Καύσωνας διαρκείας στο ΠΑΣΟΚ

Μπορεί το κόμμα να ανέβηκε 1% σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 και να βάφτηκαν δύο νομοί πράσινοι, όμως ξεκίνησε η αμφισβήτηση στον Ανδρουλάκη

Μία πολύ δύσκολη περίοδος ξεκίνησε για το ΠΑΣΟΚ την επαύριον των εκλογών, καθώς αυξάνονται τα στελέχη που ζητούν παραίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη κι εκλογή νέου προέδρου από την βάση του κόμματος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Παρά την αύξηση του ποσοστού κατά περίπου 1%, το αποτέλεσμα προκάλεσε αλυσιδωτές εσωκομματικές αντιδράσεις, με κορυφαία στελέχη, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Νίκος Παπανδρέου και η Νάντια Γιαννακοπούλου να ζητούν επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών, ενώ από κοντά και ο Παύλος Γερουλάνος να επικροτεί και μία σειρά στελεχών να κάνουν λόγο για αλλαγή ηγεσίας, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης απέτυχε, από τη στιγμή που είχε θέσει τον πήχη την 2η θέση στις ευρωεκλογές και παρά την μικρή άνοδο (1%) δεν έπιασε τον στόχο, οπότε οι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες είναι δίχως αντίκρισμα.

Την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου αναμένεται όλες οι πλευρές να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Οι αμφισβητίες να ζητήσουν άμεση προσφυγή και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα φανεί εάν σηκώσει το γάντι ή όχι. Τις προηγούμενες ημέρες συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συμβούλευαν τον κ. Ανδρουλάκη να σηκώσει το γάντι και να προκηρύξει εσωκομματικές εκλογές. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στο κόμμα σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις στις τοπικές και νομαρχιακές είναι το φαβορί για επανεκλογή.  Ο ίδιος αρνείται ισχυριζόμενος πως θα ακολουθηθούν κατά γράμμα το τι αναφέρει το καταστατικό. Και το καταστατικό του κόμματος προβλέπει ότι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2025. Μάλιστα όπως επισημαίνει στους συνομιλητές του ο κ. Ανδρουλάκης «εάν πάμε τώρα σε εκλογές κινδυνεύουμε να μην συγκεντρώσουμε ικανό αριθμό ψηφοφόρων, οπότε η όποια δυναμική έχει καταγράψει το κόμμα θα χαθεί». Κι επιχειρηματολογώντας σε αυτό ο κ. Ανδρουλάκης ισχυρίζεται πως «το ΠΑΣΟΚ απέκτησε την απαραίτητη δυναμική για να ξεφύγει από τα μονοψήφια ποσοστά στις εθνικές εκλογές χάρη στους 270.000 ψηφοφόρους που συμμετείχαν στην διαδικασία. Αν διεξαχθούν τώρα εκλογές κινδυνεύουμε να μην έρθουν παραπάνω από όσους συμμετείχαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ (περί τις 150.000), οπότε ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα ξεκινά με μείον». Και ειδικά σε μία εποχή όπου εκλείπουν οι ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες που θα ξεσηκώσουν τα πλήθη.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι αυτή που ζητούν εσωκομματικές εκλογές και αλλαγή προέδρου, έχουν και προσωπικές διαφορές με τον Νίκο Ανδρουλάκη, δείγμα του ότι η περιβόητη ομοψυχία του ΠΑΣΟΚ ήταν επίπλαστη. Κάτι που φάνηκε από την Κυριακή το βράδυ, όπου τον χορό της αμφισβήτησης τον άνοιξε η Νάντια Γιαννακοπούλου, για να ακολουθήσει η επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, το άρθρο του Νίκου Παπανδρέου, αλλά και η ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου.

Το βέτο του Οδυσσέα

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος συνδέεται χρόνια με φίλια με το Νίκο Ανδρουλάκη από την εποχή της νεολαίας. Μάλιστα το 2021 ήταν ο μόνος από τους πρωτοκλασάτους της εποχής που στήριξαν την υποψηφιότητα του. Μάλιστα διεξήγαγε και προεκλογικό αγώνα για τον Ανδρουλάκη, καθώς ο υποψήφιος τότε πρόεδρος δεν πρόλαβε να επισκεφθεί όλες τις περιοχές και τον εκπροσωπούσε ο Κωνσταντινόπουλος. Ο βουλευτής Αρκαδίας και εκ των αντιπροέδρων της Βουλής τους πρώτους μήνες μετείχε καθημερινά στον πρωινό καφέ της Χαριλάου Τρικούπη και ανήκε στην ηγετική ομάδα. Οι σχέσεις των δύο πάγωσαν πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2023, όταν η επιτροπή ψηφοδελτίων ενέκρινε την πρόταση της νομαρχιακής επιτροπής Αρκαδίας να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδία ο γιατρός Ευάγγελος Γιαννακούρας με τον οποίο ήταν στα μαχαίρια ο Κωνσταντινόπουλος θέτοντας μάλιστα και βέτο. Ο λόγος ήταν ότι ο Γιαννακούρας ήταν αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας του Τατούλη και στις περιφερειακές εκλογές του 2019 ήταν κόντρα με τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ τον Ιωάννη Μπουντρούκα. Η αλήθεια είναι ότι στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 το ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδία έλαβε 6.489 ψήφους εκ των οποίων οι 4.047 είχαν σταυρό στον Κωνσταντινόπουλο. Στις εκλογές του Μαΐου του 2023 το ΠΑΣΟΚ αύξησε τις δυνάμεις του σε 10.481 με τον Κωνσταντινόπουλο να εκλέγεται με 4.731 σταυρούς έναντι 4.292 του Βαγγέλη Γιαννακούρα. Κάποιοι στον Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η συμβολή του αυτοδιοικητικού στελέχους στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έδωσε ώθηση στο κόμμα αυξάνοντας τις δυνάμεις του στην Αρκαδία. Έκτοτε οι σχέσεις του Κωνσταντινόπουλου με τον Ανδρουλάκη πάγωσαν και κόπηκε και από τον πρωινό καφέ. Επανήλθε τους τελευταίους μήνες, αλλά ως φαίνεται το γυαλί έχει ραγίσει, διότι η επιστολή του βουλευτή Αρκαδίας προς ταμέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν αυτή που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου».

Ανησυχεί για τον Καρχιμάκη  

Από την πλευρά της και η Νάντια Γιαννακοπούλου θεωρεί τον εαυτό της ριγμένο. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 στήριξε ανοικτά τον Ανδρέα Λοβέρδο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όταν όμως ανήλθε στην εξουσία της Χαριλάου Τρικούπη ο Νίκος Ανδρουλάκης την έκανε αναπληρωτή Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο. Μία θέση που έχασε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Η κ. Γιαννακοπούλου αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών του Ιουλίου του 2019, καθώς ουδείς ανέμενε ότι θα εκλεγεί στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας. Και αυτό διότι και οι παπανδρεϊκοί , αλλά και από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά προωθούσαν την υποψηφιότητα του Μιχάλη Καρχιμάκη. Το 2023 η κ. Γιαννακοπούλου δεν είχε τέτοια ζητήματα, όμως πλέον ανησυχεί, καθώς στο περιβάλλον του νυν προέδρου του κόμματος εντάχθηκε ο υιός Καρχιμάκης, ο Λευτέρης (καθηγητής σε πανεπιστήμιο των Βρυξελλών), ο οποίος ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές  και πέτυχε μία εξαιρετική επίδοση, όπου κατατάχθηκε 5ος (εκλέχθηκαν τρεις) πίσω από το Νίκο Παπανδρέου, τον Γιάννη Μανιάτη, τον Σάκη Αρναούτογλου και τον Φίλιππο Σαχινίδη. Ο Λευτέρης Καρχιμάκης αναμένεται να είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε, ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 η Νάντια Γιαννακοπούλου έχασε την θέση της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου, καθώς επελέγησαν ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Δημήτρης Μάντζος.

Νιώθει ριγμένος

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος νιώθει ριγμένος. Μετά τις εσωκομματικές εκλογές του 2021, όπου ο Παύλος Γερουλάνος ήταν εκ των υποψηφίων για την προεδρία ανέμενε ότι όπως είχε υποσχεθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης θα τον αξιοποιούσε. Τελικά το μόνο που έγινε ήταν να αναλάβει τομεάρχης Οικονομίας στην Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και εκ του έργου του θεωρείται επιτυχημένος, καθώς έχει καταθέσει μέσα σε ένα χρόνο πληθώρα ερωτήσεων και προτάσεων προς τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Όπως αναφέρουν συνομιλητές του «ο Παύλος περίμενε ότι θα κληθεί από την ηγεσία να συνδράμει στο επικοινωνιακό κομμάτι της προεκλογικής καμπάνιας, όπου είναι ένας τομέας που τον γνωρίζει πολύ καλά». Ο ίδιος επίσης ένιωσε θιγμένος κι ενοχλήθηκε σε βαθμό κακουργήματος όταν από την Χαριλάου Τρικούπη σχολιάστηκαν τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στο Λεκανοπέδιο, λαμβάνοντας το ως αιχμή. Μάλιστα πριν σκάσει η επιστολή Κωνσταντινόπουλου είχε κάνει μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αποδείκνυε με αριθμούς πως η ποσοστιαία άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην Αττική ήταν μεγαλύτερη από ότι στην περιφέρεια.

Ο Νίκος Παπανδρέου  

Οι σχέσεις του Νίκου Παπανδρέου με τον Νίκο Ανδρουλάκη έχουν περάσει από πολλά στάδια. Πότε ήταν μέλι-γάλα και πότε ήταν σαν την γάτα με το ποντίκι. Οριστικά έφτασαν στο σημείο μηδέν όταν διέρρευσε πριν από μερικούς μήνες ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Μάλιστα οι καλά γνωρίζοντες ισχυρίζονται πως ήταν αποφασισμένος ο  Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος άλλαξε απόφαση μετά από πιέσεις από τις παλιές καραβάνες του κόμματος. Κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο κ. Παπανδρέου είχε στείλει ορισμένες προειδοποιητικές βολές, καθώς μάθαινε ότι η Χαριλάου         Τρικούπη «σύστηνε» ψήφο σε Μανιάτη, Σπυρόπουλο και τον είχε εκτός. Ο θυμός του δεν καταλάγιασε ούτε όταν εκλέχθηκε μακράν πρώτος σε σταυρούς. Τουναντίον οργίστηκε ακόμη περισσότερο , καθώς δεν χτύπησε το τηλέφωνο του από το Νίκο Ανδρουλάκη, έστω για τα τυπικά συγχαρητήρια. Εκεί που τα πήρε στο κρανίο και είχε επεισόδιο ήταν όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ως επικεφαλής της Κ.Ο. στο Ευρωκοινοβούλιο τον Γιάννη Μανιάτη και όχι τον ίδιο. Το επεισόδιο διαδραματίστηκε στο γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη στην Χαριλάου Τρικούπη, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε πως θα ορίσει ως επικεφαλής της ευρωομάδας τον κ. Μανιάτη, λόγω του ότι είχε διατελέσει  αλλά πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας και υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ. Ο Νίκος Παπανδρέου εξεπλάγη και αντέδρασε.  Πριν από το επεισόδιο ο Νίκος Παπανδρέου, με άρθρο του στο protothema, είχε τονίσει ότι «την ευθύνη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», ζητώντας προσφυγή στη βάση του κόμματος.

Βγάζει το άχτι του ο Καστανίδης

Θέση στην αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη πήρε και ο Χάρης Καστανίδης. Ο πρώην υπουργός κρατάει μανιάτικο στο Νίκο Ανδρουλάκη επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κράτησε την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης έναντι του Ηρακλείου κι έτσι έμεινε εκτός Βουλής. Πολλές φορές στο παρελθόν ο κ. Καστανίδης μίλησε με απαξιωτικά λόγια για τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά για να πούμε και του στραβού το δίκιο η απόφαση του προέδρου του Κινήματος να υπάρχουν δύο «πράσινοι» βουλευτές στο Ηράκλειο επέτρεψε στο ΠΑΣΟΚ να δει δύο νομούς στον εκλογικό χάρτη των ευρωεκλογών βαμένους με πράσινο χρώμα, κάτι που είχαμε να το δούμε από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2012, όπου το ΠΑΣΟΚ είχε κρατήσει το Ηράκλειο, το Λασίθι και το Ρέθυμνο. Ο κ. Καστανίδης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε πως «όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλλει την παραίτησή του, εάν δεν το κάνει τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται».

Και οι δικοί του

Το πρόβλημα για τον κ. Ανδρουλάκη μεγεθύνεται, καθώς και πρόσωπα που τα θεωρούσαμε δικά του κινούνται στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή στο να ανοίξουν οι διαδικασίες για εκλογή νέου αρχηγού από την βάση. Όπως η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία είπε ότι είναι ευκαιρία να εκφραστούν όλοι ελεύθερα». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «εγώ είμαι εδώ και θα είμαι για να διασφαλίσω ότι θα εκφραστούν όλοι όπως νιώθουν όπως αισθάνονται».

Αλλά και ο Μιχάλης Κατρίνης, δίχως να θέσει θέμα ηγεσίας έκανε λόγο ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μία σοβαρή αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος: «Θέλω να είμαι ειλικρινής και εμείς περιμέναμε ένα μεγάλο ποσοστό αποδοκιμασίας της Νέας Δημοκρατίας να στραφεί θετικά προς το ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν το καταφέραμε. Το ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι αντικειμενικό δεδομένο, είναι το μόνο από τα κυβερνητικά κόμματα που σε αυτό το σκηνικό αντικυβερνητικής, χαλαρής, αντισυστημικής ψήφου έχει αυξήσει το ποσοστό. Αυτά βεβαίως δεν μας επιτρέπουν να πανηγυρίζουμε. Πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή αποτίμηση και θα την κάνουμε» .

Από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης  αναφορικά με το κύμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πληγώσει τους πολίτες, ενώ σε ερώτηση για δική του πιθανή διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος, σημείωσε: «Η συζήτηση για τις προσωπικές φιλοδοξίες είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί κανέναν. Το σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ είναι να διαμορφώσει μια μεγάλη παράταξη που ενσωματώνει όλα τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα. Όλα τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου».

Οι πιθανοί υποψήφιοι

Από όλους όσοι αμφισβητούν τις ηγετικές ικανότητες του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι σίγουρο ότι θα θέσουν υποψηφιότητα. Σίγουρα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος. Από εκεί και πέρα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2021, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει. Η  κ. Γιαννακοπούλου ενδιαφέρεται, αλλά τα κουκιά δεν βγαίνουν όπως και να τα μαγειρέψεις. Το ίδιο ισχύει και για την Μιλένα Αποστολάκη.

Οπότε οι περισσότεροι καταλήγουν σε τρία πρόσωπα της νέας γενιάς. Τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον Παύλο Χρηστίδη και τον δήμαρχο Αθηναίων  Χάρη Δούκα. Ο πρώτος ήταν γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής επί Φώφης Γεννηματά, εδώ και καιρό φτιάχνει ηγετικό προφίλ, ενώ λέγεται πως αποτελεί την επιλογή των παπανδρεϊκών. Ο Παύλος Χρηστίδης στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές ήταν 4ος (ξεπέρασε Γερουλάνο και Καστανίδη) και οι νεολαίοι που τον στήριξαν τον πιέζουν να αποτολμήσει εκ νέου την υποψηφιότητα. Όσο για τον Χάρη Δούκα, η αλήθεια είναι ότι αποτελεί επιλογή πολλών από όλες τις φυλές του ΠΑΣΟΚ και στο παλμαρέ του έχει να καταγράψει ότι ήταν ο μοναδικός που κέρδισε μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη σε εκλογική αναμέτρηση. Νίκησε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Κώστα Μπακογιάννη.

Σε κάθε περίπτωση, την Τετάρτη πιθανότατα, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να ακουστεί κριτική, ενώ η πρώτη σύγκρουση αναμένεται στην Κεντρική Επιτροπή που τοποθετείται στις 30 Ιουνίου. Εκεί θα φανεί εάν οι αμφισβητίες του Νίκου Ανδρουλάκη διαθέτουν τις απαραίτητες υπογραφές (το 1/3 του οργάνου, ή την πλειοψηφία των Νομαρχιακών Επιτροπών) ώστε να ζητήσουν διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, όπως προβλέπει το καταστατικό και να κινηθούν οι διαδικασίες για την διεξαγωγή εκλογών για τον πρόεδρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα