Κάτω από 33%, ανασχηματισμός άμεσα…

Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να πιάσει τον πήχη στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές

Μπορεί ο προεκλογικός αγώνας να βρίσκεται στην τελική ευθεία με τις κεντρικές συγκεντρώσεις των αρχηγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει η επαύριον των εκλογών και τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί με βάση το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία θα είναι η νικήτρια των εκλογών, όμως το ερωτηματικό που τίθεται είναι εάν τελικά καταφέρει να πιάσει το 33% που είναι ο πήχης που έβαλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλαδή το ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019.

Όμως ακόμη και στο Μαξίμου, που ναι μεν δηλώνουν αισιόδοξοι, αγωνιούν καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους υπουργούς που περιοδεύουν σε όλη την Επικράτεια δεν είναι ενθαρρυντικά, ειδικά σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Κατ’ αρχάς όλοι παραπονιούνται για την ακρίβεια και προς ώρας δεν φαίνεται ότι ικανοποιούνται ούτε από τα κυβερνητικά μέτρα, ούτε και ηρεμούν από τα λόγια συμπάθειας του πρωθυπουργού και των υπουργών.

Στην Βόρεια Ελλάδα πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν ξεχάσει την Συμφωνία των Πρεσπών και είναι στα κάγκελα με το ότι η νέα ηγεσία των Σκοπίων με τσαμπουκά χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία», παραβαίνοντας τους όρους της Συμφωνίας. Και την ίδια ώρα η ελληνική αντίδραση κρίνεται από αυτό τον κόσμο ως υπερβολικά χαλαρή. Επίσης σε πολλές περιοχές εκφράζουν ανοιχτά την διαφωνία τους και με το νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Όλα αυτά τα μηνύματα έχουν φτάσει στο Μαξίμου όπου αναλύονται και εξετάζονται τα σενάρια της επόμενης ημέρας.

Ο ανασχηματισμός

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η επόμενη ημέρα των εκλογών θα φέρει διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Κάποιοι μιλούν για δομικό ανασχηματισμό, αν και με βάση της πρότερη κυβερνητική θητεία ο κ. Μητσοτάκης προβαίνει σε μικρές αλλαγές και σε επαναφορά κάποιων πρώην υπουργών.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός σε μία από τις συνεντεύξεις τους, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά την 9η Ιουνίου. Η απάντηση του δεν ξάφνιασε. Δεν επιβεβαίωσε και δεν διέψευσε μιλώντας για επιμονή των δημοσιογράφων σε αυτό το θέμα και προβλέποντας: «Αργά ή γρήγορα, θα πέσετε μέσα». Έσπευσε να διαβεβαιώσει ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή δεν κάνω οποιαδήποτε σχετική σκέψη. Εκείνο που με απασχολεί είναι να συνεχίσουμε τις πολιτικές μας για να βελτιώσουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων και να συγκλίνουμε όλο και πιο πολύ με την Ευρώπη, σε όλα τα επίπεδα». Όμως όλες οι πληροφορίες από στενούς του συνεργάτες στο Μαξίμου αναφέρουν ότι ήδη έχει δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Όμως όλα θα κριθούν από τις εκλογές. Εάν η Νέα Δημοκρατία πιάσει το 33%, τότε ο ανασχηματισμός δεν είναι κοντά. Σε διαφορετική περίπτωση όλα είναι πιθανά. Εδικά εάν η Νέα Δημοκρατία πέσει κάτω από το 30%, τότε δεν πρέπει να αποκλειστούν οι όποιες αλλαγές να επισπευστούν και να υπάρξει ανασχηματισμός εντός του Ιουνίου.

Έτοιμα νέα επιτελικά στελέχη

Ήδη εδώ και ημέρες αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κάθονται πάνω σε καρφιά λες και είναι φακίρηδες. Περιμένουν υπουργοποίηση, ειδικά όσοι έχουν κάποιον γνωστό στο Μαξίμου. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς ισχυρίζονται ότι αυτό τους έδωσε να καταλάβουν ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε γύρω στο Πάσχα με τους βουλευτές της Ν.Δ. Τότε που τους δέχθηκε κατά ομάδες στο Μαξίμου και για να ακούσει τα παράπονα τους, αλλά και να τους ζητήσει να τα δώσουν όλα για τη νέα νίκη του κυβερνώντος κόμματος.

Πάντως το μόνο βέβαιο είναι ότι μία νέα φουρνιά 129 επιτελικών στελεχών είναι πλέον έτοιμη να πλαισιώσει την Προεδρία της Κυβέρνησης και τα περισσότερα υπουργεία της χώρας, με έμφαση σε εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πρόκειται ουσιαστικά για την τελική υλοποίηση του επιτελικού κράτους. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού «το επιτελικό κράτος έχει δομηθεί στη λογική της αποκομματικοποίησης και της δημιουργίας στελεχών με υψηλή εκπαίδευση που θα παραμένουν στις θέσεις τους ανεξαρτήτως κυβέρνησης, καθώς το κράτος έχει συνέχεια».

Στο τέλος του 2022 το υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Μάκη Βορίδη είχε προαναγγείλει ένα νέο πρόγραμμα υπό τη σκέπη του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Τότε είχε λάβει χώρα η πρώτη φάση της διαδικασίας, στην οποία συμμετείχαν 642 υποψήφιοι πολύ υψηλών τυπικών προσόντων, εκ των οποίων οι 200 είχαν περάσει στην τελική φάση.

Το διάστημα που ακολούθησε, τα 200 αυτά στελέχη πέρασαν από διαδικασία εκπαίδευσης και αλλεπάλληλων εξετάσεων. Στόχος ήταν η δημιουργία ειδικών στελεχών τριών κατηγοριών. Νομοτεχνών, αναλυτών δημοσίων πολιτικών –δηλαδή στελεχών που επεξεργάζονται στατιστικά δεδομένα, πληροφορίες, έρευνες και μετρήσεις– και αναλυτών ψηφιακής πολιτικής. Δεκαπέντε μήνες μετά, με τη Νίκη Κεραμέως πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Από την πρώτη φάση πέρασαν 166 στελέχη και μετά την τελική φάση των εξετάσεων που διενεργήθηκε πέρασαν με επιτυχία μόλις 129 στελέχη, τα οποία χωρίζονται ως εξής: 67 είναι αναλυτές δημόσιας διοίκησης, 31 είναι αναλυτές ψηφιακής πολιτικής και 31 νομοτέχνες. Το γεγονός ότι οι αρχικοί συμμετέχοντες ήταν 642 και τελικά ολοκλήρωσαν όλες τις διαδικασίες μόλις 129 δείχνει τη δυσκολία των εξετάσεων.

Βέβαια κάποιοι κάνουν λόγο για «129 Ταλιμπάν του Επιτελικού κράτους», καθώς θα κατευθυνθούν σε διάφορα υπουργεία και θα αναφέρονται στο Μαξίμου. Επισήμως η Προεδρία της Κυβέρνησης θα απορροφήσει περί τα 25 στελέχη. Από εκεί και πέρα, τα περισσότερα στελέχη θα κινηθούν προς τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Κλιματικής Κρίσης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Παιδείας, χωρίς όμως να σημαίνει πως και τα υπόλοιπα υπουργεία δεν θα πάρουν επιτελικά στελέχη, απλώς δεν θα έχουν τη μερίδα του λέοντος.

Από εκεί και πέρα, κάθε υπουργείο διαθέτει υπηρεσία ψηφιακής διακυβέρνησης, στην οποία θα πάνε οι 31 αναλυτές ψηφιακής πολιτικής, και νομική υπηρεσία, όπου θα κινηθούν ανάλογα οι νομοτέχνες. Με απλά λόγια όλα τα υπουργεία θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του Επιτελικού Κράτους, καθώς αυτοί οι 129 θα αναφέρονται στο Μαξίμου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα