Καζάνι που βράζει -κυριολεκτικά- η Ισπανία – Στους 43 βαθμούς θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος

Κύμα καύσωνα πλήττει τη δυτική Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες στην Ισπανία και τη Γαλλία να αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας αναφέρει ότι μια θερμή αέρια μάζα από τη Βόρεια Αφρική έφερε στη χώρα το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα του έτους χθες, με τις θερμοκρασίες να προβλέπεται ότι θα φτάσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη.

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet δήλωσε ότι οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο θα είναι η κεντρική και η νοτιοδυτική Ισπανία, με το κύμα καύσωνα να αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη.

Μάλιστα, προβλέπονται θερμοκρασίες που θα φτάσουν ακόμη και τους 43 βαθμούς -υψηλό 20ετίας- για τις πόλεις Σεβίλλη, Κόρδοβα και Μπανταχόθ. Στην πόλη της Σεβίλλης, ακόμη και οι οδηγοί αμαξών αποφάσισαν να διακόψουν την εργασία τους και να σταματήσουν να μεταφέρουν τουρίστες στα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης, όπως το παλάτι Real Alcazar και την Plaza de Espana, όπως μεταδίδει το Euronews.

Καύσωνας θα πλήξει και τη Γαλλία μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Παρόμοια αναμένεται να είναι η κατάσταση και στη γειτονική Γαλλία αυτή την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου στα νότια.

Το κύμα καύσωνα θα επηρεάσει πρώτα το νότιο τμήμα της χώρας, αν και είναι αβέβαιο πόσο θα εξαπλωθεί στον Βορρά, ανέφερε η Meteo France. Οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου από τα μέσα της εβδομάδας έως το Σαββατοκύριακο και δεν αναμένεται να πέσουν κάτω από τους 20 βαθμούς, προέβλεψε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Η Meteo France ανέφερε πως το φετινό κύμα καύσωνα πρόκειται να φτάσει ασυνήθιστα νωρίς, με τις θερμοκρασίες που προβλέπονται να παρατηρούνται κανονικά στην κορύφωση του καλοκαιριού.

Αυτό οφείλεται σε ένα σύστημα χαμηλής πίεσης που βρίσκεται μεταξύ των Αζορών και της Μαδέρα στον Ατλαντικό, το οποίο ευνοεί την άνοδο του θερμού αέρα πάνω από τη δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται μεταξύ Πέμπτης και Σαββάτου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα