει ισχύοντος θεσμικού πλαισίου».

Ο οποίος «δεν θα δυσχεραίνει την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας για την αναβίωση των ελληνικών ιπποδρομιών και που θα είναι απολύτως εναρμονισμένος με τη διεθνή ιπποδρομιακή πρακτική και τους αντίστοιχους Κώδικες των προηγμένων ιπποδρομιακά χωρών».

Μάλιστα, ως υπόδειγμα «τέτοιας πλήρους εναρμόνισης (και με τη διεθνή ιπποδρομιακή πρακτική αλλά και με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιπποδρομιακών Αρχών) θα ήταν δυνατόν να αποτελέσει ο Κώδικας Ιπποδρομιών του Ηοng Κοng, όπου διεξάγονται ποιοτικές και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές ιπποδρομίες, σε κορυφαίο ανά τον κόσμο επίπεδο.

»Από την Ιπποδρομίες Α.Ε. προτείνεται όπως το σκέλος των τεχνικών κανόνων διεξαγωγής του εν λόγω Κώδικα, από κοινού με τις προβλέψεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιπποδρομιακών Αρχών, να αποτελέσει τη βάση του νέου Ελληνικού Κώδικα Ιπποδρομιών, με τις, εύλογες και αναγκαίες φυσικά προσαρμογές στην ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία».

Η θυγατρική εταιρεία του ΟΠΑΠ σημειώνει πως «ο Κώδικας Ιπποδρομιών δεν αποτελεί πεδίο εφαρμογής των όποιων ιδεολογημάτων οποιουδήποτε, ούτε και επίδειξης “καλής” θέλησης, μεγαθυμίας ή μεγαλοφροσύνης, καλώς νοούμενης συνδιαλλαγής μεταξύ Φορέα Ιπποδρομιών και ΦΕΕ ή απόπειρας αποκαλύψεων ή επιβεβαίωσης. Τέτοια εξουσιοδότηση δεν έδωσε ο νομοθέτης σε κανέναν».

Και ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε απόπειρα παράβασης της αρχής της νομιμότητας, η οποία αποτελεί έκφανση της αρχής του κράτους δικαίου, και της υποχρέωσης μη υπέρβασης της νομοθετικής εξουσιοδότησης και σας καλούμε, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, να λάβετε όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρησή τους».

Η παρέμβαση του Βασιλειάδη

θα δώσει λύση για αποφυγή

του τέλους των Ελληνικών Ιπποδρομιών

«Ο εγγυητικός σας αυτός ρόλος και η ανάγκη ανάληψης εκ μέρους σας των απαιτουμένων δράσεων δεν αρύεται εκ του γεγονότος και μόνο ότι η ΦΕΕ αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, την εποπτεία και τον έλεγχο του οποίου κατά νόμο ασκεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο οποίο υπάγεται (μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού). Ο νόμος προνόησε και προέβλεψε ότι ουδεμία απόφαση της ΦΕΕ δεν έχει υπόσταση αν δεν εγκριθεί από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό και ότι ο Φορέας Ιπποδρομιών (παραχωρησιούχος της περίπτωσης β΄ της παρ. 7 του άρθρου 13 του Ν. 4111/2013) δύναται να διατυπώνει, κατά τη διαδικασία της έγκρισης, απλή γνώμη προς τον Υπουργό (παρ. 3 άρθρου 2 ν. 399/1968, όπως ισχύει).

Λυπούμαστε που, χωρίς οποιαδήποτε ευθύνη μας, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη απαξίωση των Ελληνικών Ιπποδρομιών και ελπίζουμε στην παρέμβασή σας προκειμένου να αποφευχθεί, έστω και την ύστατη ώρα, το τέλος των Ελληνικών Ιπποδρομιών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα