«Κέντρο της πολιτικής μας είναι ο ασθενής»

Για τα θέματα της Υγείας μίλησε ο Μάκης Βορίδης στο 13ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του ΣΦΕΕ με τίτλο: «Eξασφαλίζοντας ένα Μοντέρνο, Βιώσιμο και Προβλέψιμο Σύστημα Υγείας», το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με την συμμετοχή τόσο της πανεπιστημιακής, ιατρικής και επιχειρηματικής κοινότητας όσο και ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.

Ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε:

«Κέντρο της πολιτικής μας είναι ο ασθενής. Εκεί είναι όλα προσανατολισμένα. Ηρθα από την ατυπη συνοδο υπουργών στο Μιλάνο. Τα ίδια θεματα απασχολούν ολους. Η καινοτομία είναι ακριβή. Τι θα κάνουν τα κράτη και οι βιομηχανίες. Μπορεί η προσήκουσα αγωγή να αποσυνδεθεί από το κόστος; Όχι, αυτά τα λέει μόνο ο Συριζα. Η βελτίωση της αποδοτικότητας των χρηματων των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων είναι προς όφελος του ασθενούς;

Το claw back εμένα δεν μου αρέσει. Ποιο είναι το επιχείρημα εναντίον του; Μας ζητάτε να παρέχουμε υπηρεσίες σε κάποιους χωρίς να έχετε να το πληρωσετε. Σωστά ,είναι βάσιμο. Η φαρμακευτική δαπάνη είναι μικρή. Το 1% είναι ένας ΜΟ που χρησιμοποιείται στην ΕΕ. Η πάγιά μου θέση είναι να υπάρξει αύξηση προϋπολογισμού για την υγεία, ως προς το ΑΕΠ. Όλα βέβαια είναι σχετικά. Και πόυ θα διοχετευθεί η αύξηση;

Ποιες μεταρρυθμίσεις θέλουμε; Μείωση κόστους φαρμάκου, περισσότερα γενόσημα, περιορισμός συνταγογράφησης. Το θέμα του πλαφόν. Ο ρόλος του ΣτΕ. Αναμένουμε την απόφαση της ολομέλειας για την συνταγογράφηση. Αυτές είναι οι δυσκολίες στα διαρθρωτικά. Μπαίνουν συνεχώς πρωτόκολα και φίλτρα. Θέλουμε βάθος χρόνου. Θέλουςμ μεγαλύτερη ταζχύτητα στα θεραπευτικά πρωτόκολα. Βιομηχανία: Δυσβάστακτα τα ποσά του clawback. Υπάρχει το δημοσιονομικό πρόβλημα. Το claw back είναι άδικο και ισοπεδωτικό.

Τα θετικά: Πληρωμές – Θα δοθεί ποσό σύντομα που θα κλείσει το 2013 για τα νοσοκομεία. Αναμονή 10 μηνών από 3 χρόνια.
Ληξιπρόθεσμα: Εξοφληθηκε σημαντικό κομμάτι. 1,3 δις. και πρόσθετα 350 εκατ. Για να εξοφληθεί το δ΄τρίμηνο του 12.
Πρόβλημα με το ΙΚΑ, καθυστερήσεις που πρέπει να δούμε. Οι πάροχοι διαμαρτυρονται για το clawback. Ολοκληρώνεται ο έλεγχος και προχωράμε σε έλεγχο σε πραγματικό χρόνο.

Πόσα καινοτόμα φάρμακα μπήκαν φέτος στη φτωχή και ζορισμένη Ελλάδα; 400!
Το κάναμε γιατί νοιαζόμαστε για τον ασθενή. Ξέραμε ότι αυτό έχει κόστος . 4 χρόνια περίμενα εγκρίσεις. Πρέπει να αξιολογούμε την καινοτομία σε όλα τα επίπεδα. Εϊμαστε ακόμη πίσω σε αυτό. Υπάρχει επιτροπή διαπραγμάτευσης από τον Μάρτιο 2014 στην Ελλάδα και όχι όπως αλλού…

Το 2015 θα είναι πολύ πιο ισορροπημενο για την βιομηχανία και τους παρόχους».

Στο συνέδριο μίλησαν, επίσης, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Δημήτρης Κοντός, αλλά και ο Πρόεδρος Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) Χρήστος Γιάνναρης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα