Κέρδισε πολύτιμο χρόνο και οχυρώνεται το Μαξίμου

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επιστρέφοντας από κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό τη δεκαετία του ’70, είχε πει μία φράση που έμεινε στην ιστορία, το «έξω πάμε καλά». Σχεδόν 45 χρόνια από τότε που ειπώθηκε αυτή η φράση επανέρχεται στην επικαιρότητα. Και αυτό διότι ήδη η χώρα μας δρέπει τους καρπούς της συστηματικής διπλωματικής προσπάθειας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 για να δυναμώσει την άποψή της και τη θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Δύο χρόνια αργότερα και ήδη η Ελλάδα έχει υπογράψει δύο πολύ σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, έχει ανακηρύξει ΑΟΖ με την Ιταλία, την Αίγυπτο, ενώ έχει συμφωνήσει με την Αλβανία, και απλά αναμένουν οι δύο χώρες το δικαστήριο της Χάγης για να επιλύσει κάποιες διαφορές τους. Την ίδια ώρα, οι συμφωνίες με το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου, αλλά και η συμμετοχή στην προσπάθεια επίλυσης του Λιβυκού προβλήματος καθιστούν τη χώρα μας μία ξεχωριστή περιφερειακή δύναμη που απλώνει το πόδι της μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμά της.

Όλα αυτά φυσικά οι πολίτες τα κατανοούν και ενδιαφέρονται να αποφευχθούν κρίσεις με την έτσι κι αλλιώς επικίνδυνη Τουρκία, όμως προτεραιότητα του κάθε οικογενειάρχη είναι η καθημερινότητα. Οπότε το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το εσωτερικό μέτωπο. Τόσο με την κατασκευή μίας ισχυρής γραμμής άμυνας για τις ανατιμήσεις λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, που πλήττει πολλά μέρη του πλανήτη. Ήδη η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την πανδημία, η οποία εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της, καθώς ένα ποσοστό κοντά στο 40% αρνείται να εμβολιαστεί.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το τραγικό γεγονός με τον θάνατο του νεαρού Ρομά στο Πέραμα από σφαίρα αστυνομικού μετά από καταδίωξη, καθώς ο άτυχος μαζί με άλλους δύο είχαν κλέψει αυτοκίνητο και αρνήθηκαν να σταματήσουν σε έλεγχο ρουτίνας. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, αφενός μεν λόγω των αντιδράσεων των Ρομά σε διάφορες περιοχές, όπου κλείνουν δρόμους, δημιουργώντας επεισόδια με τη δικαιολογία της διαμαρτυρίας για την αστυνομική αυθαιρεσία, αφετέρου δε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να υποδαυλίσει την όλη κατάσταση (με την επίσκεψη του γραμματέα του και νομικού στο επάγγελμα Δημήτρη Τζανακόπουλου), αθωώνοντας τον άτυχο Ρομά και καταδικάζοντας τους 7 αστυνομικούς, όπου έμειναν ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, επιστρέφοντας στην εργασία τους και στις περιπολίες τους, καθώς ανήκουν στην ομάδα «Δ».

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή για τη σύσταση των εξεταστικών επιτροπών για τις δημοσκοπήσεις, τότε μπορεί και ο πλέον αδαής να κατανοήσει ότι ο αιφνίδιος θάνατος της Φώφης Γεννηματά προσέφερε πολύτιμο πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση.

Έστησε γραμμή άμυνας

Επί μία εβδομάδα όλη η χώρα θρηνούσε τον θάνατο μίας πολιτικής αρχηγού, μίας γελαστής γυναίκας, ενός προσώπου, που ανεξαρτήτως των ποσοστών του κόμματός της ήταν και δημοφιλή και εξόχως συμπαθής σε όλο το φάσμα των ψηφοφόρων. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως όφειλε δικαίως ζήτησε από τον Πρόεδρος της Βουλή, Κώστα Τασούλα, να διακοπεί επί μία εβδομάδα η κοινοβουλευτική δραστηριότητα, ενώ κήρυξε την ημέρα της εξόδιου ακολουθίας της Φώφης Γεννηματά ως ημέρα εθνικού πένθους.

Οπότε την ημέρα εθνικού πένθους δεν μπορούσαν να γίνουν παρελάσεις και αυτό έλυσε κατά κάποιον τρόπο τα χέρια περιφερειαρχών και δημάρχων στις κόκκινες περιοχές για να ματαιώσουν όλες τις μαθητικές παρελάσεις λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων covid. Υπό άλλες συνθήκες, θα είχε ξεσηκωθεί πολλή σκόνη και η φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν ουρανομήκης. Τελικά, ο θάνατος της προέδρου τού ΚΙΝΑΛ σκέπασε τα πάντα και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων πέρασε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Το ίδιο ίσχυσε και με τις διαμαρτυρίες για τις αυξήσεις πολλών προϊόντων που ροκανίζουν το οικογενειακό εισόδημα. Επίσης, σε δεύτερη μοίρα πέρασε και το ότι ξεκίνησε η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης περί του 1,2 ευρώ το λίτρο, σχεδόν πενήντα λεπτά πιο ακριβό από την περσινή χειμερινή περίοδο.

Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά προσέφερε πολύτιμο χρόνο στο Μαξίμου

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, ο χαμός της Φώφης Γεννηματά, σε συνδυασμό με τις εσωκομματικές εκλογές τού ΚΙΝΑΛ που θα διεξαχθούν στις 5 Δεκεμβρίου, και η ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδος που αναμένεται, βολεύει στο έπακρο την κυβέρνηση, ώστε να οργανώσει την πολιτική της άμυνα, για τις επιθέσεις που θα δεχθεί από την αντιπολίτευση στο επόμενο διάστημα. Βέβαια, κι αυτές θα μπορέσουν να ξεπεραστούν εάν η κυβέρνηση καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτά τα καυτά ζητήματα που εν πολλοίς θα κρίνουν και τον χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών. Εάν η αντιμετώπιση αυτών των καυτών ζητημάτων είναι επιτυχής, τότε είναι πιθανό οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες. Διαφορετικά, είναι λογικό η κυβέρνηση να αναμένει την εξομάλυνση της κατάστασης και εν συνεχεία να σκεφθεί το πότε θα αιφνιδιάσει έχοντας επιλύσει τα προβλήματα του κόσμου.

Η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, όπως αυτός διαμορφώνεται, και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από την πολιτική περαιτέρω μείωση των φόρων, συνιστούν ένα σημαντικό όπλο στην προσπάθεια αναχαίτισης της αύξησης των τιμών, που μεταξύ άλλων δημιουργούν και κλίμα αβεβαιότητας. Ταυτόχρονα, είναι επιτακτική η ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ή και να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας που καταγράφονται σε περιόδους κρίσεων.

Σχέδιο για να ξεπεραστούν ανώδυνα οι «επικίνδυνες» επέτειοι

Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να ρίξουν λάδι στη φωτιά και να συνεχιστεί η ένταση με τους Ρομά, που διαμαρτύρονται για τον θάνατο του 18χρονου από σφαίρες αστυνομικών μετά από καταδίωξη, καθώς ο νεκρός μαζί με άλλους δύο είχαν κλέψει ένα αυτοκίνητο. Στόχος του Μαξίμου και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ ήδη έχει σταλεί το μήνυμα πως τα φαινόμενα βίας δεν θα γίνουν ανεκτά από όπου κι αν προέρχονται.

Όμως, όλοι προτάσσουν την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου) και η επέτειος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου (6 Δεκεμβρίου), και  κάποιοι ονειρεύονται επανάληψη του 2008. Πάντως, όλοι οι κυβερνητικοί φορείς τονίζουν ότι το 2021 δεν είναι το ίδιο με το 2008, στέλνοντας ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα. Επίσης, ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τα μέτρα ασφαλείας, για να μην υπάρξουν σκηνές χάους στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα