Καθηγητές και μαθητές μια «γροθιά» ενάντια στις αποφάσεις του Υπ. Παιδείας

Με τις κινητοποιήσεις να επαναλαμβάνονται ενάντια στο νομοσχέδιο για την Παιδεία από τους μαθητές, έχουν πλέον στο πλευρό τους καθηγητές και δασκάλους.

Συγκεκριμένα, σε κινητοποίηση βρίσκονται τόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) όσο και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) που έχουν προκηρύξει στάση εργασίας για τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού προγράμματος και τις τρεις πρώτες του απογευματινού.

Οι μαθητές βρίσκονται από τις 12:00 έξω από το υπουργείο Παιδείας. Έξω από το κτίριο του υπουργείου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με κλούβες των ΜΑΤ να βρίσκονται στο σημείο αλλά και ειδικούς φρουρούς.

Όμως, πέρα τις αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούν το υπουργείο Παιδείας δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο υπουργείο. Οι διαδηλωτές αυτή την ώρα είναι μέσα στο υπουργείο και απειλούν να μην φύγουν αν δεν τους δει και πάλι ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Επίσης οι μαθητές μπήκαν στο γραφείο του υπουργού όπου ανάρτησαν πανό. Σε λίγο θα μεταβούν στην αίθουσα συνεδριάσεων για να αποφασίσουν την στάση τους.

Οι μαθητές, διαμαρτύρονται για τον τρόπο που θα μπαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς θα δίνουν περισσότερες εξετάσεις που αυτό συνεπάγεται με περισσότερα φροντιστηριακά έξοδα.

Μεταξύ άλλων τα αιτήματα τους είναι τα εξής:

Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, εξασφάλιση της χρηματοδότησης για να λειτουργούν τα σχολεία κανονικά, διανομή όλων των σχολικών βιβλίων σε όλους δωρεάν, αποσύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Λύκειο, δωρεάν ασφαλή μεταφορά όλες τις ώρες, ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές, δικαίωμα σε όλους τους μαθητές να διεκδικήσουν πρόσβαση σε όλες τις σχολές, άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με μόνιμους διορισμούς, πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία για όλους τους μαθητές, έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις σχολικές εκδρομές, ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν δωρεάν, κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση, καμία σκέψη για κατάργηση ή συγχώνευση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και εξασφάλιση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων με ευθύνη του κράτους.

Από την πλευρά τους, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, ζητούν μόνιμους, διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης, 14χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση άμεσα σε όλη τη χώρα, στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων, μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικών – μαθητών σε 1:15 για το νηπιαγωγείο και 1:20 για το δημοτικό σχολείο, αύξηση δαπανών για την παιδεία και υπεράσπιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Διαβάστε επίσης