Κεφαλογιάννη: Το ζήτημα της γυναικείας ηγεσίας βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης

Τι είπε η βουλευτής της ΝΔ στην παρέμβασή της στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2021, με θέμα «Γυναικεία Ηγεσία για Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα – Η νέα Ψηφιακή Εποχή»

Στο πλαίσιο του διαδικτυακού Forum που διοργάνωσε σήμερα το ICC Women Hellas για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2021, με θέμα «Γυναικεία Ηγεσία για Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα – Η νέα Ψηφιακή Εποχή», η βουλευτής Αθηνών και επίτιμο μέλος του ICC W.H., Όλγα Κεφαλογιάννη, έχοντας οριστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο ως πρέσβειρα στο Women Political Leaders, μίλησε σχετικά με τη διεθνή εμπειρία και τις τάσεις στη γυναικεία ηγεσία.

Η κυρία Κεφαλογιάννη στην ομιλία της τόνισε ότι το ζήτημα της ισότητας των φύλων και ειδικότερα της γυναικείας ηγεσίας βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης σε διεθνές επίπεδο, καθώς η στροφή προς τα νέα μοντέλα οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας, το θέτουν σε απόλυτη προτεραιότητα.

Τόνισε ότι η ανάπτυξη των διαθέσιμων πόρων για τις επόμενες γενιές, περνά μέσα από την ενδυνάμωση των ανθρώπινων αξιών, όπως είναι η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε όλο το φάσμα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Η βουλευτής παρέθεσε στοιχεία από τη συμμετοχή της σε διεθνή φόρα, που αναδεικνύουν ότι η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων δεν είναι ικανοποιητική, ακόμα και σε αναπτυγμένες χώρες, ενώ στάθηκε στις συνέπειες της πανδημίας που εντείνουν το πρόβλημα των έμφυλων ανισοτήτων και ενισχύουν τις συνθήκες επισφάλειας στη γυναικεία απασχόληση.

Ανέδειξε, επίσης, τα διαχρονικά εμπόδια επίτευξης της ισότητας των φύλων και τα κοινωνικά στερεότυπα ως βασικούς παράγοντες έλλειψης συμμετοχής της γυναίκας σε ηγετικές θέσεις.

Η βουλευτής ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις, η σύγχρονη ηγεσία πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική και να εμφορείται από τις αξίες της πολυμορφίας, της κοινωνικής συμπερίληψης και της ισότητας. Υπογράμμισε ότι, στη νέα εποχή, οι ηγέτες χρειάζεται να αναπτύξουν περισσότερα δημοκρατικά αντανακλαστικά και να συμβάλουν στην ανάγκη διαμόρφωσης δικαιότερων κοινωνιών.

Η κοινωνική δικαιοσύνη, όπως είπε, και η ισότητα είναι, σήμερα, το κλειδί για την πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα, ανέτρεξε σε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι, εταιρείες ή οργανισμοί με περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία, έχουν ισχυρότερες ηγεσίες,  περισσότερο καινοτόμες ιδέες, μεγαλύτερη διείσδυση σε νέες αγορές και είναι πιο επικερδείς.

Η κυρία Κεφαλογιάννη στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία ανάπτυξης των τεχνολογικών δεξιοτήτων από τις γυναίκες, για την προσαρμογή τους στην ψηφιακή μετάβαση που επιταχύνεται λόγω της πανδημίας, αλλάζοντας ραγδαία τις συνθήκες εργασίας. Σημείωσε ότι σε ένα ευέλικτο και ισορροπημένο – σε σχέση και με τις οικογενειακές υποχρεώσεις – εργασιακό περιβάλλον για τις γυναίκες, μπορεί να επέλθει πιο γρήγορα μία δυναμική αλλαγή στον τομέα της ισότητας των φύλων.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η βουλευτής ανέδειξε την ανάγκη για την προώθηση κοινών δράσεων, τη  δημιουργία δυναμικών δικτύων συνεργασίας, τη σύνθεση δυνάμεων για την επίτευξη μίας πιο δίκαιης κοινωνίας, τώρα που η ανάγκη κοινωνικής μετατόπισης ως προς τα ζητήματα ισότητας ακουμπά με τον πλέον άμεσο τρόμο στην επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα