Κέρασε… κώνειο ο «τσάρος» για τον πληθωρισμό

Κατηγορηματικός ο Χρήστος Σταϊκούρας ότι το 2023 δεν πρόκειται να δούμε ούτε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίησή τους, αλλά αυξήσεις που απλώς θα «τρέχουν» με χαμηλότερο ρυθμό

Στους χρησμούς του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, προσέτρεξαν όλοι μετά το παρ’ ολίγον φαλιμέντο του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού της Credit Suisse προκειμένου να καταλάβουν αν οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα αντισώματα να αντέξουν ενδεχόμενη επιμόλυνση από τη χρηματοπιστωτική πανδημία που ενέσκηψε σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, με ένα μπαράζ εμφανίσεων σε ξένα ΜΜΕ όπως το Reuters, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κ.ά., εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός, ενώ στο ίδιο τέμπο κινήθηκε και ο Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ..

Η διαφορά ήταν ότι ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας κράτησε για το τέλος το… κώνειο που δεν αφορά τόσο τις τράπεζες αλλά κυρίως τον πληθωρισμό. Ερωτώμενος σχετικά, ο Χρ. Σταϊκούρας απάντησε χωρίς… κορδελάκια ότι το 2023 δεν πρόκειται να δούμε ούτε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίησή τους, αλλά αυξήσεις που απλώς θα «τρέχουν» με χαμηλότερο ρυθμό.

Πρόσθεσε δε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων κι αυτό διότι οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει αυξηθεί σημαντικά τα ποσά των δόσεων που καλούνται να αποπληρώσουν οι δανειολήπτες.

Άκλαυτες θα πάνε κατά πως φαίνεται οι μισθολογικές αυξήσεις του Χατζηδάκη

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα