Κατρούγκαλος: Μόνο ο Ερντογάν μπορεί να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για την ανάπτυξη των σχέσεων με αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε τις εκτιμήσεις του για τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, αλλά και για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αναφορικά με την οποία δήλωσε ότι «αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση, μόνο από τον πρόεδρο Ερντογάν μπορεί να ληφθεί».

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Τουρκία, Μαρία Ζχαράκη, όσον αφορά στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο την Τρίτη, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα θέματα. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για την ανάπτυξη των σχέσεων με αμοιβαίο σεβασμό, όπως επίσης να ξεκινήσουν με τρόπο συστηματικό διαπραγματεύσεις που να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξήγησε επίσης το πλαίσιο μιας πιθανής έναρξης διερευνητικών επαφών. «Καταρχάς θα υπάρξουν επαφές μεταξύ των γενικών γραμματέων των υπουργών Εξωτερικών και των αναπληρωτών υπουργών. Αλλά και οι υπουργοί Άμυνας θα συναντηθούν με σκοπό την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Αργότερα οι διαπραγματεύσεις θα φτάσουν σε επίπεδο υπουργών. Έπειτα από το προπαρασκευαστικό αυτό στάδιο, θα ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές», όπως εξήγησε.

Ημερομηνία πάντως για την 5η Σύνοδο της Ανώτατης Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη δεν καθορίστηκε, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο. «Ο κ. Ερντογάν μίλησε για Απρίλιο. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι προλαβαίνουμε μέχρι τότε. Πάντως υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα», διευκρίνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης