Κεραμέως: Νέο πρόγραμμα 8.000 θέσεων εργασίας μέσω ΔΥΠΑ για ανέργους 55+

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί η εμπειρία των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες

Την έναρξη νέου προγράμματος απασχόλησης για 8.000 ανέργους ηλικίας 55 ετών και άνω ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Η υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος «55+», επισημαίνοντας ότι αφορά μια κατηγορία εργαζομένων που αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες επανένταξης στην αγορά εργασίας μετά την απώλεια μιας θέσης εργασίας.

«Το πρόγραμμα 55+ είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι στο Υπουργείο Εργασίας, γιατί υπάρχει μία μερίδα συμπολιτών μας, εκείνοι που είναι ηλικίας 55 ετών και άνω, οι οποίοι αν τυχόν βρεθούν εκτός εργασίας, αν χάσουν τη δουλειά τους, να είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις δουλειά εάν βρεθείς εκτός δουλειάς μετά τα 55, παρά αν είσαι στα 30 ή στα 40. Η πολιτεία δεν μπορεί να στέκεται αμέτοχη σε αυτό και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, ως Υπουργείο Εργασίας, έχουμε θεσπίσει ένα ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης, για τους συμπολίτες μας αυτούς 55 ετών και άνω, επιδοτούμενη απασχόληση σε Δήμους, σε Περιφέρειες της χώρας, σε νοσοκομεία, σε δημόσιες υπηρεσίες».

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), έχει διάρκεια 24 μήνες και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει δυνατότητα εργασίας σε περισσότερους από 35.000 πολίτες, βοηθώντας τους να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα συντάξιμα έτη και παράλληλα να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους σε δημόσιες υπηρεσίες.

Συντάξεις χηρείας: Τέλος στις περικοπές

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στη ρύθμιση για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις χηρείας, χαρακτηρίζοντάς την ως επίλυση μιας εκκρεμότητας που διαρκεί εδώ και μία δεκαετία.

Όπως σημείωσε, το υφιστάμενο πλαίσιο προέβλεπε ότι μετά την παρέλευση τριετίας η σύνταξη χηρείας μειωνόταν από το 70% στο 35%, κάτι που, όπως ανέφερε, δημιουργούσε σημαντική οικονομική πίεση στους δικαιούχους.

«Σκεφτείτε πόσο σκληρή ήταν αυτή η ρύθμιση. Είναι η πιο δύσκολη φάση της ζωής τους, έχουν χάσει τον άνθρωπό τους και πλέον έρχεται και το κράτος και τους λέει, στο μισό η σύνταξη που έπαιρνες και άρα αγωνιούν και για την επιβίωσή τους. Αυτό λοιπόν ήταν ένα ζήτημα το οποίο συζητείτο 10 χρόνια. Υπήρχαν νομικά ζητήματα για την επίλυση αυτού προβλήματος και υπήρχαν και δημοσιονομικά ζητήματα, δηλαδή που θα βρούμε τα λεφτά για να καλύψουμε αυτήν την ανάγκη και να μπορέσουμε να μείνουμε στο 70% και να μην πέσουμε στο 35%».

Η υπουργός υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας δημιούργησε, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο περίπου 500 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2026.

«Το λέω γιατί; Γιατί για μας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πολύ μεγάλη σημασία όταν πάμε και διορθώνουμε κοινωνικές αδικίες, πρώτα να έχουμε βρει τον δημοσιονομικό χώρο. Βρήκαμε λοιπόν τον δημοσιονομικό χώρο και ήρθαμε εν συνεχεία να θεραπεύσουμε μια κοινωνική αδικία και να βάλουμε τέλος σε 10 χρόνια αβεβαιότητας» δήλωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση θα αφορά και περιπτώσεις όπου υπήρχε κίνδυνος αναδρομικών απαιτήσεων, σημειώνοντας ότι δεν θα ζητηθούν πίσω ποσά από δικαιούχους που συνέχισαν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και έλεγχοι

Η υπουργός στάθηκε επίσης στην επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε νέους κλάδους, όπως η ιδιωτική υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, τα logistics, οι επισκευές και άλλοι τομείς, υποστηρίζοντας ότι πλέον θα καλύπτονται περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες παραβάσεις, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να προχωρούν σε ανώνυμες καταγγελίες μέσω του 1555, ενώ σημείωσε ότι οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν αυξηθεί.

«Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, πρώτα απ’ όλα υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα της ανώνυμης καταγγελίας στο 1555, στην ανεξάρτητη αρχή της επιθεώρησης εργασίας. Η επιθεώρηση εργασίας κάνει σωρηδόν ελέγχους. Μάλιστα, οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί. Παλιότερα είχαμε 50 χιλιάδες κατ’ έτος, τώρα έχουμε πάνω από 80 χιλιάδες κατ’ έτος ελέγχους. Εάν σε βρει στο σούπερ μάρκετ και ενώ έχεις χτυπήσει κάρτα ότι έχεις φύγει, το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ στον εργοδότη για κάθε έναν εργαζόμενο που βρίσκει με μη σωστή σήμανση».

Μείωση ανεργίας και επιστροφή εργαζομένων από το εξωτερικό

Η υπουργός αναφέρθηκε και στη μείωση της ανεργίας, σημειώνοντας ότι από περίπου 18% το 2019 έχει υποχωρήσει κοντά στο 8%.

«Αυτό είναι απλά ένας δείκτης, εμένα με ενδιαφέρει ότι πίσω από τον δείκτη, είναι 563 χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δε δούλευαν το 2019 και σήμερα δουλεύουν, άρα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, να δημιουργήσουν, να φροντίσουν για τους ίδιους και για την οικογένειά τους».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2026 καταγράφηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, η καλύτερη επίδοση σε νέες θέσεις εργασίας από το 2001, σημειώνοντας ωστόσο ότι η μείωση της ανεργίας δημιουργεί πλέον νέες ανάγκες για την κάλυψη κενών θέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στην προσπάθεια προσέλκυσης Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Rebrain Greece.

«Το Υπουργείο Εργασίας κάνει εδώ και δύο χρόνια μία πολύ συστηματική προσπάθεια, που λέγεται Rebrain Greece. Πηγαίνουμε σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, που έχουμε πολλούς Έλληνες, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Γερμανία, Αμερική και πηγαίνουμε όχι μόνοι μας, μαζί με τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν προσωπικό και γίνονται χιλιάδες συνεντεύξεις σε μία ημέρα. Και όλο αυτό τι αποτέλεσμα έχει; Έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, 473 χιλιάδες πολίτες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα