«Κι αν η Ελλάδα πει “όχι”;»

Στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα αναφέρεται νέο δημοσίευμα των Financial Times. Η έγκριτη οικονομική εφημερίδα εκφράζει ανησυχία για την «κόπωση της Ελλάδας από τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στις αυξημένες αντιστάσεις της κυβέρνησης στις επιταγές της τρόικας, λόγω του πολιτικού κόστους που απειλεί τη συνοχή της».

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τι θα συμβεί αν μία χώρα σε πρόγραμμα διάσωσης τελικά αποφασίσει να πει “όχι”; Είναι μία ερώτηση που κάποιοι αξιωματούχοι της λεγόμενης τρόικας των διεθνών δανειστών έχουν αρχίσει να κάνουν στους εαυτούς τους για την Ελλάδα», με τους Financial Times να εξηγούν πως η διαφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα πάει πιο βαθιά από τη συνηθισμένη διαμάχη για το δημοσιονομικό κενό, και αυτή τη φορά έχει πολιτικές προεκτάσεις.

«Ξεκάθαρα, αυτό που συνέβη είναι ότι τα πολιτικά “ατυχήματα” γίνονται πια πολύ προφανή», δηλώνει στέλεχος της τρόικας στην εφημερίδα, που σημειώνει πως, παρά την πρόσφατη καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει να συρρικνώνεται, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιμένει στη γωνία για να ανατρέψει το πρόγραμμα.

«Μία κατάρρευση της κυβέρνησης συνεργασίας θα μπορούσε κάλλιστα να σημάνει το τέλος του προγράμματος διάσωσης όπως το ξέρουμε», επισημαίνεται στο άρθρο.

Διαβάστε επίσης