Κάτι… σπαρταράει στα ελληνοτουρκικά

Νέα συνάντηση του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννη, με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα

Γράφει σήμερα η έντυπη «Α» σε ένα από τα κύρια πολιτικά ρεπορτάζ της για τη συνέχιση των προσπαθειών να έρθουν πιο κοντά η Ελλάδα με την Τουρκία, κρατώντας τεντωμένο το νήμα της αλληλεγγύης και της φαινομενικά τουλάχιστον καλής γειτονίας που «πλέχθηκε» με αφορμή τον πολύνεκρο σεισμό της 6η Φεβρουαρίου.

Δεν είναι όμως μόνο το διπλωματικό άνοιγμα που γίνεται εκατέρωθεν και εκφράζεται με την στήριξη εκ μέρους της Τουρκίας της υποψηφιότητας της Ελλάδας για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με τη γαλανόλευκη… ανταποδοτική στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Οι δίαυλοι προσέγγισης ανοίγουν με όχημα και την οικονομία και απόδειξη αυτού είναι η προ ολίγων 24ωρων επίσκεψη στην Άγκυρα του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.

Ο αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. βρέθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα τρεις ημέρες πριν από την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου (για όσους αρέσκονται στους συμβολισμούς και τη σημειολογία) και είχε συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακσαπάρ.

Κυρίως πιάτο αυτού του τετ-α-τετ ήταν η προώθηση του διαλόγου με την Τουρκία στα θέματα της θετικής ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Καταρχάς οι δύο διπλωμάτες «τσέκαραν» τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στις 25 θεματικές του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών (π.χ. επιχειρηματικότητα, τουρισμός, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κλπ), ενώ στη συνέχεια προσδιορίστηκε το πλαίσιο οριστικοποίησης συμφωνιών που θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου.

Θυμίζεται ότι η συνάντηση της Τετάρτης ήταν η τέταρτη που πραγματοποίησαν ο Κ. Φραγκογιάννης με τον Μπ. Ακσαπάρ με την αμέσως προηγούμενη φορά να είναι έναν χρόνο πριν (σ.σ. στις 21 Φεβρουαρίου 2022) όπου οικοδεσπότης ήταν ο Έλληνα υφυπουργός.

Οι μπαρουτοκαπνισμένοι του διπλωματικού ρεπορτάζ εκμυστηρεύονται στην «Α» ότι στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών το καλάθι έχει πάντα μικρό μέγεθος καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί πόσο θα κρατήσουν τα… μέλια και τι πρακτικό αποτέλεσμα μπορεί να έχουν. Δεν αρνούνται πάντως ότι η κινητικότητα είναι έντονη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα