«Κέντρο υποκλοπών η αμερικανική πρεσβεία»

Εγγραφο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα εμφανίζεται ως κέντρο υποκλοπών για λογαριασμό της NSA.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού, ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών που ονομάζονται Special Collection Service στελεχωμένες από Αμερικανούς πράκτορες υπάρχουν σε 80 χώρες, εκ των οποίων οι 19 στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Το Spiegel γράφει ακόμα πως εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών (SCS) που βρίσκεται στην Αθήνα, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας. Τέτοιες μονάδες παρακολούθησης υπάρχουν -σύμφωνα με το έγγραφο- μόνο στην Αθήνα, τη Μόσχα και τη Βιέννη, όσον αφορά την Ευρώπη.