«Καυτός» Αύγουστος στην Κουμουνδούρου

Με τη διάσπαση να είναι προ των πυλών της Κουμουνδούρου, ο φετινός Αύγουστος θα είναι ο πιο θερμός μήνας για τον ΣΥΡΙΖΑ από τη σύσταση του κόμματος.

Οι δυο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές που ασκούνται αυτή τη στιγμή μέσα στο κόμμα φέρνουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια, αφού κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πως θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές που έχουν συνταχθεί με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όταν η συμφωνία με τους δανειστές θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον μήνα, αλλά και ποια θα είναι η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα σε ένα νέο βροντερό «όχι» από δεκάδες βουλευτές που εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει η επιμονή της Αριστερής Πλατφόρμας, πως το συνέδριο του Σεπτεμβρίου δεν έχει κανένα νόημα από τη στιγμή που η συμφωνία θα έχει περάσει από τη Βουλή. Πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν την ημερομηνία που το τρίτο πρόγραμμα θα έρθει προς ψήφιση ορόσημο για το κόμμα, καθώς η σύγκρουση αναμένεται να είναι σφοδρή και η συνύπαρξη των δυο πλευρών χωρίς νόημα πλέον.

Την ίδια ώρα, αστάθμητο παράγοντα αποτελεί και η στάση που θα κρατήσουν οι διαφωνούντες βουλευτές. Θα παραιτηθούν, θα κρατήσουν την έδρα τους και θα αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση εκ των έσω, θα ανεξαρτοποιηθούν, ή θα προχωρήσουν στη συγκρότηση μιας νέας δυνατής κοινουβουλευτικής ομάδας ετοιμάζοντας το έδαφος για ένα νέο κόμμα; Ο λόγος για βουλευτές όπως οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρους, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλη Κυριακάκη, που πρόσκεινται στην ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλτι.

Μέχρι στιγμής, αυτό που διαφαίνεται είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να μην προβεί σε διαγραφές θέλοντας από τη μια να μη δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα, αλλά και να μην πάει κόντρα στην «κουλτούρα» της Αριστεράς. Σε αυτή τη φάση από την πλειοψηφία κρίνεται πως οι «παραφωνίες» είναι διαχειρίσιμες και μπορούν να αντικρουστούν με μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις που επιλέγει να κάνει ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης