Κι άλλο «αίμα» από τους συνταξιούχους ζητούν οι δανειστές

Μήνυμα στην Αθήνα πως οι συνταξιούχοι πρέπει να «ματώσουν» κι άλλο από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στέλνει η τρόικα, επιχειρώντας να ανατρέψει πλήρως το σχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλο.

Οι σαρωτικές αλλαγές, μάλιστα, αποτελούν την προϋπόθεση για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα εκφράστηκαν στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις που αφορούν τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις. Όλα αυτά παρά τις διαρροές της κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη συζήτηση ήταν απλώς «διερευνητικού χαρακτήρα».

Συγκεκριμένα οι «θεσμοί» -κατά Γιάνη Βαρουφάκη- επιμένουν στους δημοσιονομικούς στόχους και στην κάθετη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης γεγονός που θα σημάνει την περικοπή σε καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Επίσης εκφράζουν τις διαφωνίες τους ως προς την διατήρηση του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, το οποίο κρατά ουσιαστικά αναλλοίωτες τις συντάξεις, και ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να εξηγήσει το πως αυτό το μέτρο όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά και θα εξοικονομήσει κρατικούς πόρους. Υπενθυμίζεται ότι από φέτος και έως το 2018 θα πρέπει να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι ύψους έως 1,5% του ΑΕΠ με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας στο σχέδιο που παρουσίασε στην τηλεδιάσκεψη ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις αντιστοιχούν στο 65-67% του συντάξιμου μισθού, όμως και σε αυτό το σημείο οι δανειστές εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις, επιμένοντας ότι τα ποσοστά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνουν το 55%.

Η τρόικα διαφωνεί και με τα σχέδια της κυβέρνησης για την χορήγηση της λεγόμενης εθνικής σύνταξης, τόσο σε ότι αφορά το ποσό όσο και τον χρόνο καταβολής της. Συγκεκριμένα, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να χορηγείται μετά την συμπλήρωση 15ετίας, οι δανειστές ζητούν η χορήγηση να γίνεται με την συμπλήρωση 20 ετών αλλά και σε συνδυασμό με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Πολυτέλεια ο θεσμός του «εφάπαξ» για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λένε ακόμα οι τροϊκανοί ζητώντας την πλήρη κατάργησή του

Η τέταρτη κατεύθυνση με την οποία οι δανειστές επιμένουν στις απόψεις τους είναι ο θεσμός του εφάπαξ, ζητώντας την πλήρη κατάργησή του καθώς, όπως επανειλημμένα έχουν πει, αποτελεί πια μια περιττή πολυτέλεια για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μείωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ, αν τελικά οι θεσμοί απορρίψουν την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα